Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Κοπή πίτας της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (φωτο)

Κοπή πίτας της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα της Πιτσαρίας Ρόμα, στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο του Αγρινίου, κατάμεστη από μέλη και φίλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας,έγινε η τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Ιανουαρίου 2020

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι: Γιάννος Φαρμάκης-πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Βασίλης Φωτάκης Αντιδήμαρχος, Κ. Κιτσοπάνος Δημοτικός Σύμβουλος, Χρήστος Κορδολαίμης Δημοτικός Σύμβουλος, Στέλιος Μερμίγκης Δημοτικός Σύμβουλος-Εκπρόσωπος παρατάξεως «Ανυπότακτο Αγρίνιο», Γιάννης Βαϊνάς τέως Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης και Βουλευτής, Βασίλης Αντωνόπουλος πρώην Αντί-περιφερειάρχης, Θωμάς Ψαράς πρώην Αντινομάρχης-ως εκπρόσωπος του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, Χριστίνα Τσιχριτζή διευθύντρια Τοπικής οικονομικής ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου, Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη αντιπρόεδρος Αρχαιολογικής – Ιστορικής- Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων, Δήμητρα Τσιρώνη αντιπρόεδρος παραρτήματος Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Θέμης Γαμβρούλης πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφεύς» Αγρινίου, Βασιλική Μαραγιάννη πρόεδρος Φιλολογικού Ομίλου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος», Φρόσω Μπαλαούρα διευθύντρια εκπαιδευτηρίων «Παναγία Προυσιώτισσα», Λαμπρινή Αντωνάτου και Ελένη Γραβάλου από τον Παναιτωλοακαρνανικό σύλλογο Γυναικών, Νια Χαρίτου συντονίστρια Πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κοιλάδας Αχελώου», Νώντας Σαρλής Σκηνοθέτης,Σεραφείμ Γιαννόπουλος Πρόεδρος Ροταριανού ομίλου, Σόνια Λειβαδίτη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χρήστος Καπράλος» Παναιτωλίου, Λάμπρος Κατσαντώνης Ζωγράφος, Νίκος ΚανήςΔημοσιογράφος, και πολλοί άλλοι γνωστοί Αγρινιώτες.

Στην είσοδο οι κυρίες Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Σοφία Μιμιγιάννη, Λαμπρινή Γιαννούτσου, του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, υποδέχθηκαν τους καλεσμένους με ανοιχτή δημόσια πρόσκληση φίλους, δώρισαν αναμνηστικούς φακέλους με κάρτες από αρχαία μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας και ημερολόγια του νέου έτους.

Η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην κοπή της πίτας, μετέφερε και μήνυμα του Βουλευτή κ. Λιβανού ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω υπηρεσιακών καθηκόντων του.

Απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση ο κύριος Φαρμάκης και ο Αντιδήμαρχος κύριος Φωτάκης.

Η κυρία Νατάσα Σκιαδά, κόρη του Αντιπροέδρου της εταιρείας κ. Νίκου Σκιαδά, μετέφερε «αυτούσιο» το μήνυμα του ασθενούς πατέρα της, ο οποίος εύχεται καλή επιτυχία στην εκδήλωση, καλή υγεία και δημιουργικότητα στο νέο Δ.Σ. και καλή χρονιά για όλους τους φίλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Σταμάτης καλωσόρισε τους φίλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Μεταξύ των άλλων ανέφερε και τα παρακάτω.

Τον περασμένο χρόνο το 2019 συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από την ίδρυση της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας πουαποτελεί ένα από τα παλαιότερα περιφερειακά πολιτιστικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και δραστηριοποιείται όλα αυτά τα χρόνια σε θέματα προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας. Χάρις στις άοκνες πρωτοβουλίες των αειμνήστων προέδρων της, του ιδρυτή Θωμά Μποκόρου και των συνεχιστών Μελισσηνού, Μοσχονά, Παλιούρα, Καπώνη, Νεραντζή, Σκιαδά και άλλων.

Η Εταιρεία κέρδισε την αναγνώριση από την πολιτεία, διοργάνωσε δυο διεθνή συνέδρια, τοπικές ημερίδες και διαλέξεις, πληθώρα εκδρομών σε αρχαιολογικούς χώρους-μνημεία-μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έκανε εκδόσεις βιβλίων και καρτών-δείγμα δωρίστηκε στον κάθε επισκέπτη στην εκδήλωση-συγκρότησε αξιόλογο ιστορικό αρχείο, πλούσια βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο. Για τα 45 χρόνια των δράσεων εκδόθηκε επετειακό ημερολόγιο (2020) που περιλαμβάνει φωτογραφίες μνημείων του νομού μας πριν 50 χρόνια.

