Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

Κωνσταντάρας: «Να συμπεριληφθεί ο Δήμος Θέρμου στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας»

«Να συμπεριληφθεί ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας στη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας», ζητά ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η επιστολή, στην οποία αιτιολογείται διεξοδικά το αίτημα, έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε
Κύριοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό το 2020 είναι Ολυμπιακή χρονιά, με τους αγώνες να φιλοξενούνται από την πόλη του Τόκυο της Ιαπωνίας.
Με αφορμή την κορυφαία αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2020, πολλές πόλεις της Ελλάδας θα βρίσκονται στο δρόμο της διέλευσης της ιερής φλόγας, μέχρι τον τελικό προορισμό της.
Η λαμπαδηδρομία είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη εκδήλωση που εμπερικλείει υψηλούς συμβολισμούς, καθώς συνδέει και ενώνει διαφορετικούς αθλητές, ξεχωριστούς σε κουλτούρα λαούς και πόλεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο τόπος μας το αρχαίο Θέρμο που κατά τον Πολύβιο ήταν η «Ακρόπολη συμπάσης της Αιτωλίας» και το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας, ή όπως αλλιώς αποκαλείται το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ», με τον περίπτερο ναό του ΘΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ως κέντρο του, είναι ο ουσιαστικότερος των λόγων του αιτήματός μας.
Στο κράτος των Αιτωλών ίσχυε το πολίτευμα της άμεσης Δημοκρατίας, αφού η εκλογή των πολιτειακών οργάνων στηρίζονταν στη λαϊκή ψήφο. Το ομοσπονδιακό πολίτευμα των Αιτωλών, αποτέλεσε το πρότυπο ορισμένων σύγχρονων ομοσπονδιακών κρατών, όπως της Ελβετίας, της Γερμανίας κ.α. Ο θεσμός της διαιτησίας, όπου σήμερα στηρίζει τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ανακαλύπτεται επιγραφικά στο Αρχαίο Θέρμο.
Είναι μεγάλη εξάλλου η συμβολή των Αιτωλών τόσο στην δημιουργία, όσο και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων από τον πανάρχαιο ΟΞΥΛΛΟ, το γιο του βασιλιά των Αιτωλών Οινέα, έως τις μέρες μας.
To αίτημα της ιστορικής μας πόλης υποβάλλεται για πρώτη φορά – από το 1936 που ξεκίνησε το ταξίδι της η ιερή φλόγα – και θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς και τους πολίτες της πόλης μας, εάν στην ιστορική, πολύπλουμη και συναρπαστική διαδρομή της συμπεριλάμβανε και την πρωτεύουσα της Αρχαίας Αιτωλίας, το ΘΕΡΜΟ.
Με την παραπάνω λιτή διατύπωση, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασία, ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκριση του αιτήματός μας. Η καταπράσινη ωστόσο διαδρομή προς το Θέρμο, η μαγευτική θέα της λίμνης Τριχωνίδας και η φιλοξενία των κατοίκων μας, πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει την θετική επιλογή σας.

Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος

Σπυρίδων Κωνσταντάρας

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νίκος

    Οι σκοτεινές δυνάμεις Σπύρο μου. Οι πρώτοι πανελληνιοι αγώνες ήταν στα πλαίσια της συνόδου των Θερμικων . Τι ξέρουν αυτοι. Ο Τρικουπης οραματίστηκε πρώτος την αναβίωση των αγώνων και έκανε την οδική χάραξη που υπάρχει ακόμη σήμερα. Που να περάσει όμως η Φλόγα σήμερα με τη χάραξη (ευτυχώς ) του Τρικούπη ! Να καταλήξει που ; στην Ανάληψη με τη γιορτή του Τραγου; Μπορεί κι έτσι. Ρίξε Σπύρο τα κοτέτσια και βγάλε το δρόμο απ’ τη λίμνη να μνημονεύεται εις τους αιώνες. Εσύ κι ο Τρικουπης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.