Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Κορωνοϊός: 15 ημέρες άδειας από το… κράτος για τους γονείς το βασικό σενάριο

Κορωνοϊός: 15 ημέρες άδειας από το… κράτος για τους γονείς το βασικό σενάριο

Ο κοροναϊός φέρνει σε δυσχερή θέση τους εργαζόμενους γονείς

Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με “τριμερή χρηματοδότηση” με βάση το οποίο η “ειδική άδεια” θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας. Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες της ειδικής άδειας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ανέρχονται σε έως 15 για τον πατέρα και έως 15 για τη μητέρα, ενώ μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω “άδεια ειδικού σκοπού” θα αφορά και τους δύο γονείς δεν αποκλείεται να έχει ηλικιακό «κόφτη». στο επικρατέστερο σενάριο θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι.

Νωρίτερα, ότι κλείνουν όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και τα Πανεπιστήμια λόγω κοροναϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας θα μείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Γιάννης Φώσκολος

ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ…….ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ…….ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ !!!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.