Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Κρίσιμη συγκυρία για το Πανεπιστήμιο: συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου- τι λέει η πρυτανική αρχή

Κρίσιμη συγκυρία για το Πανεπιστήμιο: συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου- τι λέει η πρυτανική αρχή

Αντιδράσεις εκδηλώνονται στο Αγρίνιο για την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία είναι η αρχή νέων ανακατατάξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας με αρνητικό πρόσημο για το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Η πρόταση  προβλέπει τη μεταφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα τμημάτων του Αγρινίου ή την διάλυση τους δια της… συγχωνεύσεως τους στα γεωπονικά τμήματα. Ουσιαστικά ο σχεδιασμός είναι σαφής: στην Αιτωλοακαρνανία να λειτουργούν στο μέλλον μόνο τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, τέσσερα στον αριθμό.

Η δημοτική αρχή Αγρινίου αποφάσισε τη σύγκληση (δια τηλεδιασκέψεως) έκτακτου δημοτικού συμβουλίου σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου .

«Ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα έγκειται στο γεγονός ότι το θέμα είναι εξαιρετικά υψηλής σπουδαιότητας, τόσο για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Αγρινίου, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας του Δήμου Αγρινίου», αναφέρει η πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους.

Η συγκυρία αναμφίβολα είναι κρίσιμη και το αυτοδιοικητικό προσωπικό του Αγρινίου καλείται επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τοπική κοινωνία και φοιτητές έχουν κουραστεί να ακούνε κενολογίες, ανέφικτες προτάσεις και να παρακολουθούν το πιγκ-πογκ των ευθυνών.

Σήμερα λοιπόν που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η Πρυτανική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με το σκεπτικό που έλαβε υπόψιν της για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού.    

Σημειώνει πως το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας.

«Όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο», υπογραμμίζει.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤOΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η Πρυτανική Αρχή και πριν την εκλογή της, αλλά και αμέσως μετά είχε διακηρύξει την πρόθεσή της για τη δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έτσι στη πρώτη Σύγκλητο ορίσθηκε αυτή η Επιτροπή η οποία με απόφαση της Συγκλήτου έλαβε εντολή να επεξεργασθεί ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για το Πανεπιστήμιο με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών με ακαδημαϊκές και ερευνητικές σταθερές.
 • Δυνατότητα προσφοράς ποιοτικής εκπαίδευσης στους φοιτητές, με την ύπαρξη διδασκόντων και προσωπικού όλων των κατηγοριών, ταυτόχρονα με την ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, βιβλιοθηκών και την ύπαρξη φοιτητικής μέριμνας σε σίτιση και στέγαση.
 • Μη δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές. Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ. Στόχος για κάθε Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο είναι να λειτουργεί με έναν ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια.
 • Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.
 • Να μην υπάρχουν τμήματα με ομοειδή προγράμματα σπουδών.

Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη της α) το πρόσφατο νομοσχέδιο με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, β) τον τετραετή προγραμματισμό που πρέπει να καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην ΕΘΑΕΕ και γ) την πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να νομοθετήσει για τον Ακαδημαϊκό  Χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί υπό συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τη Σύγκλητο, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας.

Όταν το συγκεκριμένο Σχέδιο τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, είναι αυτονόητο ότι θα κληθούν οι Φορείς της Περιφέρειας να εκφράσουν τη γνώμη τους, πλην όμως η τελική απόφαση για την εισήγηση ανήκει αποκλειστικά στην Σύγκλητο.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δόθηκαν 21 θέσεις έκτακτου προσωπικού και 2 θέσεις μελών ΔΕΠ, για το Τμήμα Μουσειολογίας. Τέλος δόθηκαν θέσεις έκτακτου προσωπικού και μελών ΔΕΠ σε Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Η προσπάθεια μας είναι να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα για τους φοιτητές του πρώην ΤΕΙ και να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές αυτοί να πάρουν το πτυχίο τους. Η υποστήριξη στους φοιτητές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου αποδεικνύεται με έργα, αποτελέσματα και διεκδικήσεις.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Σύγκλητο και όλους όσους βοήθησαν αθόρυβα και δημιουργικά για όλα αυτά. Προτεραιότητα μας, η θεμελίωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου Πανεπιστήμιου Πατρών και η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών μας. Αξίωμα της Πρυτανικής Αρχής η αποχή από άγονες αντιπαραθέσεις με μοναδικό στόχο μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Αρθούρος

