Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

«Δόξα στο Μεσολόγγι»

«Δόξα στο Μεσολόγγι»

Με λιτό και «σιωπηλό» τρόπο ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κατέθεσε χθες Σάββατο του Λαζάρου στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, το μοναδικό στεφάνι των 194 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ο Κώστας Λύρος εκπροσωπώντας τις Μεσολογγίτισσες και τους Μεσολογγίτες που φέτος λόγω των συνθηκών παρέμειναν μακριά από τον καθιερωμένο λαμπρό εορτασμό της Εξόδου, προσήλθε προσκυνητής της Μνήμης των Πεσόντων Ηρώων σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο.

Στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην έννοια, το νόημα και την ουσία της Αυτοθυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, χαρακτηρίζοντας το Μεσολόγγι ως «πόλη συμβολική», γνωστή στον κόσμο όλο για τις αξίες, τα ιδανικά και τις ιδέες που υπηρέτησαν έως την τελευταία στιγμή τους οι υπερασπιστές της.

Αναφερόμενος δε στις προκλήσεις και την κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, επεσήμανε πως οι πρόγονοι αυτής της πόλης ενσάρκωσαν την έννοια των λέξεων «καρτερία» και «δύναμη».

“Στη σημερινή γενιά, απομένει ν’ ακολουθήσει το δρόμο της υπομονής σε ασύγκριτες συνθήκες από εκείνες που βίωσαν οι Εξοδίτες, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες για μια μεγάλη αλλαγή που θα κλείνει μέσα της πίστη, αφοσίωση κι αλληλεγγύη.

Για έναν κόσμο με κρίση ορθή, όμοια με εκείνη των Ελεύθερων Πολιορκημένων που επέλεξαν να βαδίσουν στον δρόμο της Σεμνότητας και της Αξιοπρέπειας” ανέφερε.

 


Άδεια πόλη μυρίζει λιβάνι Σάββατο Λαζάρου

Σάββατο Λαζάρου 11 Απριλίου 2020.

Πέρασαν 194 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου .

Μια πόλη έρημη λόγω των απαραιτήτων μέτρων για την αποφυγή και διασπορά του κορωνοϊού αλλά οι κάτοικοι της δεν ξέχασαν ότι αυτή την βραδιά οι πρόγονοι τους πήραν την απόφαση να θυσιαστούν στο όνομα της Ελευθερίας.Μια πόλη έρημη μεν αλλά παντού κυριαρχεί η μυρωδιά από το λιβάνι μιας και σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα πιο πολλά σπίτια άναψαν κεράκια και έκαψαν λιβάνι όπως έκαναν τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι αυτή την ημέρα.

Φέτος δεν παρέλασαν οι χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα για αν αποδώσουν τιμή στους Εξοδίτες και ο δρόμος της πομπής από τον Μητροπολιτκό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα προς τον Κήπο Των Ηρώων ήταν ανατριχιαστικά έρημος και να κυριαρχεί “εκκωφαντική ” σιωπή.

Φτάνοντας στον Κήπο Των Ηρώων όπου η πόρτα είναι κλειδωμένη κόσμος είχε αφήσει κεράκια και λουλούδια κάνοντας τον σταυρό τους με δάκρυα στα μάτια . Η θλίψη κυριαρχούσε στα πρόσωπα του απλού κόσμου ,βουβοί κοιτούσαν ο ένας τον άλλον και μιλούσαν μόνο τα μάτια. “Τι κάνουμε…ας έχουμε υγεία και του χρόνου όλοι μαζί πάλι θα τιμήσουμε τους προγόνους μας όπως τους αρμόζει “.

