Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

Κρίσιμη απόφαση για τα Χαλκούνια

Κρίσιμη απόφαση για τα Χαλκούνια

Το έθιμο των Χαλκουνιών στο τελικό στάδιο για την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο φάκελος υποψηφιότητας των Χαλκουνιών Αγρινίου κατατέθηκε στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εγγραφή του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Σύμβαση UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Η διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Γ΄ Στάδιο, κατά το οποίο θα κριθεί οριστικά εάν τα Χαλκούνια ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που διέπουν το Εθνικό Ευρετήριο. Εάν η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά διατυπώσει θετική γνώμη, τα Χαλκούνια θα εγγραφούν στο Εθνικό Ευρετήριο με Υπουργική Απόφαση, εξέλιξη σημαντική για το Αγρίνιο.
Η σύνταξη του φακέλου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΡΩ-Κίνησης Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία. Η ΔΡΩ θεωρεί αναγκαία την εγγραφή των Χαλκουνιών στο Εθνικό Ευρετήριο γιατί το συγκεκριμένο έθιμο αποτελεί πλέον διακριτό στοιχείο της τοπικής ταυτότητας του Αγρινίου, έχει αγκαλιαστεί από σύσσωμη την τοπική κοινότητα και τον Δήμο Αγρινίου και αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της κοινωνικής μνήμης της πόλης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Αναρχοκαπιτάλας

    Τα χαλκούνια μαζί με κάθε παρόμοιο έθιμο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσουν. Θυμηθείτε στην Καλαμάτα τον δημοσιογράφο που σκοτώθηκε και τους δεκάδες άλλους τραυματισμούς. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να αποδεκατιζόμαστε κάθε Πάσχα «σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης»! Αν θέλουμε βεγγαλικά και εφέ υπάρχουν ειδικές εταιρίες που μπορούν να το κάνουν από απόσταση και με ασφάλεια.

  2. Αιτωλός

    Τώρα που η χώρα γεμίζει μουσουλμάνους λιγοστέψτε τα, αργότερα αν θελήσουμε να…ελευθερωθούμε να τα κάνουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.