Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου έλαβε χώρα σήμερα , Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, και όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, η υπόθεση της αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα σε συνάρτηση με την επεισοδιακή εκδήλωση που έλαβε χώρα προ εβδομάδος.
Ο δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, αναφέρθηκε στην περιβόητη εκδήλωση αλλά και έδωσε συνέχεια και στην αντιπαράθεση με τους Μίλτο Ζαμπάρα (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ) ,Γρηγόρη Θεοδωράκη (πολιτευτή ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Τραπεζιώτη (επικεφαλής συνδυασμού στον δήμο δήμου Αγρινίου και «μπροστάρη» του μετώπου κατά του έργου αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα). Από τις αιχμές του βέβαια δεν έλειψαν η αντιπολίτευση Θέρμου, εκπρόσωποι του Ανυπότακτου Αγρινίου και ο Γιώργος Καλλιακμάνης που συμμετείχαν στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας. Ιδιαίτερα ενοχλημένος έδειξε και από τον Α. Ζεληλίδη, καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων,
Με τους πολιτευόμενους του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τραπεζιώτη είχε δημόσια αντιπαράθεση ο κ. Κωνσταντάρας μετά από ανάρτηση του στην οποία και οι τρεις απάντησαν με ανακοινώσεις.
Ο κ. Κωνσταντάρας σήμερα ανταπάντησε ουσιαστικά μέσω της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές-σκωπτικές, ειδικά για τον κ. Τραπεζιώτη.
«Ήταν έξω διαδηλωτής και αυτός και εξεπλάγην ειδικά από αυτόν. Δεν μπήκε στην αίθουσα. Δεν ανακοίνωσε παρουσία ή πρόθεση να συζητήσει. Έκανε ψηφοθηρία της άρνησης», είπε για τον Γρηγόρη Θεοδωράκη.
Για τον βουλευτή Μίλτο Ζαμπάρα ανέφερε :«Ας απαντήσει ως τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ όμως αν ο κ. Φάμελλος ήταν εργαζόμενος στην εταιρεία που φτιάχνει την ΜΠΕ για την αντλησοταμίευση; Ναι ή όχι; 2014. Στην ομάδα μελέτης που συγκροτήθηκε από την κοινοπραξία είναι ο Σωκράτης Φάμελλος».
Τον κ. Τραπεζιώτη τον κάλεσε «να αφήσει τους εξυπνακισμούς που έκανε στη Γαβαλού που πήγε και έκανε αντεκδήλωση» και αναρωτήθηκε «αν υπάρχει Αγρινιώτης που εμπιστεύεται τον κ. Τραπεζιώτη;». Τον χαρακτήρισε μάλιστα «δημαγωγό».
Για τον Γιώργο Καλλιακμάνη είπε πως «δεν θα σχολιάσω τον αστυνομικό αναλυτή που όρμησε να πάρει το μικρόφωνο και τον βιντεοσκοπούσε μια κυρία για να τον ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα. Θλίβομαι. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ; Ένα κόμμα με γίγαντες έχει καταντήσει να το εκπροσωπεί ο Καλλιακμάνης;».
Για τον Στέλιο Μερμίγκη του Ανυπότακτου Αγρίνιου είπε: «Δεν κατάλαβα γιατί φώναζε τόσο δυνατά. Ίσως αυτό έκανε και στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου και για αυτό οι Αγρινιώτες τον έθεσαν εκτός δημοτικού συμβουλίου».
Για τον κ. Ζεληδίδη ανέφερε: «Εμείς φέραμε τον κ. Ζεληλίδη, ανεξάρτητα αν ο ίδιος αδίκησε τον εαυτό του. Αν ήμουν εγώ ομότιμος καθηγητής της σεισμικής μηχανικής και μου πέταγε τα χαρτιά έτσι μπροστά μου τα χαρτιά κάποιος όπως τα πέταξε, θα έφευγε όχι από την πόρτα αλλά το μπαλκόνι. Αν μου έλεγε γίνε περιπτεράς και όχι γεωλόγος θα τον αποδοκίμαζα με τον ίδιο τρόπο».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας:
Οφείλω να αποδοκιμάσω τα έκτροπα στην προχθεσινή συνάντηση-διαβούλευση. Το δημοτικό συμβούλιο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν έχει αποφασιστικό, ούτε ο κάθε πολίτης. Έχει το απόλυτο δικαίωμα να διαφωνεί, σε δημοκρατικά πλαίσια, με είσοδό του στο περιβαλλοντικό μητρώο, όπου καταθέτει παρατηρήσεις και ούτω καθεξής. Δεν γνώριζα μέχρι προ ημερών τι σημαίνει αντλησιοταμίευση. Είδα σήμερα στο έγγραφο που παρουσιάζω ότι θα γνωμοδοτήσουν 16 υπηρεσίες.
