Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Κρούσματα κορωνοϊού: Πρώτος νεκρός ο 66χρονος στο Ρίο

Κρούσματα κορωνοϊού: Πρώτος νεκρός ο 66χρονος στο Ρίο

Άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Πέμπτης – Είχε διαγνωστεί θετικός μετά από ταξίδι στο Ισραήλ – Αχαρτογράφητo το 10% των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Τον πρώτο νεκρό από κορωνοϊό μετράει πλέον η Ελλάδα καθώς ο 66χρονος που νοσηλεύοταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πριν από δύο ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του 66χρονου είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και τότε χαρακτηριζόταν κρίσιμη η κατάστασή του.

Ο 66χρονος εκπαιδευτικός είχε διαγνωστεί θετικός μετά από ταξίδι στο Ισραήλ -ενα ταξίδι που είχε ως αποτέλεσμα έναν πληθυσμό 56 ατόμων θετικών στον κορωνοιό και την πρώτη μεγάλη δέσμη μέτρων στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας «ο 66χρονος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15».

Αχαρτογράφητα το 10% των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα με σταθερό ρυθμό συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται στη χώρα μας τα κρούσματα του κορωνοϊού με τη νόσο Covid-19. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν να σπάσει το «φράγμα» των 100 κρουσμάτων, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει σήμερα και με εκκωφαντικό τρόπο. Περίπου το 10% των κρουσμάτων είναι «αχαρτογράφητα», δεν είναι δηλαδή γνωστή η πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού στους ασθενείς, γεγονός που κατά τους ειδικούς μαρτυρά αυξημένη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Περίπου οι μισοί από τους 98 πλέον ασθενείς που είχαν καταγραφεί μέχρι και την Τετάρτη, νοσηλεύονται. Εκτός από τριά περιστατικά που είναι διασωληνωμένα και η κατάστασή τους χαρακτηρίζεται κρίσιμη, στην πλειονότητά τους οι 40 ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν ήπια συμπτώματα και σε καποιες λιγότερες περιπτωσεις εμφανίζουν πνευμονίες. Οι υπόλοιποι 59 βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονταν 17 ασθενείς, στις κλινικές Οφθαλμολογική και ΩΡΛ που έχουν μετατραπεί σε κλινικές για τη νοσηλεια ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοιό, καθώς και στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Στην τελευταία νοσηλευόταν διασωληνωμένος και ένας 64χρονοςαπό το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.

Διασωληνωμένος βρίσκεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ένας 53χρονος, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, κι ενώ η διάγνωση του εξελίχθηκε σε ένα μαραθώνιο επισκέψεων σε διάφορες μονάδες υγείας στη Δυτική Μακεδονία και μέχρι να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτός ο ασθενής αποτελεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό κρούσματος που δεν υπάρχει ταξιδιωτικό ιστορικό ούτε καμία προφανής σχέση με πρόσωπα που έχουν ταξιδέψει σε ενδημικές περιοχές ή έχουν νοσήσει.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται συνολικά 7 ασθενείς, μεταξύ των οποίων η λέγομενη ασθενής-μηδέν, δηλαδή η πρώτη ασθενής που είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό στη χώρα μας, κι αποτελούσε το εισαγόμενο κρούσμα από Ιταλία. Μαζί της νοσηλεύεται και το παιδί της το οποίο είχε βρεθεί θετικό στον ιό. Πλέον έχουν συμπληρωθεί οι 14 ημέρες νοσηλείας τους και οι ειδικοί αξιολογούν τα ευρήματα από τις εργαστηριακές τους εξετάσεις και την κλινική τους εικόνα προκειμενου να αποφασίσουν για το επόμενο βήμα τους, το εξιτήριο -καθώς η παρακολούθηση τους με δεδομένο τον άγνωστο εν πολλοίς χαρακτήρα του ιού θα συνεχιστεί και μετά τη νοσηλεία.

Άλλοι 14 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, 9 στο Σωτηρία και 5 στο Αττικόν, τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Στο Σωτηρία νοσηλεύεται και ενα ακομη αχαρτογράφητο περιστατικό με «πρωταγωνιστή» εναν 77χρονο, ο οποίος διαγνώστηκε πολλές ώρες μετά την εισαγωγή του θετικός με κορωνοϊό, κι αφότου είχε έρθει σε επαφές με επαγγελματίες υγείας. Χθες όταν το αποτέλεσμα βγήκε θετικό για το νέο κορωνοϊό, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθούν σε «απομόνωση» στα σπίτια τους δύο ειδικευόμενοι γιατροί των ΤΕΠ, δύο ειδικευόμενοι Παθολόγοι της κλινικής όπου και νοσηλεύτηκε, μία νοσηλεύτρια και το πλήρωμα του ασθενοφόρου.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι συνολικά τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι των νοσοκομείων ανά την χώρα έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επιπλέον και σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συνεπώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές. Η απομόνωση των επαγγελματιών Υγείας σε αυτες τις απαιτητικές συνθήκες μέσα στο σύστημα υγεΐας δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση αλλα και κενά στις παρεχόμενες παροχές υγείας.

