Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Κωνσταντόπουλός: «Στήριξη των τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και συστράτευση όλων για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»

Κωνσταντόπουλός: «Στήριξη των τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και συστράτευση όλων για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας»

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την 19/2/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής– ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στο μείζον για την περιοχή ζήτημα.

Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κάτι που όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί για όλους προτεραιότητα και τωρινό στόχο.

Στη συνέχεια μίλησε για την ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου αναφέρονταν στην άμεση μεταφορά των τριών εναπομείναντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Κάτι το οποίο απετράπη μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή, τις οποίες οι τότε Υπουργοί Παιδείας αποδέχθηκαν και έκαναν δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Αιτωλοακαρνανίας για την παραμονή των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Γι’αυτό και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικράτησε το 2019 επί Υπουργίας κ. Γαβρόγλου, όπου αναφέρθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ το Ιανουάριο του 2019 και καταργήθηκε με πολιτική απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάιο του 2019. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε, ενώ είχε κατά το χρόνο εκείνο 700 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εν λόγω Τμήμα, ανέφερε ότι δύο φορες΄το έφερε στη Βουλή, ζητώντας την επανίδρυσή του. Θύμισε άλλωστε, ότι μετά και την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτησή του για το εν λόγω Τμήμα, ότι τούτο κακώς καταργήθηκε, αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, αυτή είναι η απαίτηση τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών και αποφοίτων, που βλέπουν τα πτυχία τους να μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σύσταση Σχολής Διοίκησης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα και το το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή του Μεσολογγίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε τη λειτουργία της με έδρα το Μεσολόγγι, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά της, ώστε τούτα να ενισχυθούν, να προστεθούν και νέα Τμήματα και να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, με αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομες, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας. Τόνισε μάλιστα ότι το Μεσολόγγι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, έχοντας ανάλογη τύχη για παράδειγμα με το Ρέθυμνο. Τα δε Τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, πρότεινε να αξιολογηθούν ως προς το αντικείμενο λειτουργίας τους, ώστε να τύχουν της απρόσκοπτης εκεί λειτουργίας τους, αποτελώντας ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και αποφάσεις με δύο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είδαμε να συμβαίνει όταν σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια και Σχολές, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καταργούνται.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Αρθούρος

  Επειδή σήμερα σε καιρό οικονομικής κρίσης, είναι ασύμφορη και ανεπίκαιρη η λειτουργία ενός ακόμα πανεπιστημίου ενώ λειτουργούν ήδη τόσα πολλά, το μόνο που μένει είναι η άσκηση πειθούς στην πρυτανική ηγεσία και γενικά στους καθηγητές των τμημάτων της Πάτρας. Επειδή επίσης, ο πρύτανης είπε ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός σε όλους, παίρνω κι εγώ το θάρρος να προτείνω μιά οργάνωση του νέου Πανεπιστημίου σε μία νέα κατανομή τμημάτων που θα εκπληρώνει και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και τα αιτήματα των φοιτητών και κάποια από τα αιτήματα του νέου πρύτανη.
  Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας.
  Σχολές: 11. Τμήματα:38. Πάτρα:25 τμήματα, επαρχία:13 τμήματα. Πάτρα:7 σχολές, επαρχία:4 σχολές.
  1.Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας (νέο τμήμα σύμφωνα με τις διεκδικήσεις του νέου πρύτανη)
  • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  • Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος με έδρα το Μεσολόγγι(επανίδρυση του τομέα ΔΠΠ του παλιού τμήματος ΔΠΠΝΤ και συγχώνευσή του με το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που έτσι αναβαθμίζεται με μεταφορά του στην πανεπιστημιούπολη της Ιεράς και Ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου)
  • Τμήμα Φιλολογίας
  • Τμήμα Φιλοσοφίας

  2.Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα τον Πύργο(μεταφορά της έδρας της σχολής από το Αγρίνιο σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια και σύμφωνα με τα αιτήματα των τοπικών βουλευτών και δημάρχων)
  • Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα
  • Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων & Γεωργικής Μηχανικής(μεταφορά της έδρας του τμήματος σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια)
  • Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων(μεταφορά της έδρας του τμήματος σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια)
  • Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών με έδρα την Αμαλιάδα(μεταφορά του τμήματος σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια)
  3.Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Λογοθεραπείας
  • Τμήμα Νοσηλευτικής
  • Τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα το Αίγιο