16 υπηρεσίες αν γίνονταν διαβούλευση με το περιεχόμενο και τις επιθέσεις που έγιναν στο χώρο της δημοτικής αιθούσης νομίζω ότι δεν θα ήταν η χώρα μας ούτε δημοκρατική, ούτε θα εφαρμόζονταν νόμοι.
Δυστυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν μετείχαν στην διαβούλευση. Διάλεξαν να είναι εκτός, στην πλατεία για να αποδοκιμάζουν τους ομιλητές και τον αιώνιο αντίπαλό τους, τον Δήμαρχο. Η αντιπολίτευση καταψήφισε την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη μελέτη για την αντλησοταμίευση. Καταψήφισαν την συνεργασία με την ομάδα εργασίας του κ. Ζεληλίδη. Καταθέτω στα πρακτικά για να φαίνεται στο μέλλον αυτό που πρέπει να φαίνεται.
Στον χώρο θα μπορούσαμε αν γινόταν δημοκρατικός διάλογος να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις αντιρρήσεις μας και ότι άλλο θέλαμε να ξεδιαλύνουμε. Είχα κι εγώ πολλές ερωτήσεις να κάνω. Για παράδειγμα η χωροθέτηση των αδρανών που ειναι σε δυο σημεία, πάνω ακριβώς από χωριό αν γινόταν το έργο, ίσως έπρεπε να κατατμηθούν και σε άλλες περιοχές. Δεν πρόλαβα όμως ούτε εγώ.
Θα δώσω απάντηση στον ισχυρισμό ότι το έγγραφο που ήρθε από την υπηρεσία αρχαιολογίας πράγματι αρχειοθετήθηκε, όπως τόσα έγγραφα που είναι προς κοινοποίηση και γνώση άλλων υπηρεσιών. Αρχειοθετούνται κατά πάγιο τρόπο από το γραφείο της τεχνικής υπηρεσίας. Μακάρι να το γνώριζα το έγγραφο από το 2023. Θα προκαλούσα τότε την διαβούλευση. Για αυτά που είπα για αντιστάθμιση για τον δρόμο Αγρινίου-Θέρμου θα ζητούσα να χωροθετηθεί και να μπει μετά βεβαιότητος εντός του χάρτη της επένδυσης, ώστε να αποκτήσει απαλλαγή ή άδεια περιβαλλοντικών όρων, ώστε να είναι ώριμο. Η ωρίμανση έργων είναι μετά από άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Είδα μετά την παρουσία κάποιων που ενοχλησε η κριτική μου. Ξεκινάω από τον φίλο μου τον κ. Θεοδωράκη, έστειλε επιστολή. Ήταν έξω διαδηλωτής και αυτός και εξεπλάγην ειδικά από αυτόν. Δεν μπήκε στην αίθουσα. Δεν ανακοίνωσε παρουσία ή πρόθεση να συζητήσει. Έκανε ψηφοθηρία της άρνησης.
Ο κ. Ζαμπάρας, επειδή ήρθε ο κ. Θεοδωράκης, με τον οποίο έχουν 100 ψήφους διαφορά, έκανε κι αυτός επίδειξη δύναμης με την Ακρίτα σε κοινή δήλωση. Ήρθε χθες στο Θέρμο και είχε ακροατήριο 10-12 άτομα. Του παραχωρήθηκε αίθουσα σε δημοτικό χώρο και δεν τον ενόχλησε κανείς. Δεν τον αποδοκίμασαν, όπως έκαναν στην σύσκεψη με τον Δήμαρχο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε όλο το χρόνο να μείνει και να ερχόταν και στο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς λέει, φωνάζει, για να φοβηθούμε, λέει, ο Δήμαρχος, ο κ. Ζαμπάρας. Καταθέτω και την δική του δήλωση. Δεν ζητήσαμε να σιωπάσει. Ζητήσαμε να μιλήσει. Κατέθεσε επερώτηση και περιμένω την συνεδρίαση της Βουλής.
