Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Κορωνοϊός: Στο 0,72 ο δείκτης Rt -Τι σημαίνει για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid

Ο δείκτης Rt για τον κορονοϊό διαμορφώνεται στο 0,72 σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση: «Διαπιστώνεται σταθεροποίηση του μέσου όρου κρουσμάτων, αλλά αύξηση των θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, με μικρή μείωση του δείκτη Rt σε 0,72».

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι το Rt εκτιμάται σε 0,72, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη έκθεση. «Τα υψηλά διαστήματα εμπιστοσύνης οφείλονται στον σχετικά μικρό, μέχρι πρότινος, αριθμό ημερησίων κρουσμάτων και στην πολύ υψηλή ποσοστιαία μεταβλητότητα που επιφέρουν έστω και μικρές αυξομειώσεις στον απόλυτο αριθμό. Επιδημιολογικά, μια συγκράτηση (μείωση) του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ίο σε πάνω από μια επαφή.

Συνεπώς, οι πρόσφατες συρροές κρουσμάτων που εντοπίζονται σε κάποια clusters, υποδεικνύουν ότι η πορεία της επιδημίας επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού επαφών. Κατά συνέπεια, ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση».

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.