Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοσμάς ο Αιτωλός: Επαναθεμελιωτής του Ελληνισμού ναι, “τηλεπροφήτης” όχι.

Κοσμάς ο Αιτωλός: Επαναθεμελιωτής του Ελληνισμού ναι, “τηλεπροφήτης” όχι.

kosmasaitolos

Ο Επανιδρυτής της Ελληνικής παιδείας και η εκμετάλλευση του από τους  τηλεπροφήτες του σήμερα.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός θεωρείται από πολλούς η κορυφαία προσωπικότητα που προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία. Η γενέτειρα του, ο Δήμος Θέρμου, τιμά κάθε χρόνο την μνήμη του ( δείτε εδώ το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων).

Αν ρωτήσει κανείς τι ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, οι περισσότεροι θα  απαντήσουν για προφητείες. Μάλιστα πολλές από αυτές αποδίδονται σε αυτόν και πιθανότατα ουδέποτε o ίδιος τις ανέφερε σε κηρύγματα του. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να του αποδίδουν και την επανένωση του Καινούργιου ( Ντέμη) με το Δήμο Αγρινίου -φυσικά- από διαδικτυακό troll τύπου “Διαδώστε”.

Η εποχή που έζησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν άλλη. Ήταν ο 18ος αιώνας. Είχαν  προηγηθει  οι λαϊκές φυλλάδες του Αγαθαγγέλου και η οπτασία του Ιερομόναχου Αγαθαγέλλου, που όλες προφήτευαν ρωσοτουρκικό πόλεμο και διαμελισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κυκλοφορούσαν ευρέως σε χειρόγραφα και προφήτευαν τον ερχομό του «Ξανθού Γένους».  Αυτό όμως δεν έγινε για να πουλήσουν βιβλία. Έγινε ως συναισθηματικός δίαυλος επικοινωνίας με έναν κόσμο που δεν ήξερε καν να γράφει.

Αν ρωτήσει κάποιος τι ήταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, η απάντηση είναι ο επαναθεμελιωτής του Ελληνισμού. Δεν υπήρχε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα, καμία διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, καμία οργάνωση την δύσκολη εκείνη εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός με μηδέν κεφάλαιο έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει ένα κράτος , που φυσικά δεν υπήρχε, διωκόμενος και κυνηγημένος. Ίδρυσε 200 σχολεία. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός είχε ειδικό βάρος όσο ένα κράτος, πέρα από το πνευματικό και θρησκευτικό  του έργο.

Δυστυχώς η φωτεινή πλευρά του Κοσμά του Αιτωλού κινδυνεύει. Κινδυνεύει από τα troll του διαδικτύου, τους ακούσιους Ρωσολάγνους, τους τηλεπροφήτες και κάθε λογής πραματευτή. Και αν ακόμα δεν αναφέρονται σε αυτόν, τον επικαλούνται για να στεριώσουν άλλες θεωρίες τους.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν η αφετηρία του σύγχρονου Ελληνισμού. Ένας μεγάλος δάσκαλος. Τόσο πολύ και τόσο απλά. Και αυτή να θυμόμαστε.

Λ.Υ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.