To onairnews περπάτησε τον δρόμο της πομπής και σας παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο

Φέτος οι Εορτές Εξόδου Μεσολογγίου είναι διαφορετικές , είναι βουβές αλλά οι κάτοικοι της δεν ξεχνούν…

Τιμή και Δόξα στους Ηρωικούς Εξοδίτες.

onairnews.gr 

Σακελλαροπούλου: με την ψυχή και την καρδιά μας βρισκόμαστε σήμερα στο Μεσολόγγι

Mε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου, τονίζοντας την ανυπέρβλητη θυσία και το διαρκές μάθημα πατριωτισμού που εξέπεμψε. Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος, η γενναιότητα των «ελεύθερων πολιορκημένων» μας γεμίζει υπερηφάνεια κι αποτελεί σταθερή πυξίδα εθνικής αυτοσυνείδησης.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει ότι φέτος οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να είμαστε στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της επετείου της ηρωικής εξόδου, ωστόσο, τονίζει ότι «με την ψυχή και την καρδιά μας βρισκόμαστε σήμερα εκεί» και προσθέτει ότι ακολουθώντας το κάλεσμα του δημάρχου, Κώστα Λύρου, τιμά διαδικτυακά αυτή την κορυφαία στιγμή της ελληνικής επανάστασης, αυτή τη στιγμή της υπέρτατης ηθικής έξαρσης και γενναιότητας.

Ακολουθεί η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
«Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και η αξιοθαύμαστη γενναία έξοδός τους, αποτελούν την κορύφωση του αγώνα για την Ελευθερία και συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας.

Ποτέ άλλοτε μια θυσία δεν είχε την απελευθερωτική δύναμη της ηρωικής εξόδου των μαχητών του Μεσολογγίου. Ένα ιστορικό γεγονός που ενσωματώνει με τεράστια πυκνότητα, ένταση και δραματικό χαρακτήρα, τη συλλογική τραγωδία του λαού μας.

 

Η Έξοδος του Μεσολογγίου είναι μία από τις υψηλές παρακαταθήκες που έχει ο ελληνικός λαός. Η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός και η θυσία των Μεσολογγιτών συγκλόνισαν την Ελλάδα, τη διεθνή κοινή γνώμη και τις τότε κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Στο Μεσολόγγι η ελληνική ιστορία συναντάται με τις κορυφαίες στιγμές του μεγαλείου της. Αντλεί κοιτάσματα από το παρελθόν για να φτιάξει το συλλογικό μέλλον.

Η προσήλωση στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη ήταν για τους “ελεύθερους πολιορκημένους” όχι μόνο πίστη, αλλά και τρόπος ζωής. Και ακριβώς σ’ αυτή την κληρονομιά έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε.

Οι μαχητές του Μεσολογγίου αποφάσισαν την έξοδο και τον βέβαιο θάνατο και όχι την παράδοση και μια υπόδουλη ζωή επειδή γι’ αυτούς σημασία είχε «να σταθεί όρθιο το πνεύμα τους, να μην λυγίσουν μπροστά στην ωμή δύναμη της ύλης, να την περιφρονήσουν, και να βαδίσουν απερίσπαστοι προς το πεπρωμένο τους», όπως έγραψε ο Μεσολογγίτης Κωστής Παλαμάς.

Το γλυκοχάραμα της Κυριακής των Βαΐων βρήκε το Μεσολόγγι στα χέρια των Τούρκων κατακτητών. Η πτώση του, όμως, δεν καταγράφηκε στην παγκόσμια ιστορία σαν ήττα, αλλά ως παγκόσμιο σύμβολο ψυχικής και ηθικής ανάτασης, όπως ακριβώς υμνείται στο λιτό, αλλά κλασικό στίχο του Διονυσίου Σολωμού: «Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι».

Αν φέτος οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να είμαστε στο Μεσολόγγι για τον εορτασμό της επετείου της ηρωικής εξόδου, με την ψυχή και την καρδιά μας βρισκόμαστε σήμερα εκεί. Ακολουθώντας το κάλεσμα του Δημάρχου, κ. Κώστα Λύρου τιμώ κι εγώ διαδικτυακά αυτή την κορυφαία στιγμή της ελληνικής επανάστασης, αυτή τη στιγμή της υπέρτατης ηθικής έξαρσης και γενναιότητας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.