Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα διαφορετικό και εντυπωσιακό τοπίο που ξεχωρίζει στο νομό Πρέβεζας. Κατακόκκινοι λοφίσκοι με καμπύλες δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό που μοιάζει να είναι βγαλμένο από τον πλανήτη Άρη.
Μέσα στις τόσες ομορφιές της Ελλάδας, υπάρχουν και κάποια μέρη που θυμίζουν… εξωγήινα τοπία. Παράξενα σκηνικά και απόκοσμα τοπία, γεμάτα χρώματα και περίεργους σχηματισμούς που εξάπτουν τη φαντασία. Ο Κοκκινοπηλός στην Πρέβεζα είναι ένα από αυτά τα μέρη που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχει στη χώρα μας.
Άργιλος, φύση και χρόνος δημιούργησαν ένα «μικρό θαύμα» και ένα από τα ιδιαίτερα σημεία αναφοράς του νομού Πρέβεζας.
Ο Κοκκινοπηλός είναι μια ομάδα λόφων ύψους 100-150 μ., γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Ζηρού. Πρόκειται για ένα σπάνιο σκηνικό που μαγεύει όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά και κάνει πεζοπορία στους λόφους που παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Κοκκινοπηλός: Το απόκοσμο και μαγευτικό σκηνικό της Πρέβεζας
Ο Κοκκινοπηλός είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Πρέβεζας (πηγή: Shutterstock)
Η περιοχή του Κοκκινοπηλού βρίσκεται περίπου 5 χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας και 2 χλμ. από το χωριό του Αγίου Γεωργίου. Μπορεί η πρόσβαση να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο κάνετε μια βόλτα για να δείτε κάτι πέρα από τα γνωστά και συνηθισμένα αξιοθέατα. Εδώ, ο επισκέπτης «χάνεται» ανάμεσα σε κόκκινους λοφίσκους και χαράδρες. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας; Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για ένα προϊστορικό «καρστικό βύθισμα».
Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Το νερό της βροχής παρασέρνει αυτό το απαλό ερυθρό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα.
Οι λόφοι του Κοκκινοπηλού παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου (πηγή: Shutterstock)
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων, η «ερυθρά γη» (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στην Ελλάδα διασχίζοντας τη Μεσόγειο με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.
Η περιοχή, εκτός από γεωλογική σημασία, έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση αυτή διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Νικόπολης, που κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό Αύγουστο για να εξασφαλίσει την υδροδότηση της νέας πόλης με πληθυσμό 150.000 κατοίκων.
Δείτε εντυπωσιακά πλάνα από τον Κοκκινοπηλό:
Πώς θα πάτε
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Κοκκινοπηλό Πρέβεζας με δύο τρόπους:
Από την πλευρά της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ιωαννίνων. Θα παρκάρετε κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος και θα περπατήσετε για περίπου 500 μέτρα μέχρι να φτάσετε.
Από την επαρχιακή οδό Λίμνη Ζηρού – Ριζοβούνι – Στεφάνη. Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο σημείο όπου υπάρχει η σήμανση «Προς Κοκκινοπηλό» και θα κάνετε πεζοπορία στο δάσος για περίπου 1,5 χλμ. μέχρι τους λόφους του Κοκκινοπηλού.