  4.Σχολή Επιστημών Διοίκησης Τουρισμού & Τεχνολογίας με έδρα την Πάτρα (διάσπαση της ενιαίας Σχολής Οικονομικών & Διοίκησης Επιχειρήσεων, σύμφωνα με πρόταση των καθηγητών του Αγρινίου))
  • Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
  • Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
  5. Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Βιολογίας
  • Τμήμα Ιατρικής
  • Τμήμα Φαρμακευτικής
  6.Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με έδρα το Μεσολόγγι
  • Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού(ίδρυση του τμήματος που κατάργησε η Κεραμέως και εγκατάστασή του όχι στον Πύργο που προβλεπόταν, αλλά στην πανεπιστημιούπολη του Μεσολογγίου)
  7.Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Γεωλογίας
  • Τμήμα Επιστήμης των Υλικών
  • Τμήμα Μαθηματικών
  • Τμήμα Φυσικής
  • Τμήμα Χημείας
  8. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών & Αγωγής με έδρα την Πάτρα(Διάσπαση της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών και ίδρυση Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και λειτουργία της κατά το πρότυπο των πανεπιστημίων του κέντρου και του εξωτερικού)
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας
  • Τμήμα Μουσειολογίας, & Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αίγιο(νέο τμήμα που μεταφέρεται από τον Πύργο και ισχυροποιείται με τον τομέα Νέων Τεχνολογιών και εγκατάστασή του στο Αίγιο που απέχει μισή ώρα από την έδρα της Σχολής στο Ρίο)
  9. Νομική Σχολή με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Νομικής(νέο τμήμα που θα διεκδικηθεί πιό εύκολα αν δεν ιδρυθεί στην Πάτρα, η οποία είναι και η αιτία που δεν έχει ιδρυθεί εδώ και τόσα έτη και θα είναι η ζωντανή εγγύηση στην έμπρακτη συνεργασία και την ειρήνη της εκάστοτε ηγεσίας του Πανεπιστημίου στο Ρίο και των επαρχιακών τμημάτων)
  10.Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής & Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο(Η έδρα της Σχολής είναι ήδη στο Αγρίνιο με το νόμο Γαβρόγλου)
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων(μεταφέρεται από την πανεπιστημιούπολη του Ρίου, όπου ακόμα στεγάζεται σε λυόμενα και τόλ)
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
  • Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής(επανιδρύεται σύμφωνα με τα αιτήματα των χιλιάδων φοιτητών του πρώην ΑΤΕΙ και πολλών κατοίκων το παλιό τμήμα Λογιστικής του Μεσολογγίου)
  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών(μεταφέρεται από την πανεπιστημιούπολη του Ρίου, όπου ακόμα στεγάζεται σε λυόμενα και τόλ κι απ’ όπου κακώς μεταφέρθηκε μετά από δωδεκάχρονη λειτουργία στο Αγρίνιο)

  11.Πολυτεχνική Σχολή με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
  • Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
  • Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
  • Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος(μεταφορά του τμήματος από το Αγρίνιο σύμφωνα με το σχέδιο της πανεπιστημιακής επιτροπής)
  • Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
  • Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών

  Μ’ αυτό τον τρόπο τα τμήματα κατατάσσονται ανά πόλη ως εξής:Πάτρα:25 τμήματα, Αγρίνιο: 5 τμήματα, Αίγιο: 2 τμήματα, Αμαλιάδα: 2 τμήματα, Μεσολόγγι: 2 τμήματα, Πύργος: 2 τμήματα.

  Οπωσδήποτε αυτή η οργάνωση δεν είναι η τελική. Άλλοι μπορούν να προτείνουν κάτι διαφορετικό με τον τομέα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών, π. χ να μη σπάσει και να μπεί ως συμπλήρωμα του τμήματος Μουσειολογίας στο Αίγιο ή να επανιδρυθεί αυτούσιο και να εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι κλπ.(Να σημειωθεί εδώ ότι το Αίγιο δεν είναι μόνο κοντά στην Πάτρα, αλλά και στην Αθήνα με αποτέλεσμα ότι η προσέλκυση καθηγητών και φοιτητών να είναι πιό μεγάλη απ’ ό, τι σήμερα. Άλλοι θα μπορούσαν να προτείνουν την ίδρυση και του τμήματος Βιοτεχνολογίας στον Πύργο κλπ. Συνδυάζει τα καλά στοιχεία όλων των ενδιαφερόμενων και δεν αποκλείει κανένα από το διάλογο. Επίσης προβλέπει και την ίδρυση νέων τμημάτων. Τέλος, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση γιά μιά γόνιμη συζήτηση εξεύρεσης ενιαίας και όχι χωριστής λύσης, με την προϋπόθεση ότι οι πανεπιστημιακοί της Πάτρας θα υποχωρήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.