Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Κούλουμα 2019 στην Αιτωλοακαρνανία (φωτό)

Με σύμμαχο τον καιρό, έστω και συννεφιασμένο πλέον, οι Αιτωλοακαρνάνες ξεχύθηκαν στην ύπαιθρο για τα Κούλουμα σήμερα Καθαρά Δευτέρα , πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της νηστείας του Πάσχα.
Ο υπαίθριος εορτασμός είναι σε εξέλιξη σε πολλά σημεία του νομού είτε υπό τη διοργάνωση δημοτικών αρχών είτε τοπικών συλλόγων.
Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει φυσικά νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας το πέταγμα του χαρταετού από μικρούς και μεγάλους.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επισκέφθηκε το τουριστικό περίπτερο της τεχνητής λίμνης Στράτου, τα Αμπάρια Τριχωνίδας και τοκάστρο Παραβόλας όπου αντάλλαξε ευχές με τους πολίτες: «Χρόνια πολλά σε όλους. Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή γιατί σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο για την ζωή μας. Ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή, η οποία μας προετοιμάζει για την σωματική και την πνευματική μας κάθαρση. Είναι ταυτόχρονα μια ημέρα γιορτής. Ο καλός καιρός μας επέτρεψε να γιορτάσουμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Ευχαριστώ όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές κοινωνίες για την επιμέλεια των εκδηλώσεω . Αυτή είναι η παράδοσή μας και την τιμούμε. Εύχομαι χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά σε όλους τους Αγρινιώτες».

Βούλιαξε το Θέρμο και τα χωριά από επισκέπτες για να γιορτάσουν τα Κούλουμα, αναφέρει με ικανοποίηση ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας που εύχετα σε όλους Καλη Σαρακοστή !
Προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θερμου .

Δείτε εικόνες από σημεία του νομού :

Aμπάρια Παναιτωλίου
Λίμνη Στράτου
Λίμνη Στράτου
Λίμνη Στράτου, παρουσία του δημάρχου Αγρινίου
Λίμνη Στράτου
Θέρμο
Θέρμο
Βρασιμο της παραδοσιακής φασολαδας στο Κάστρο Λιμναιας απο το πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας (Φωτό Εθελοντική Ομάδα).
Κάστρο Λιμναίας, Αμφιλοχια
Θεριακήσι ορεινού Βάλτου, ξωκλήσι του προφήτη Ηλία με κόσμο από Φλωριάδα, Θεριακήσι και  Βαλμάδα.
Λιμάνι Μεσολογγίου
Λιμάνι Μεσολογγίου
Λιμάνι Μεσολογγίου
Λυσιμαχία
Λυσιμαχία
Kρύο Νερό Τριχωνίδας
Περδικάκι Βάλτου
Aστακός
Aμοργιανοί Βάλτου

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.