Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Κορωνοϊός: Γιατί η Ελλάδα διαγράφει πολύ καλύτερη πορεία από την Ολλανδία σε κρούσματα και νεκρούς

Κορωνοϊός: Γιατί η Ελλάδα διαγράφει πολύ καλύτερη πορεία από την Ολλανδία σε κρούσματα και νεκρούς

Μέτρο κλειδί η απαγόρευση κυκλοφορίας για δυο χώρες που έχουν παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και υποδομές, αλλά τεράστια διαφορά σε κρούσματα και αριθμό νεκρών

Ελλάδα και Ολλανδία είναι δύο χώρες με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά και υποδομές, αλλά απέχουν κατά πολύ στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία που ονομάζεται κορωνοϊός.

Με πληθυσμό περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους, η Ολλανδία μετρά ήδη 546 θανάτους και 8.603 κρούσματα, τη στιγμή που η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια κατοίκους έχει 28 νεκρούς και 966 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον φονικό ιό.

Αυτό σημαίνει ότι η Ολλάνδία έχει πάνω από τα εννεαπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και 19 (!) φορές περισσότερους νεκρούς από τη χώρα μας.

Πού, όμως οφείλεται, αυτό;

Με μία πρώτη ματιά, τα μέτρα που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών δε διαφέρουν και πολύ.

Η τελευταία μέρα των σχολείων στην Ελλάδα ήταν η Τρίτη 10 Μαρτίου, και στην Ολλανδία η Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Στην Ελλάδα, τα καταστήματα έκλεισαν το Σάββατο 14 Μαρτίου, την ίδια μέρα με την Ολλανδία.

Βέβαια τα (κοινά) μέτρα πάρθηκαν όταν η Ολλανδία είχε τα δεκαπλάσια κρούσματα και τους δεκαπλάσιους θανάτους, και επομένως υπήρξε σημαντική καθυστέρηση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Όπως όλα δείχνουν το μέτρο που αποτέλεσε το «κλειδί» στο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία επιβλήθηκε, στη χώρα μας, τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Μαρτίου.

Ένα μέτρο που δεν έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής η Ολλανδία.

Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ολλανδία σύμφωνα με γράφημα του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch, παρουσιάζει εκθετική αύξηση, τη στιγμή που στην Ελλάδα η καμπύλη έχει μικρότερη κλίση.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.