Ας απαντήσει ως τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ όμως αν ο κ. Φάμελλος ήταν εργαζόμενος στην εταιρεία που φτιάχνει την ΜΠΕ για την αντλησοταμίευση; Ναι ή όχι; 2014. Στην ομάδα μελέτης που συγκροτήθηκε από την κοινοπραξία είναι ο Σωκράτης Φάμελλος. Το καταθέτω στα πρακτικά.
Ο κ. Τραπεζιώτης. Μόνιμος διαδηλωτής, έστειλε επιστολή, μπήκε μέσα όταν άρχισαν όλοι να ωρύονται και να φωνάζουν κατά του Δημάρχου. Για το επίθετο «πουλημένος» λέει «συ είπας». Αυτός θεωρεί αρματολίκι την Τριχωνίδα. Πριν έρθει η δεύτερη ανακοίνωσή μου, μετά το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα απαντήσω με νέα ανάρτηση και στοιχεία. Να μας πει μέχρι τότε πόσο στοίχισε το ΚΕΠΕΤΡΙ στο Παναιτώλιο και το πρόγραμμα Life που υλοποίησε.
Να αφήσει λοιπόν τους εξυπνακισμούς που έκανε στη Γαβαλού που πήγε και έκανε αντεκδήλωση. Δεν πήγε εκεί κανείς να τον αποδοκιμάσει. Εμείς έχουμε αποδείξει πόσο σεβόμαστε το περιβάλλον. Από το 2015 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Θέρμο άρχισε την λειτουργία του. Κάνουμε αγώνα για την λίμνη και τους ποταμούς στο πεδίο. Να μας πει αυτός με το κέντρο περιβάλλοντος στα Αμπάρια πόσους μαθητές έφερε; Υπάρχει Αγρινιώτης που εμπιστεύεται τον κ. Τραπεζιώτη;
Ανυπότακτο Αγρίνιο. Ο κ. Μερμίγκης είναι πολύ φίλος μου. Δεν κατάλαβα γιατί φώναζε τόσο δυνατά. Ίσως αυτό έκανε και στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου και για αυτό οι Αγρινιώτες τον έθεσαν εκτός δημοτικού συμβουλίου. Όσο για μερικούς άλλους που ήταν εδώ μάλλον επανάσταση της πλατείας κάνουν γιατί στην Ευρώπη ταξιδεύουν με ευρωπαϊκά χρήματα που μπάζουν στα προγράμματα οι πολυεθνικές και ο καπιταλισμός. Αρκούν τα μαθήματα δημοκρατίας.
Είπε μεταξύ άλλων στην Γαβαλού ότι θα πάει το νερό πάνω και θα το στείλουν στην Αθήνα. Τι θέση έχει ο κ. Τραπεζιώτης για την υδροδότηση της Αθήνας. Υπάρχει πιο ακραία αντίληψη τύπου Λεπέν; Συμφωνεί με την ακραία αντίληψη να μην υδροδοτηθούν οι συμπολίτες μας; Αυτοί ειναι οι αλληλέγγυοι δημοκράτες;
Δεν θα σχολιάσω τον αστυνομικό αναλυτή που όρμησε να πάρει το μικρόφωνο και τον βιντεοσκοπούσε μια κυρία για να τον ανεβάσει στα κοινωνικά δίκτυα. Θλίβομαι. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ; Ένα κόμμα με γίγαντες έχει καταντήσει να το εκπροσωπεί ο Καλλιακμάνης;
Ξέρω τι σημαίνουν και ΣΔΙΤ, συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου. Τι γίνεται με συμβάσεις παραχώρησης. Δρόμοι έγιναν έτσι, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έγινε έτσι.
