Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Κοσμοσυρροή στη Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο-μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση (φωτό)

Κοσμοσυρροή στη Λιτανεία του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο-μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση (φωτό)

Mε τη λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου κορυφώνεται στο Αγρίνιο ο εορτασμός του Πολιούχου της πόλης. Mεγαλοπρέπεια, συγκίνηση και κοσμοσυρροή στην πομπή.

Με λαμπρότητα η πόλη του Αγρινίου τίμησε, το διήμερο 8 και 9 Μαΐου 2022, τον πολιούχο και προστάτη της, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Χριστόφορο, με τη λιτάνευση να γίνεται για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας.

Πλήθη πιστών συμμετέχουν στη Λιτανεία  στους δρόμους της πόλεως όπως άλλωστε και στις ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκαν  στον νέο και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.


Οι πιστοί εξάλλου συνέρρευσαν νωρίς το πρωί στο Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, όπου τελέστηκε Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος προεξήρχε και στον Μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό στο Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου.


H πομπή της Λιτανείας έλαβε χώρα υπο τους ήχους της Φιλαρμονικής  του δήμου με χιλάδες πιστών στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έραναν με ροδοπέταλα από μπαλκόνια.

Της πομπής προπορεύονταν τμήματα χορευτικών και πατριδοπολιτιστικών συλλόγων ενώ ακολουθούν εκπρόσωποι του αυτοδιοικητικού και πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας .

Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σήμερα εορτάζει ο άγιος Χριστοφόρος μαζί με δύο γυναίκες, την Καλλινίκη και την Ακυλίνα που μαρτύρησαν μαζί. Διερωτήθηκε τί τους συνέδεε. Είπε ότι κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ο άγιος Χριστοφόρος ήταν «άσχημος και άμορφος» στο πρόσωπο δηλαδή είχε «ανθρώπινο πρόσωπο καθώς και οι λοιποί άνθρωποι, άσχημο όμως και φοβερόν και ηγριωμένον».

Ο αυτοκράτορας για να τον κάνει να αλλάξει πίστη του έστειλε τις δύο αυτές γυναίκες ελευθερίων ηθών που ήταν όμορφες για να τον συγκινήσουν. Όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκε τον Χριστό, αλλά μετέστρεψε τις δύο αυτές γυναίκες στον Χριστό.

Και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε το ερώτημα «τί βρήκαν οι γυναίκες αυτές στον άγιο Χριστοφόρο, ο οποίος εξωτερικά ήταν άσχημος;» Βρήκαν την εσωτερική ομορφιά που δίνει ο Χριστός.

Με την σκέψη αυτή αναφέρθηκε στην φράση που ο Ντοστογιέφσκι έβαλε σε ένα ήρωα του: «η ομορφιά μου δίνει μια αίσθηση πληρότητας, μέτρον ειρήνευσης και παλλόμενης θρησκευτικής ταύτισης με την πανουσία της ζωής. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

Στη συνέχεια είπε ότι η Εκκλησία είναι ο πνευματικός νυμφώνας, έχει την εσωτερική ομορφιά του Νυμφίου Χριστού. Είναι ανοικτή σε όλους. Δεν είναι ένα κλειστό, ανθρώπινο σύστημα, αλλά ο θεανθρώπινος οργανισμός∙ είναι ένα σχολείο με τους ημερήσιους και με τους νυκτερινούς μαθητές∙ είναι μια μεγάλη μητρική αγκαλιά που το ένα χέρι δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και το άλλο χέρι δείχνει θαλπωρή όταν χάνουμε την πορεία μας.

Αυτό το κάλλος θα σώσει τον κόσμο. Αυτό είχε και ο παπα-Αποστόλης Φαφούτης που μέχρι σήμερα, παρά τα χρόνια που πέρασαν είναι αγαπητός στο λαό.

Και κατέληξε ευχόμενος «να είμαστε αναζητητές της πραγματικής εσωτερικής ομορφιάς».

   

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης κοντονικας

    Χρόνια πολλα Αγρίνιο.
    Με τόσους πολλούς επίσημους μπροστά γτ πηγαίνει η πόλη συνεχώς πίσω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.