Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Κορωνοϊός: Αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Κορωνοϊός: Αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Τι θα γίνει με την 3η δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει – Πότε θα εκδοθούν οδηγίες

Διευκρινίσεις σχετικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και τις κατηγορίες πολιτών για τις οποίες υπάρχει σύγχυση, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αύριο Τρίτη 23 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για την 3η δόση σε όσους πολίτες έχουν νοσήσει και το προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει της δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Όπως είπε, οι λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.

Από εκεί και πέρα, εξήγησε πως:

– Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mRNA εμβόλιο ή AstraZeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mRNA εμβόλιο.

– Όσοι έκαναν μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mRNA.

– Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο και τη δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως το 75,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 62,3% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Για πρώτη δόση έχουν κλειστεί τις τελευταίες 7-8 μέρες 150.000 ραντεβού, εκ των οποίων 18.000 σήμερα. Κατά μέσο όρο έχουμε 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα, την τελευταία εβδομάδα.

Εχουν γίνει 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού για τρίτη δόση. Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για “καταδρομικούς εμβολιασμούς” στα μικρά νησιά που δεν υπάρχουν δομές, σε ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί και σε άλλα που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Περί τις 17.000 πολίτες από τους 20.000 που έχουν υποβάλει αίτημα, έχουν ήδη εμβολιασθεί στο σπίτι. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Ο πολίτης δεν κλείνει ραντεβού ο ίδιος, την αίτηση κάνει ο θεράπων ιατρός που πιστοποιεί ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι γιατροί, δημοσίου και ιδιώτες. Περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από ιδιώτες γιατρούς.

Σε ερώτηση για την επαναφορά κινήτρων ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως ό,τι υπάρχει είναι αυτό που ανακοινώνεται.

“Έχουμε δυνατότητα για 110.000 εμβολιασμούς την ημέρα” είπε, ενώ τόνισε πως με βάση τα στοιχεία, ραντεβού βρίσκει κανείς σε διάστημα 5-6 ημερών. Για την εκκλησία ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα Πίστης και Ομολογίας.

Για την αναγνώριση του ρωσικού/κινεζικού εμβολίου, απάντησε ότι τα εμβόλια είναι αναγνωρισμένα ήδη στην Ελλάδα και μπορεί κάποιος να το δείξει σε έντυπη μορφή. Για να πάρει πιστοποιητικό από την Ελλάδα πρέπει να κάνει 3η δόση στο ελληνικό σύστημα και θα λαμβάνει το πιστοποιητικό.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.