Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

Κρίσιμη χρονιά για τη δημοτική αρχή Αγρινίου

papanastasiou-dimarxeio3Η έλευση του νέου έτους βρίσκει τις δημοτικές αρχές στο μέσον περίπου της θητείας τους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το 2017 θα είναι κομβική χρονιά για αυτές.  Ουσιαστικά θα διαφανεί αφενός αν το  πρόσημο της θητείας είναι θετικό ή αρνητικό και αφετέρου θα ξεκινήσει  η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το 2017 θα είναι και χρονιά σημαντικών αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς προανήγγειλε ενίσχυση του ρόλου της,  μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της.  Η Κεντρική Ένωση Δήμων με τη σειρά της έθεσε τρεις βασικές κόκκινες γραμμές ζητώντας να σταματήσει η υποχρηματοδότηση των Δήμων, να μεταρρυθμιστεί το  υφιστάμενο θεσμικό  πλαίσιο πριν την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Ιδιαίτερα για τη δημοτική αρχή Αγρινίου το 2017 θα είναι το πλέον κρίσιμο και θα αποτελέσει τον καταλύτη της μετέπειτα πορείας. Τα δύο πρώτα χρόνια έγιναν θετικά βήματα σε διάφορους τομείς  ωστόσο σημειώθηκαν και αστοχίες και παλινωδίες (έλασσον αλλά χαρακτηριστικό πως στη διαχείριση των θεμάτων του Τύπου  άλλαξαν τρία πρόσωπα μέχρι τώρα) ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που η παράταξη Παπαναστασίου παρουσίασε έλλειψη συνοχής ενώ ευδιάκριτες έγιναν και κάποιες προσωπικές τακτικές. Το 2017 άλλωστε βρίσκει την παράταξη  με δύο λιγότερους συμβούλους και μάλιστα δύο από τους πλέον προβεβλημένους τα προηγούμενα χρόνια. Ένας αποπέμφθηκε και ένας ανεξαρτητοποιήθηκε, εξελίξεις και οι δύο ωστόσο αναπάντεχες με βάση τα προ έτους δεδομένα.

Κομβικό σημείο για τους συσχετισμούς και τη λειτουργία στους κόλπους της δημοτικής αρχής θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων και στα νομικά πρόσωπα . Οι  αρχαιρεσίες για τα αιρετά όργανα  του δήμου (προεδρείο δημοτικού συμβουλίου- επιτροπές) θα διεξαχθούν την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου του 2017, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Περί τον Μάρτιο προσδιορίζεται χρονικά και ο «ανασχηματισμός» των αντιδημάρχων.  Σήμερα κανείς δε είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τις σκέψεις και τις προθέσεις του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου. Εκτιμήσεις απλώς γίνονται και σενάρια διακινούνται, με ή χωρίς σκοπιμότητες.

Διάχυτη λοιπόν είναι η εκτίμηση πως τέσσερα νέα πρόσωπα τουλάχιστον θα ενταχθούν στο σχήμα των (οκτώ σήμερα, εννέα πιθανότατα στο μέλλον) αντιδημάρχων καθώς οι αλλαγές  θα πρέπει να σηματοδοτήσουν επανεκκίνηση και ανανέωση. Ως επιτακτική θεωρούν πολλοί πως  προβάλλει τουλάχιστον μια αποχώρηση αντιδημάρχου που από πολλά στελέχη της παράταξης χαρακτηρίζεται ως «βαρίδι».

Πολλά εξάλλου για  την ανακατανομή ρόλων θα κριθούν από την παραμονή  ή όχι του Χρήστου Γκούντα που έχει  το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ωστόσο φερόταν να επιθυμούσε την απεμπλοκή του από αυτό το πόστο. Στο παρελθόν για το ρόλο αυτό διακινήθηκαν τα ονόματα των Β.Φωτάκη που όμως ανέλαβε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και του Κώστα Καλαντζή που λέγεται πως επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του στην Κοινωνική Προστασία.

Εντύπωση προκάλεσε το τελευταίο διάστημα το γεγονός πως διακινήθηκαν επίμονες πληροφορίες για δεδομένη συμμετοχή στο σχήμα της Μαρίας Σαλμά. Σενάρια που την έφεραν να αναλαμβάνει είτε αρμοδιότητες που σήμερα ανήκουν στον Κ.Καλαντζή, είτε- εσχάτως- αρμοδιότητες που ανήκουν στην Μαρία Παπαγεωργίου.  Ωστόσο, βέβαιον είναι πως η Μαρία Σαλμά ανήκει στα φαβορί για ανάληψη ρόλου αντιδημάρχου, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνουν ο Γιώργος Παππάς και ο Γιάννης Φαρμάκης και άλλοι σύμβουλοι. «Κακές γλώσσες» άλλωστε διέδιδαν πως οι διεργασίες  για τους αντιδημάρχους  ευθύνονταν για τα «βέλη» που εξαπέλυσε ο Σπύρος Αδάμης προς τον Γ.Μελιάδη (που δεν εμφανίστηκε για να ψηφίσει τη ΔΑΚΕ στις εκλογές των εκπαιδευτικών) ωστόσο όσοι ξέρουν τον μέχρι πρότινος πρόεδρο των δασκάλων βεβαιώνουν πως τα κίνητρα του ήταν αποκλειστικά αυτά που εξέφρασε δημοσίως.

