Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Σε κοινωνικούς σκοπούς η χρηματοδότηση των εφημερίδων μετά το σάλο

Σε κοινωνικούς σκοπούς η χρηματοδότηση των εφημερίδων μετά το σάλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το ίδιο ποσό θα δοθεί του χρόνου, αλλά με κριτήρια που συνάδουν με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε μέσα στο Σαββατοκύριακο, για κρατικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε εφημερίδες μεταξύ των οποίων έντυπα που προάγουν το μίσος, όπως το «Μακελειό», εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν και συζήτησαν για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, λίγο αφότου έγινε γνωστή η σκανδαλώδης απόφαση και δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τις εφημερίδες που θα μοιράζονταν τα 6,7 εκατομμύρια, η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφαση εν μέσω θύελλας αντιδράσεων.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων, και ανακοίνωσε πως για φέτος τα χρήματα δεν θα δοθούν. Έγινε δε γνωστό πως τα 6,7 εκ ευρώ που είχαν δεσμευτεί για το εφετινό πρόγραμμα θα διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς.

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο, σε διαφορετική βάση.

Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων.

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».

Πηγή: www.lifo.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.