Ολονύχτιες ουρές, λίστες προτεραιότητας και πολίτες που περνούν τη νύχτα τους στα αυτοκίνητα είναι μερικές από τις εικόνες ντροπής που συναντά κανείς έξω από το Κτηματολόγιο Αθηνών, το παλαιό Υποθηκοφυλακείο, στην οδό Αριστοτέλους, χωρίς να λείπουν και οι καβγάδες, μεταξύ αυτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν.
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr είναι από χθες το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Όμως ανάλογες σκηνές επικρατούν καθημερινά, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, πολίτες και… διεκπεραιωτές, το «επάγγελμα» των οποίων «ανθίζει» ξανά, καθώς έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Παρά τις εκκλήσεις του δικηγορικού κόσμου, που κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές καταστάσεις, λύση στο πρόβλημα δεν έχει βρεθεί.
Όποιος θελήσει να εξυπηρετηθεί από το Κτηματολόγιο, σπεύδει από πολύ νωρίς και βάζει το όνομά του στη λίστα, για να πάρει σειρά προτεραιότητας. Χθες, το Νο1 της λίστας βρισκόταν έξω από το παλαιό Υποθηκοφυλακείο από τις 20:30 το βράδυ, ενώ το Νο13 από τις 00:15 π.μ. Μέχρι τις 8:30 το πρωί που ανοίγει η υπηρεσία, ήδη έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές.
Όποιος νομίζει όμως ότι βάζοντας το όνομά του στη λίστα ολοκλήρωσε τις διαδικασίες προτεραιότητας, κάνει λάθος. Στις 8:30 το πρωί, υπάλληλοι του Κτηματολογίου, που έχουν πάρει το αυτοσχέδιο χαρτί, βγαίνουν στην είσοδο, φωνάζουν τα ονόματα της πρώτης λίστας με τη σειρά, ελέγχουν τα χαρτιά και δίνουν νέα χαρτάκια αναμονής, με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που έχει ο κάθε συναλλασσόμενος. Κάθε χαρτάκι αφορά ένα συμβόλαιο, ενώ ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να εξυπηρετηθεί για μέχρι τέσσερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα η σειρά να αλλάζει και φυσικά η αναμονή να παρατείνεται. Κάθε μέρα οι υπάλληλοι εξυπηρετούν μέχρι 150 πράξεις. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της πρώτης λίστας εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι αριθμοί στη δεύτερη «διανομή».
Χθες, για παράδειγμα, ο πολίτης με το Νο 13 στην αρχική λίστα, πήρε τα χαρτάκια με τα νούμερα 35 και 36.
Το πρόβλημα οφείλεται στη στελέχωση του κτηματολογικού γραφείου, που από το υπουργείο Δικαιοσύνης πλέον πέρασε στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.» που υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι παλαιότεροι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ οι καινούριοι μάλλον δεν είναι αρκετοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Κι ενώ οι διαδικασίες γενικώς απλοποιούνται, στο Κτηματολόγιο η γραφειοκρατία, όπως όλα δείχνουν, καλά κρατεί.
Οι υπάλληλοι μοιράζουν «χαρτάκια» αναμονής με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που έχει ο κάθε συναλλασσόμενος. Καθημερινά γίνονται μέχρι 150 πράξεις.