Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021

Κορωνοϊός: Γιατί είναι σημαντικές οι επόμενες 20 ημέρες στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γιατί είναι σημαντικές οι επόμενες 20 ημέρες στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Τετάρτης 4 Μαρτίου, τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τα 8, με τις Αρχές να εργάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων τρεις με πέντε εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στη χώρα.

Ακόμα και αν τα προληπτικά μέτρα απλά καθυστέρησαν την δυναμική έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας, οι μονάδες υγείας θα έχουν κερδίσει πολύτιμο χρόνο, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, αφενός θα έχει περιοριστεί η γρίπη που ασκεί πιέσεις στα συστήματα υγείας και αφετέρου θα έχει βελτιωθεί ο καιρός. «Δεν είμαστε σίγουροι για τις καιρικές συνθήκες και την επίπτωση που μπορεί να έχουν στην κυκλοφορία του κορωνοϊού».

Άμεσα ξεκινά σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του κορωνοϊού στην κοινότητα και για την επίπτωσή του στον πληθυσμό. Εφαρμόζοντας το μοντέλο για τη γρίπη, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

Παράλληλα, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μέσω των μοντέλων αυτών, εκτιμάται ο πιθανός αριθμός των κρουσμάτων και η εκτιμώμενη επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ιού.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», «από τη μία προκαλεί ήπια συμπτώματα, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη όμως αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τον καθιστά αόρατο. Γιατί; Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται πιθανόν ο αριθμός των κρουσμάτων».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.