Τι λένε οι ειδικοί για τον θάνατο του 66χρονου

Ο 66χρονος χαρακτηρίστηκε εξαρχής βαρύ περιστατικό από τους γιατρούς – Σχεδόν 100 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Ευρισκόμενη εμπρός στο “φράγμα” των 100 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, η επιστημονική και υγειονομική κοινότητα αλλά και η κοινωνία στη χώρα μας βρίσκονται παράλληλα, τις τελευταίες ώρες, αντιμέτωπες και με την ψυχολογική πίεση που συνεπάγεται μοιραία και αυτομάτως η πρώτη απώλεια από τον φονικό ιό.

Ο θάνατος του 66χρονου, Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, 10 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου εισήχθη με αναπνευστική λοίμωξη, προφανώς αποτελεί βαρύ και θλιβερό γεγονός, ιδίως ως προς την αιφνιδιαστική απαρχή αυτής της τραγικής, σύντομης πορείας του 66χρονου μετά την επιστροφή του από το ταξιδι στους Αγίους Τόπους και τη νοσηλεία του αρχικά στην Παθολογική κλινική και μετά στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης όπου και κατέληξε σήμερα τα χαράματα.

Αποτελεί όμως και ένα κομβικό γεγονός στην πορεία της χώρας μας μέσα στην πανδημία της νόσου Covid-19, μια πορεία που για την Ελλάδα ξεκίνησε επισήμως την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και που για 15 ημέρες άφησε 99 επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην πλειονότητά τους ήπιας συμπτωματολογίας.

Ο 66χρονος χαρακτηρίστηκε εξαρχής βαρύ περιστατικό από τους γιατρούς -άλλωστε τέσσερις ημέρες μετα την εισαγωγή του είχε διασωληνωθεί, αποτελώντας και τον πρώτο ασθενή με νόσο από τον κορωνοϊό που διασωληνώθηκε στην Ελλάδα. Μέχρι και χθες αναφέρονταν επίσης άλλοι δυο ασθενεις διασωληνωμένοι, ενας στο νοσοκομειο του Ρίου και ένας στο ΑΧΕΠΑ.

Ήταν επίσης ένας ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, με ένα ιστορικό δηλαδή προβλημάτων υγείας, κυρίως καρδιολογικών. Ο άτυχος άνδρας συγκαταλεγόταν στις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες οι ειδικοί κρούουν τόσο δυνατά πια τον κώδωνα κινδύνου: οι ηλικιωμένοι άνω των 70 χρόνων, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, απο σακχαρώδη διαβήτη, οι ανοσοκατασταλμένοι είναι οι ομάδες -στόχοι του νέου κορονοϊού προκαλώντας τους σοβαρή νόσηση. Τα στοιχεία από τη γειτονική Ιταλία αποδεικνύουν όσα λένε και ξαναλένε οι ειδικοί καθώς στη γείτονα χώρα τα θύματα ειναι κυρίως ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ο θάνατος του 66χρονου δυστυχώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών για την ευαλωτότητα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Παράλληλα, όμως επιβεβαίωσε και την έγκαιρη εστίαση τους μέσω των μέτρων που ελήφθησαν στις ομάδες στόχους, στις προαναφερθείσες κατηγορίες του πληθυσμού που πρέπει να προστατευθούν. Τα μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού που έχουν επικοινωνηθεί από την Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, τον υπουργό Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αποδεικνύουν και την αγωνία αλλά και την στρατηγική που ακολουθείται.

Ζητούμενο και για το συστημα υγείας και για τη χώρα είναι να καταφέρει να δώσει αυτόν τον πόλεμο που με τον “αόρατο” εχθρό του κορωνοϊού χωρίς τις μέγιστες απώλειες. Διότι δυστυχώς απώλειες ανθρώπων θα υπάρξουν, με αφετηρία τη σημερινή ημερομηνία που καταγράφηκε το πρώτο θύμα του φονικού ιού. Αυτό όμως στο οποίο στοχεύουν επιστήμονες και υγειονομικοί είναι αφενός να περιοριστούν αριθμητικά σε οσο το δυνατόν λιγότερες, αφετέρου να “διασπαρούν” μεσα σε χρονικό εύρος μηνών ώστε να δοθεί χρόνος και στα νοσοκομεια να αντεπεξέλθουν.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.