Κλείνω πάλι με τον κ. Τραπεζιώτη. Λέει τα ίδια με μένα. Στην ίδια εταιρεία η μελέτη για Τριχωνίδα και αντλησιοταμίευση. Αποκρύπτει αυτός ο δημαγωγός ότι ο αρχηγός του, Σωκράτης Φάμελλος, δούλευε στην αρχική εταιρεία. Να γνωρίζουν ότι όποιου τύπου μπαχαλάκηδες δεν θα γλιτώσουν. Είμαι σταθερά απέναντι στον τραμπουκισμό και τον λαϊκισμό. Δεν απαγόρευσα ποτέ σε κανέναν να εκφράσει ότι λέει η συνείδησή του. Δεν σήκωσα ποτέ τηλέφωνο να πω τίποτα σε κανέναν. Τους κάλεσα όλους να πράξουν όπως νομίζουν.
Εμείς φέραμε τον κ. Ζεληλίδη, ανεξάρτητα αν ο ίδιος αδίκησε τον εαυτό του. Αν ήμουν εγώ ομότιμος καθηγητής της σεισμικής μηχανικής και μου πέταγε τα χαρτιά έτσι μπροστά μου τα χαρτιά κάποιος όπως τα πέταξε, θα έφευγε όχι από την πόρτα αλλά το μπαλκόνι. Αν μου έλεγε γίνε περιπτεράς και όχι γεωλόγος θα τον αποδοκίμαζα με τον ίδιο τρόπο. Περιμένω, με απευθείας ανάθεση δική μου, την μελέτη της ομάδας του. Εγώ τον έφερα για να μην πει κανείς ότι δεν έχουμε ειδικό, μου τον πρότεινε η κ. Υφαντή. Η μόνη που πήγε να καθαρίσει την λίμνη από τα λάστιχα.
Στεναχωρήθηκα. Σύμβουλοι με γιουχάιζαν όρθιοι. Γι’ αυτο δεν θα είμαι στην ίδια βάρκα με αυτούς, Στο άλλο δημοτικό συμβούλιο όταν γίνει η σχετική συζήτηση θα πω με ποιους δεν θα είμαι. Εγώ δεν αποδοκίμασα κανέναν όρθιος και πουθενά. Κανέναν δεν έβρισα. Για όσους αναφέρθηκαν να ξέρουν πως δεν ξεπλένονται με τις επιστολές τους και να μας πουν ποιο ειναι το σχέδιό τους για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας.
Να δεχτώ για παράδειγμα τον καθηγητή και ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη, άκριτα ναι, αλλά το να μιλάει ο αστυνομικός αναλυτής από κάτω και να τον τραβάνε βίντεο για να τον ανεβάσουν, αυτο ειναι πολιτική δυστυχισμένη. Κλείνοντας να πω ότι κάποιος που μου έγραψε για βλαχομπαρόκ τοπική αυτοδιοίκηση για τον αρχηγό του όταν ήταν πρωθυπουργός αυτό ήμασταν βλαχοδήμαρχοι. Μία δήλωση θα κάνω και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα ψηφίσει ότι λέει η συνείδησή του, το χωριό του, ο σύλλογός του. Εγώ έχω τις δικές μου ιδέες. Φρόντισα να τις αποκρυσταλλώσω αυτές τις μέρες και να είμαι έτοιμος να απευθυνθώ πολιτισμένα».
3 Σχόλια
Όπως τα πάτε όλοι σας έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του κοσμου…αναξιόπιστοι όλοι σας.
Ότι και να πεις κ Δημαρχείο Θερμού, η ουσία είναι ότι η Τριχωνιδα δεν είναι κτήμα σου. Αντλιοαπιταμίευση γιοκ.
Τα υπόλοιπα είναι περιτά. Καμία αναπτυξη δεν βλέπω με το έργο αυτό
Τώρα το ποιος εμπιστεύεται ποιον δεν μας ενδιαφέρει και πολύ.
Η ουσία είναι μια, η Λίμνη δεν σου ανήκει δεν σας ανήκει.
Το να φέρεσαι σαν ιδιοκτήτης είναι ενοχλητικό αν όχι προκλητικό.
Εκτός αυτού, με τέτοια έργα δεν είδαμε καμία αναπτυξη. Επομένως γιοκ.