Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

«Κουλόπυργος»: ο αρχαίος πύργος στη λίμνη Καστρακίου

«Κουλόπυργος»: ο αρχαίος πύργος στη λίμνη Καστρακίου

Ερείπια αρχαίου πύργου βρίσκονται στο ανατολικό μέρος της τεχνητής λίμνης Καστρακίου, κοντά στο χωριό Αυλακιές Αιτωλοακαρνανίας, περίπου μισή ώρα με αυτοκίνητο από το Αγρίνιο.

Ο πύργος πρέπει να χτίστηκε την περίοδο ακμής της περιοχής, στα χρόνια της Αιτωλικής Συμπολιτείας (370‑189 π.Χ.).

Κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς και Μεσαιωνικούς χρόνους, και αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στον Καστρολόγο.

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο σκοπός του πύργου ήταν να επιτηρεί τα περάσματα του Αχελώου σε εκείνο το σημείο και να επικοινωνεί με άλλους πύργους στα γύρω βουνά για τη μετάδοση μηνυμάτων με οπτικά σήματα. Θα πρέπει να χρησίμευε, με άλλα λόγια, και σαν φρυκτωρία.

Μεταξύ άλλων είχε επαφή και με τον πύργο της Παραβόλας (Βουκάτιον) προς νότον, που ήταν επίσης αρχαίο κάστρο που χρησιμοποιήθηκε και κατά το Μεσαίωνα.

Το Όνομα του Κάστρου

Οι ντόπιοι αποκαλούν το πύργο «Παλαιόπυργο» ή «Κουλόπυργο» (το πρώτο συνθετικό από το τούρκικο κουλέ που σημαίνει επίσης πύργος). Κάπου αναφέρεται και σαν «Κωλόπυργος».

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος βρίσκεται επάνω σε στρογγυλό λόφο. Είναι τετράγωνος με ύψος περίπου 4.5 μέτρα και μήκος πλευρών περίπου 11 μέτρα.

Στη βόρεια και στη δυτική πλευρά διατηρείται σε μεγάλο ύψος. Στη δυτική μάλιστα σώζονται 14 σειρές δόμων.Στη μέση της δυτικής πλευράς υπάρχει χαμηλή πόρτα. Επάνω από την πόρτα υπάρχουν δυο παράθυρα που μάλλον χρησίμευαν για παρατήρηση παρά για άμυνα. Ο πύργος είχε τουλάχιστον δύο ορόφους.

Λίγο μακρύτερα από τον πύργο προς τα ΝΑ του υψώματος υπάρχει ένας σωρός από ογκόλιθους παρόμοιους με αυτούς του πύργου. Ίσως να είναι κατάλοιπα από άλλον πύργο αλλά το πιθανότερο είναι να είναι μέρος οχύρωσης που περιέβαλλε τον πύργο, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο. Δεν αποκλείεται ακόμα, ο πύργος να ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου φρουρίου.

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Καρδαρά.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.