Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2020

Κώστας Σπηλιόπουλος: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος χρειάζεται ένα αναπτυξιακό… σοκ!» (video)

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης παρουσίασε τα βασικά σημεία του προγράμματός του σε συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο

«Υπάρχει στον κόσμο η αντίληψη πως οι περιφερειακές εκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία,  πως η Περιφέρεια δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα και στη ζωή μας. Πρέπει να καταλάβουμε πως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα θέματα που μας αφορούν αποφασίζονται στην Περιφέρεια. Κι εδώ ερχόμαστε να κάνουμε μια διαπίστωση που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η Περιφέρειά μας υστερεί».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Σπηλιόπουλος κατά τη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσα Ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας, σε ξενοδοχείο του Αγρινίου.

Ο ίδιος μίλησε για Περιφέρειες που θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο ως «τοπικές κυβερνήσεις», που θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες τις οποίες περιλαμβάνουν «και όχι ως γραφειοκρατικοί μηχανισμοί διεκπεραίωσης, όχι σαν ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης”.

Αιχμηρή ήταν η κριτική του προς τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα: «9 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας είναι πολλά. Και όταν η κατάσταση δε βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται, υπάρχει θέμα», είπε συγκεκριμένα. Αναφορά έκανε και στον  υποψήφιο Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη: «ναι μεν έχει την κομματική υποστήριξη, αλλά ήταν περιφερειακός σύμβουλος εννέα χρόνια. Είδε κανείς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πείσει τον κόσμο πως θα πρέπει αυτός να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης;» , είπε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, εστίασε ωστόσο , στο μεγαλύτερο μέρος της εισήγησής του, στις βασικές αρχές και πολιτικές του προγράμματος του συνδυασμού.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες, πράγμα που γίνεται σαφές και από τα επίσημα στοιχεία. Είμαστε ο φτωχός συγγενής. Είμαστε στην τελευταία δεκάδα των Περιφερειών της Ευρώπης σε επίπεδο ανάπτυξης, παρά τις όσες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα. Κι αυτό γιατί αυτά τα πλεονεκτήματα δε χρησιμοποιήθηκαν για να αλλάξουν το μέλλον του τόπου», σημείωσε και  ζήτησε σχέση συνεργασίας με τους πολίτες:  «να μας εμπιστευθούν , να πιστέψουν ότι είμαστε εμείς οι άνθρωποι που θα τους βγάλουμε από το τέλμα».

Επεσήμανε πως η παράταξή του είναι ανεξάρτητη, «δεν έχει πολιτικές εξαρτήσεις» και δήλωσε υπερήφανος για τους υποψηφίους του:  «Εμείς θα επιμείνουμε στην πρόταση μας . Στο πρόγραμμά μας. Με βάση αυτή την πρόταση, θέλουμε σε αυτή τη φάση να μας αξιολογήσουν  οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας», επεσήμανε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους προβληματικούς ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας και στα πεπαλαιωμένα αρδευτικά δίκτυα που πρόσφατα ο ίδιος επισκέφθηκε και που- όπως ανέφερε- βρίσκονται σε δραματική κατάσταση:  «Ένα έργο που αφορά άμεσα τον Πρωτογενή τομέα της Περιοχής, μια κατάσταση απαράδεκτη, την οποία ο κ. Κατσιφάρας φαίνεται να αγνοεί! Πλήρης άγνοια, πλήρης ανικανότητα».

Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί ξανά τη δήλωση του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  ότι δεν υπήρξαν προτάσεις για εντάξεις έργων από την Περιφέρεια: «πώς με βάση όλα αυτά μπορεί ο σημερινός Περιφερειάρχης να ζητά ξανά την ψήφο των Αιτωλοακαρνάνων σήμερα;».