Η κατανομή ρόλων και οι αλλαγές πάντως στις αντιδημαρχίες πιθανότατα θα επηρεαστούν και από τις παράλληλες διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές της ΝΔ ενώ η παρουσία του γενικού γραμματέα Δ.Τζιώλη είναι μια παράμετρος που θα επηρεάσει. Είναι εκ των ισχυρών προσώπων της δημοτικής αρχής μετά από την αμφιλεγόμενη επιλογή να του ανατεθούν σοβαρές αρμοδιότητες και να αποκτήσει ρόλο που υπερβαίνει τους αντιδημάρχους.

Ουσιώδη πάντως ρόλο για τις τελικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η αξιολόγηση που θα κάνει ο δήμαρχος  στους νυν αντιδημάρχους ενώ ο ίδιος προβαίνει σε ενέργειες για να εκλείψουν στο μέλλον  φαινόμενα έλλειψης συνοχής. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε αφιερώνει ιδιαίτερο χρόνο στην επαφή με συμβούλους, εν ενεργεία αλλά και πρώην. Κάποιοι άλλωστε θα πρέπει να παραμείνουν… μάχιμοι και μετά τον Μάρτιο που θα διαψευστούν οι ελπίδες τους για ανάληψη αντιδημαρχίας.Το χαρτί της διεύρυνσης θα παιχτεί επίσης καθώς ήδη ακούγονται τρία ονόματα για πιθανή «μεταγραφή»  από άλλο συνδυασμό.

Καθώς όμως μέσα στο 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν, σε διερευνητικό βέβαια στάδιο, οι διεργασίες για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η δημοτική αρχή αναπόφευκτα θα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στους άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτός στον οποίο αναμένονται  ζυμώσεις είναι βέβαια ο φερόμενος ως «κεντροαριστερός» και ο οποίος (τυπικά τουλάχιστον) εκφράστηκε το 2014 από τον Παύλο Μοσχολιό.  Στα διάφορα στέκια μελών και φίλων αυτού του χώρου τα δύο βασικότερα ονόματα που συζητούνται  είναι των Θάνου Μωραΐτη και Χριστίνας Σταρακά. Ωστόσο τα ονόματα τους ακούγονται και για τις βουλευτικές εκλογές και για άλλους ρόλους.

Το όνομα του Θύμιου Σώκου παραμένει στο προσκήνιο χωρίς  ο ίδιος πάντως να έχει κάνει δημόσιες  κινήσεις που να τροφοδοτούν αυτή την παραφιλολογία. Την επιστροφή του πάντως ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα πρόσωπα που ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό εκφράζουν ευσεβείς τους πόθους  αλλά και την τροφοδοτούν διάφοροι μηχανισμοί . Μηχανισμοί  οι οποίοι άλλωστε παρέμειναν δυνατοί  στο δήμο Αγρινίου, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις.

Το βλέμμα στις διεργασίες  της Κεντροαριστεράς έχει στραμμένο βέβαια και ο Δημήτρης Τραπεζιώτης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» κατέγραψε  καλή επίδοση το 2014 ωστόσο τώρα στοχεύει στη διεκδίκηση της δημαρχίας. Στοχεύει εξάλλου στην άλωση του χώρου της τοπικής Κεντροαριστεράς καίτοι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταβολές του αλλά και το γεγονός πως φροντίζει να μην ταυτίζεται  απόλυτα με το κυβερνών κόμμα   και να διατηρεί διακριτικές  αποστάσεις του επιτρέπουν να τρέφει  προσδοκίες πως θα εκφράσει ευρύτερο ακροατήριο.  Σε αυτό το πλαίσιο δεν πέρασε απαρατήρητο πως έφθασε να κάνει ανοίγματα στον Παύλο Μοσχολιό  τον οποίο το 2014 κατακεραύνωνε  τροφοδοτώντας  την προεκλογική περίοδο με ψήγματα σκανδαλολογίας.Ο Μοσχολιός πάντως δεν συζητά καν αυτό το ενδεχόμενο ενώ ερωτηματικό αποτελεί το αν επιθυμεί να διεκδικήσει την επάνοδο του έστω κι αν το τελευταίο διάστημα σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής του .

Αναμφίβολα ωστόσο και οι εξελίξεις στο τοπικό προσωπικό της «Κεντροδεξιάς» θα επηρεάσουν τους αυτοδιοικητικούς συσχετισμούς.  Το τελευταίο διάστημα έγινε εμφανής η πρόθεση  «νεοδημοκρατών» να συμβάλλουν στην αποτροπή της επανεκλογής Παπαναστασίου.  Υπήρξαν και σχετικές συναντήσεις, μια μάλιστα κατά την εορταστική περίοδο, και διαβουλεύσεις προσώπων με θέμα το ενδεχόμενο ανεύρεσης προσώπου που θα μπορούσε να είναι υποψήφιο (παράλληλα με Παπαναστασίου) στις επόμενες εκλογές, «αντάρτης» δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο πρόκειται για συζητήσεις βασισμένες σε πρόσκαιρες και ετερόκλητες συμμαχίες χωρίς ευρύτερες αναφορές.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των δημοτών του Αγρινίου ποσώς ενδιαφέρεται για τις προσωπικές στοχεύσεις. Προτεραιότητα θέτει τη πρόοδο του τόπου και αυτό είναι το ζητούμενο. Πλέον η δημοτική αρχή, διανύοντας το τρίτο έτος της θητείας, θα κρίνεται καθημερινά και αυστηρά. Θα κρίνεται βάσει αποτελέσματος και όχι με όρους επικοινωνίας.

po-eklogi-proedrou-fotakis-dimotiko16

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.