Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019

Κοσμάς ο Αιτωλός: Η Θρησκεία μέσω θεάτρου χωρίς «ναφθαλίνη»

kosmas_o_aitolos_1-200x300

Σήμερα Σάββατο όσοι Αιτωλοακαρνάνες μένουν Αθήνα έχουν κάτι σημαντικό να κάνουν. Δεν είναι άλλο από το να δουν την παράσταση «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο θέατρο Κνωσσός. Η παράσταση έχει ξανανέβει το 2011. Τον Κοσμά Αιτωλό υποδύεται ο ηθοποιός Λάμπρος Τσάγκας και τη συνείδηση του ο αδελφός του Χρήστος Τσάγκας.

Το θέατρο όμως που συνέγραψε ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος  έχει ένα ενδιαφέρον καθώς το παιχνίδι της μοίρας στην πραγματική ζωή όρισε ο Χρήστος Τσάγκας να φύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω τους ηχογραφημένους διαλόγους.  αυτή τη φορά λοιπόν ο Λάμπρος Τσάγκας θα έχει ως «συνομιλητή» τον αείμνηστο αδελφό του. Όπως το ίδιο το θέατρο Κνωσός   αναφέρει:  Το έργο αυτό, παίχτηκε το 2011 και επαναφέρεται στο σανίδι, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Κνωσός, που ίδρυσαν τα δύο αδέλφια Χρίστος και Λάμπρος Τσάγκας. Εκτός της υπόθεσης του έργου που επικεντρώνεται όχι στο θρησκειολογικό μέρος, αλλά στην φράση του Κοσμά του Αιτωλού «ανοίξτε σχολειά», η ατμόσφαιρα είναι συναισθηματική ηλεκτρισμένη καθώς τα δυο αδέλφια ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ο ένας εν ζωή και ο άλλος εν ουρανοίς, σμίγουν μέσω της τεχνολογίας. Άλλωστε το έργο αυτό υπήρξε και το τελευταίο της ζωής του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο αδελφός του Λάμπρος, επιθυμεί να το αναδείξει μέσα από μια θεατρική οπτική, δίχως ακρότητες και προκαταλήψεις.

Πέρα από το μεταφυσικό της σμίξης των δύο αδελφών, το οποίο η τεχνολογία επιτρέπει, στεκόμαστε στην προσέγγιση του Κοσμά «ανοίξτε σχολεία». Πολλές φορές η ίδια η τέχνη είναι το όχημα για να απομακρύνει την εικόνα του Προφήτη  που προσπαθούν να δώσουν έμφαση τηλεπωλητές βιβλίων, αφήνοντας στην άκρη τελείως το εκπαιδευτικό του έργο.

Χρειάζονταν λοιπόν η θρησκεία μας την ανάσα αυτή που της δίνει η τέχνη, γιατί ένα θέατρο μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από αράδες κειμένων στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς την θρησκεία κρατούν σε «ναφθαλίνη» η ανακύκλωση του παρελθόντος ή προλήψεων. Τη βιώσαμε σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά δυστυχώς στα χώματα που γεννήθηκε ο Κοσμάς Αιτωλός.  Στην Αθήνα δίνεται η ευκαιρία να μάθει ένας νεαρός ότι θρησκεία σημαίνει και να ιδρύεις σχολεία και να μορφώνεσαι. Θα ήταν ευχής έργου η παράσταση αυτή να παίζονταν στο Αγρίνιο ή στη γενέτειρα του Κοσμά Αιτωλού Θέρμο.

Λ.Υ.

tsagkas

christos-Tsagkas-200x300 (1)
Πηγή φωτός: http://www.theatroknossos.gr/kosmasoaitolos/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.