Αμέσως μετά έκανε αναφορά στα εργοστάσια βιορευστών στις Φυτείες: «Εμείς ρωτήσαμε τον κόσμο είδαμε το ζήτημα τις αδυναμίες και τα κενά αλλά και τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από το θέμα. Στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε να σταματήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και το ζήτημα να συζητηθεί πια από τη νέα Περιφερειακή Αρχή, μιας και φαίνεται πως τα κενά είναι πολλά. Τελικά η αναστολή της άδειας δόθηκε και από εκεί φαίνεται πως πράγματι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Επίσης αναφορά έκανε στο παλαιό νοσοκομείο του Αγρινίου και στις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις της Περιφέρειας για την αξιοποίηση τμήματός του μέσω ΠΔΕ, σχολιάζοντας  πως  «τώρα που πάμε προς τις εκλογές θυμήθηκε να δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης πως το πολυπόθητο έργο θα δημοπρατηθεί μετά τις εκλογές…. Όλο αυτό δείχνει πως η Περιφέρεια αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο της». Ανέφερε εξάλλου πως «η Περιφέρεια πρέπει να μην είναι ένας πελατειακός μηχανισμός αλλά ένας μηχανισμός ανάπτυξης του τόπου!».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματός του και στα ξεχωριστά προγράμματα που θα υπάρξουν για την κάθε Περιφερειακή Ενότητα.«Αναφερόμαστε στη σημερινή κατάσταση και στη συνέχεια στις υποδομές που πρέπει να ολοκληρωθούν: Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία, μιλάμε για την εγκάρσια σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Θεσσαλονίκης , για το φυσικό αέριο (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο ο σχεδιασμός για την έλευσή του από την Περιφέρεια δεν είναι ο ενδεδειγμένος)  και τη λειτουργία των εργοστασίων απορριμμάτων στην Περιφέρεια”.

Ο κ. Σπηλιόπουλος εξήγησε πως τέτοια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν μέσω ΣΔΙΤ.«Μέχρι τώρα η Περιφερειακή Αρχή το μόνο που κάνει είναι να ανακυκλώνει τις ανακοινώσεις Σπίρτζη σε σχέση με τα έργα και τίποτα περισσότερο», είπε, τονίζοντας πως η Περιφέρεια πρέπει να έχει μηχανισμό παρακολούθησης και προώθησης των έργων.

Αμέσως μετά έκανε αναφορά σε δέκα γενικούς στόχους της παράταξής του, μεταξύ των οποίων: «η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως των προϊόντων της, ο καθορισμός προτεραιοτήτων  για την κάθε Π.Ε., η ανασυγκρότηση  της βιομηχανικής  δράσης στην περιοχή, (η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τελευταία στην ενσωμάτωση προγραμμάτων καινοτομίας και έρευνας, ανέφερε), η λειτουργία ενός ειδικού «μηχανισμού», όπως τον χαρακτήρισε, για τη μείωση του brain drain στην περιοχή , με παροχή κινήτρων στους νέους επιστήμονες και τέλος ταύτιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Αρχαία Ολυμπία: «Ο Ολυμπία πρέπει να «ποτίσει» την Περιφέρειά μας. Την έχουμε ανεκμετάλλευτη. Πρέπει ο κόσμος όταν λέει Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σκέφτεται την Αρχαία Ολυμπία και την ιστορία της».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως σημαντική προτεραιότητα για την παράταξή του, είναι η αλλαγή στη διοικητική λειτουργία της Περιφέρειας: «Σύμφωνα με τον νόμο η Περιφέρεια είναι μια μικρή κυβέρνηση και ως τέτοια πρέπει να λειτουργήσει. Σήμερα είναι μια γραφειοκρατική υπηρεσία. Το μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Να λειτουργήσει η Περιφέρεια ως «περιφερειακή κυβέρνηση».

Μίλησε για οργάνωση μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων στην Περιφέρεια, για ενθάρρυνση της Αριστείας και της πρότυπης Παιδείας, για βελτίωση των μονάδων Υγείας, για δράσεις με γνώμονα το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος χρειάζεται ένα αναπτυξιακό… σοκ!», είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Έκλεισε λέγοντας πως με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021, στην οποία πολλές πόλεις της Περιφέρειας είχαν παίξει σημαίνοντα ρόλο, η Δυτική Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει πολλές σχετικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα αυτή τη επέτειος θα είναι η ιδανική αφορμή για «συζήτηση και στοχασμό ως προς το παρελθόν και το μέλλον μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή και για το πως βλέπει ο ίδιος το σχέδιο Γαβρόγλου, έκανε λόγο για «πρακτικές «κοπτοραπτικής «ενόψει εκλογών, προκειμένου να τους έχει όλους ευχαριστημένους» και τόνισε πως η περιοχή χρειάζεται ιδρύματα με ταυτότητα, ισχυρά, που δε θα μπορεί να τα «μετακινεί» η κάθε κυβέρνηση κατά το δοκούν.

Τον κ. Σπηλιόπουλο προλόγισε ο Χρήστος Κωστακόπουλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο υποψήφιος περιφεεριάρχης έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού για μια εκτενέστερη συζήτηση που θα έχει ως αντικείμενο συζήτησης αποκλειστικά την Αιτωλοακαρνανία και τους στόχους της παράταξης για το μέλλον της περιοχής.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΥΔΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΟΚ !!!! ΕΛΕΟΣ !! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.