  Να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια με νηφαλιότητα και αναλυτικά. Δυστυχώς, δε φτάνει πιά το κύρος των γνώσεων και της συσσωρευμένης εμπειρίας μέσα από την επίπονη έρευνα των καθηγητών γιά να πείσουν τους απλούς πολίτες όπως τους έπειθαν τα παλιά χρόνια και κρέμονταν από τα στόματά τους. Μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν γιά δεκαετίες και βρέθηκαν ελλιποβαρείς.
  Να μάθουν και οι γονείς και άλλων ανυποψίαστων υποψήφιων ότι το Οικονομικό έφυγε από το Αγρίνιο γιά να στεγαστεί σε λυόμενο ελαφριάς κατασκευής και να παραμένει εκεί μετά από 20 έτη. Το ίδιο ισχύει και με το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης που είναι από τα πιό παλιά τμήματα , αλλά κυρίως με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αλήθεια, το Αγρίνιο δε διέθετε τρία λυόμενα ελαφριάς κατασκευής κτίσματα για να στεγαστούν εκεί; Οι μεγαλοστομίες περί ενός κι ενιαίου campus καταντούν κενό γράμμα όταν τα περισσότερα κονδύλια σπαταλιούνται στις παλιές μεγάλες σχολές Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνική και Επιστημών Υγείας με εκατοντάδες καθηγητές κι εργαστήρια. Να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα ότι πίσω από τις διεθνείς διακρίσεις, τα βραβεία και τις καινοτομίες κρύβεται μία υπερσυγκέντρωση της προσοχής όλων στα προαναφερθέντα τμήματα γιατί τα υπόλοιπα έχουν αφεθεί στην τύχη τους γι’ αυτό κι έχουν χαμηλές βάσεις και δεν προσελκύουν υποψήφιους. Οι φήμες κυκλοφορούν από τους παλιότερους ότι η Εστία δε φτάνει πιά για να καλύψει τις διογκούμενες ανάγκες των πολλαπλάσιων φοιτητών. Αν ο εκάστοτε(κι όχι μόνο ο σημερινός) πρύτανης δεν έχει ευθύνη γι’ αυτά, τότε ποιός έχει;
  Επίσης, στην ίδια κατηγορία μπορεί να υπαχθεί και η αδιαφορία που έδειξαν τα πρυτανικά συμβούλια που διαχειρίστηκαν την παραχωρημένη μεγάλη έκταση από το Δήμο Αγρινίου με την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από το 2013, αφού σήμερα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, η έκταση περιήλθε πάλι στο Δήμο.
  Τέλος, επιδεικνύεται και σνομπάρισμα στην Πανεπιστημιούπολη στο Κουκούλι(πρώην ΑΤΕΙ), αφού κανείς στο Ρίο δεν τη θεωρεί ως τέτοια, γιατί αν αυτό είχε γίνει, θα είχαν αναρτήσει κάποια επιγραφή εκεί, όπως έγινε και με τη συγχώνευση των ΑΤΕΙ στο ΠΑΔΑ(Πανεπιστημιούπολη 1 και 2). Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο δυσφορία ως προς τις επαρχιακές πόλεις, αλλά και προς την ίδια την Πάτρα. Κατά τα άλλα ΛΕΝΕ ότι θέλουν άνοιγμα στην πατραϊκή κοινωνία.
  Αυτό το έργο είναι δύσκολο και θέλει τεκμήρια κι έργα γιατί λόγια λένε όλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.