Τετάρτη, Ιούνιος 19, 2019

Κρίσιμο ζήτημα η χωροθέτηση των δεξαμενών για την έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο-Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Ψηλά στην ατζέντα του Αγρινίου θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια  η διαδικασία της έλευσης, μέχρι το 2021, του φυσικού αερίου στην πόλη που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο ο  περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, η οποία στηρίζεται σε όλη την προεργασία που έχει γίνει με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας, καθώς και την μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Το φυσικό αέριο θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας ενώ θετικό αντίκτυπο θα έχει και στον οικιακό τομέα αφού το ενεργειακό αυτό προϊόν θα είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα υφιστάμενα. Σημαντικό όφελος αναμένεται να υπάρξει στον τομέα της απασχόλησης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, όσο και στη συνέχεια για τη συντήρηση και λειτουργία των δικτύων διανομής.

Η προετοιμασία όμως για την έλευση  του φυσικού αερίου είναι μια πολύπλοκη διεργασία που απαιτεί συντονισμό φορέων και υπηρεσιών και τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης.  Ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί  και απαιτεί άμεσες αποφάσεις είναι η χωροθέτηση των δεξαμενών

 

O πρόεδρος του ΤΕΕ Στ.Μπλέτσας

Το αέριο δεν θα έρθει με αγωγό, γιατί κάτι τέτοιο κρίθηκε μη βιώσιμο, αλλά με φορτηγά που θα γεμίσουν δεξαμενές, από τις οποίες, στη συνέχεια, το αέριο θα μεταφέρεται μέσω δικτύου αγωγών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

«Για την τοποθέτηση των δεξαμενών αυτών χρειάζεται να παραχωρηθούν από 4 έως 6 στρέμματα σε διάφορες εκτάσεις του Αγρινίου. Και είμαι σίγουρος πως θα παραχωρηθούν, αφού υπάρχει η πολύ καλή πρόθεση από τον δήμο Αγρινίου.Πρέπει ωστόσο να κινηθούμε πολύ σύντομα», αναφέρει στο agrinionews.gr  o πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας. Σημειώνει πως  το «καύσιμο» θα τοποθετηθεί στις δεξαμενές σε υγρή μορφή και στη συνέχεια θα αεριοποιηθεί κατά τη μεταφορά του μέσω των αγωγών προσθέτοντας πως «οι ακριβείς διαστάσεις των δεξαμενών  δεν μου είναι γνωστές, ωστόσο το ποιες θα είναι οι κατάλληλες τοποθεσίες για την εγκατάστασή τους θα συναποφασιστεί από το ΤΕΕ, την Περιφέρεια, τη ΔΕΠΑ και φυσικά τον δήμο Αγρινίου».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες σκαπτικές εργασίες για να δημιουργηθεί δίκτυο αγωγών που θα μεταφέρουν το αέριο.«Θα διανεμηθεί σε 700 οικοδομήματα  πράγμα που σημαίνει ,όταν μιλάμε για πολυκατοικίες , σε πολλούς περισσότερους καταναλωτές  και σε 230 επιχειρήσεις», εξηγεί.

Ερωτώμενος σχετικά από το agrinionews.gr , εξηγεί πως και οι οικοδομές θα πρέπει να τροποποιήσουν στη συνέχεια το δίκτυό τους και φυσικά, τα νέα πλέον οικοδομήματα, να έχουν σχέδιο μελέτης και για λέβητες φυσικού αερίου: «το ΤΕΕ θα αναλάβει μια πρώτη μελέτη , που στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί από τους συναδέλφους, για το πώς θα γίνουν οι τροποποιήσεις στα δίκτυα των οικημάτων και των επιχειρήσεων».

Στο πότε θα πρέπει όλα τα παραπάνω να έχουν ολοκληρωθεί, ο κ. Μπλέτσας υπογραμμίζει πως είναι στενά τα χρονικά περιθώρια: «Θα πρέπει το 2022 να είμαστε έτοιμοι να συνδεθούμε. Το διάστημα είναι πολύ μικρό, ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας ελάχιστος και θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι η εξεύρεση χώρων για τις δεξαμενές για να ολοκληρωθούν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες . Πρόκειται να ξεκινήσουμε άμεσα τις ουσιαστικές συζητήσεις επί του θέματος με τον δήμο», διευκρινίζει.

Το ΤΕΕ στήριξε από την αρχή το όλο εγχείρημα της έλευσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που η Περιφέρεια ανέλαβε να διερευνήσει το όλο  ζήτημα και στη συνέχεια υπεγράφη και η σχετική Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Περιφέρειας και ΔΕΠΑ. Από τη συνεργασία αυτή, προέκυψε και η μελέτη και το τελικό σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία, εξηγεί ο κ. Μπλέτσας .

Στην πόλη του Αγρινίου εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση 70 χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου και ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1.200, ενώ το πλήθος των ωφελουμένων από το έργο είναι πολλαπλάσιο αυτού των συνδέσεων, αφού εκτιμάται ότι το πλήθος των νοικοκυριών που θα συνδεθούν θα είναι περίπου 2,5 ανά σύνδεση για την κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Οι συγκεκριμένες συνδέσεις αφορούν την περίοδο μέχρι το 2023, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται πολλαπλάσιες συνδέσεις

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.