Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Πόσο μας προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του Covid 19

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Πόσο μας προστατεύει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του Covid 19

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για το εάν και κατά πόσον το εμβόλιο κατά της γρίπης παρέχει μιας κάποιας μορφή προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο ερώτημα βασίστηκε σε μια έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, βάσει της οποίας προκύπτει πως το αντιγριπικό εμβόλιο καθίσταται «σύμμαχος» στη μάχη έναντι του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε για το θέμα αυτό: «Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης – Γενικά τα εμβόλια μεταξύ τους μπορούν να έχουν “διασταυρούμενες” μορφές ενίσχυσης. Για παράδειγμα, στην κατηγορία αυτή ανήκει το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης, λόγω του ευρέος φάσματος ανοσιακών αποκρίσεων που προκαλεί. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε αρκετό, για να μας προστατεύσει έναντι του κορωνοϊού».

«Σε κάθε περίπτωση, η ολλανδική μελέτη δεν συνιστά κλινική μελέτη, αλλά εργαστηριακή μιας και σε αυτή αναφέρεται το στοιχείο της αύξησης των κυτταροκινών. Δεν ξέρουμε, επομένως, σε τι ποσοστό συμβαίνει αυτό και αν προσφέρει πραγματική θωράκιση έναντι του κορωνοϊού», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή: cnn.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.