Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα κατά της πανδημίας – «Μοντέλο» Πάρου σε δύο περιοχές

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα κατά της πανδημίας – «Μοντέλο» Πάρου σε δύο περιοχές

Νέα δέσμη μέτρων ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα για να περιοριστεί η πανδημία του ιού στη χώρα μας. Μάλιστα, τα νέα αυτά μέτρα κατά του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του Open TV και του ethnos.gr, Σπύρο Μουρελάτο, στα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση λειτουργίας μπαρ, καφέ, εστιατορίων από τις 00:00 έως τις 07:00, η απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών συναφών εκδηλώσεων, η χρήση μάσκας από τους πολίτες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Στα ίδια μέτρα περιλαμβάνεται και η διέλευση από τις βόρειες πύλες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV θα ανακοινωθεί η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε δύο περιφερειακές ενότητες της χώρας. Πρόκειται για μία ηπειρωτική και μία νησιωτική. Και στις δύο περιοχές θα επιβληθεί το «μοντέλο» της Πάρου, ενώ θα υπάρξει και επικαιροποίηση της λίστας των χωρών για τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στην οποία συζητήθηκαν θέματα συντονισμού ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Νέα μέτρα στα γηροκομεία

Μέτρα για τα γηροκομεία ανακοινώνονται μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους λόγω κορονοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο διάστημα που έφθασαν τους 14 στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στα γηροκομεία, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Άλλωστε, πρόσφατα στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης σε γηροκομεία, 14 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους αφού στο γηροκομείο μεταδόθηκε ο ιός με ταχύτατους ρυθμούς. Ο κορονοϊός με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, μεταδόθηκε από εργαζόμενο ο οποίος φέρεται να σχετιζόταν με συναυλία που διεξήχθη στη Χαλκιδική. Γεγονός που αποδεικνύει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απρόσεκτη συμπεριφορά των νέων αλλά και η χαλάρωση απέναντι στην πανδημία

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται την Παρασκευή να συμμετάσχει στην τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη, προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν στα γηροκομεία όλης της χώρας.

Η κυβέρνηση όπως τονίζουν πληροφορίες του ethnos.gr, σκοπεύει να αυξήσει δραστικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας όλης της χώρας, ώστε να εντοπίζονται άμεσα πιθανά κρούσματα και να μη θρηνούμε ζωές ηλικιωμένων συνανθρώπων μας που ούτως ή άλλως είναι πιο ευαίσθητοι στην πανδημία. Ήδη πάντως οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν ελέγχους σε δομές όπου ζουν ηλικιωμένοι οι οποίοι όμως αναμένεται να αυξηθούν.

Ταυτόχρονα μέτρα θα ληφθούν και για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχονται εργαστηριακά πριν πάνε στη δουλειά τους ειδικά όταν επιστρέφουν από διακοπές. Στόχος να περιορισθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από το προσωπικό. Παράλληλα αναμένεται να αυστηροποιηθεί και το σύστημα των επισκέψεων το οποίο ούτως ή άλλως σήμερα προβλέπει περιορισμένο χρόνο για τους συγγενείς των φιλοξενούμενων.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι προκειμένου να αναχαιτισθεί το νέο κύμα και να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι αλλά και οι εργαζόμενοι στις δομές, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κάνει σχεδόν καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τον ΕΟΔΥ, τους Περιφερειάρχες και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να οριστούν νέα αυστηρότερα μέτρα προστασίας, ενώ επισκέπτεται Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ώστε να διαπιστώσει από κοντά κατά πόσο ακολουθούνται τα πρωτόκολλα.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.