(Ο αείμνηστος Θωμάς Μποκόροςκαι ο γράφων-μαθητής τότε-1965-66-67, με ένα 50αρι μηχανάκι Ζούνταπ, γυρίζαμε στους χωματόδρομους στα περίχωρα του Αγρινίου και «τραβούσαμε» φωτογραφίες με Ρωσικέςμηχανές, από πνιγμένες στα βάτα «αρχαίες πέτρες» και κρατούσαμε σημειώσεις, σε πακέτα τσιγάρων σκέτων, πλακέ σχήματος, ιδανικά για σημειώσεις «επί του πεδίου» και στην επιστροφή ο Θωμάς στο μαγαζί του-καθαριστήριο-δίπλα στην πλατεία Μπέλλου, αρχές της Πάνου Σούλου, τα καθαρόγραφε σε σημειωματάρια, και αργότερα κατάφερε κόντρα σε πολλές αντιξοότητες και έκδωσε τα πρωτοπόρα για την εποχή και περιοχή τρία τομίδια, «Αιτωλία Ακαρνανία»(Ι) το 1968, «Η Χώρα των Φαιάκων» (2ο βιβλίο) το 1969 & «Αιτωλία-Ακαρνανία» (Αχελώος-Στράτος & τάφος Οδυσσέα)-3ο βιβλίο-το 1969.)

Οι δράσεις της Εταιρείας το 2019 ήταν πλούσιες, έγινε κατάθεση πρότασης σε συνεργασία με τον κύριο Ηλία Ντζάνη πρώην προϊστάμενο του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, προς την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για χαρακτηρισμό των εγκαταστάσεων πρώην καπνικού σταθμού ως διατηρητέου και παραχώρησης για την αξιοποίησή του ως χώρο μνήμης και ιστορίας του καπνού για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Ακόμη εγκρίθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, πρότασης της εταιρείας μας για ένταξη στο πρόγραμμα «Leader-Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων»με διενέργεια θεματικών ημερίδων και δράσεων σε 4 τοπικές κοινότητες -Παναιτώλιο-Δογρή-Γαβαλού και Άγιο Κωνσταντίνο, με θέμα την Διαχρονική εξέλιξη παραδόσεων και εθιμικών δρώμενων στον αγροτικό χώρο της Αιτ/νίας.

Ακολούθως έκανε παρουσίαση της σύστασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες της 31ης Μαρτίου του 2019. Μίλησε για δράσεις κατά το παρελθόν έτος όπως εορτασμούς, ημερίδες, ξεναγήσεις, μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδρομές, και την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στο Αγρίνιο που σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτηρίου των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου, με σκοπό την φιλοξενία σε αυτό του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης του Αγρινίου.

Στις προτεραιότητες του νέου Δ.Σ είναι η ψηφιοποίηση του φωτογραφικού και ιστορικού αρχείου και η έκδοση λευκωμάτων. Η έκδοση αρχαιολογικού οδηγού, η σχεδίαση αναβαθμισμένης ιστοσελίδας, η ανακαίνιση των δυο γραφείων της Εταιρείας. Ακόμη η συμμετοχή και στήριξη στην διοργάνωση εκδηλώσεων-ημερίδες και συνέδριο- στον Ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ευχήθηκε ο καινούργιος χρόνος να είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός με υγεία για όλους και να παραμείνουμε μια αγαπημένη συντροφιά που νοιάζεται για τον τόπο της και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσομε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα, και σκοπός μας είναι το κοινό καλό, το όφελος για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Καλή Χρονιά!

Ακολούθησε η κοπή της πίτας και τυχερή της ημέρας ήταν η κυρία Σόνια Λειβαδίτη η οποία «εξασφάλισε» μία δωρεάν διήμερη εκδρομή μέσα στο 2020!

Καθ’όλη την διάρκεια της εκδήλωσης μαυρόασπρες φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Αιτωλ/νιας, από το αρχείο της Εταιρείας, προβάλλονταν στην οθόνη τηλεόρασης του καταστήματος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.