Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του ΚΑΝΕΠ / ΓΣΕΕ,«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σύγχρονη Ελλάδα: Αποτύπωση – Τάσεις – Προοπτικές» το οποίο αναδεικνύει τη σημασία του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Ελλάδα.
Στόχος του είναι να ενισχύσει τη σύγχρονη εικόνα τους, να καταγράψει τις ανάγκες τους και να διαμορφώσει έναν ουσιαστικό διάλογο για τη βελτίωση και ενίσχυση του θεσμού, στοχεύοντας στην ανατροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου και την ανάπτυξη πολιτικών στήριξης και αναβάθμισής του.
Το βιβλίο εξετάζει ζητήματα όπως:
Η ιστορική εξέλιξη των ΣΔΕ και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η ποσοτική αποτύπωση και χαρτογράφηση των ΣΔΕ στην Ελλάδα, με έμφαση στις υποδομές, το προσωπικό, και το μαθητικό δυναμικό.
Η συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας των ΣΔΕ βάσει ερευνητικών ευρημάτων από όλη την επικράτεια.
Η διαρροή των εκπαιδευόμενων και οι παράγοντες που συντελούν σε αυτήν, όπως οικονομικές δυσκολίες και επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις.
Η διοίκηση και διακυβέρνηση του θεσμού, καθώς και η συμβολή των ΣΔΕ στην κοινωνική ένταξη των ενηλίκων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα.
Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων του βιβλίου είναι τα εξής:
Τα ΣΔΕ εμφανίστηκαν σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή εμπειρία στη διά βίου μάθηση.
Ο θεσμός γνώρισε ανοδική πορεία, με αύξηση των ΣΔΕ σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων δομών εντός σωφρονιστικών καταστημάτων.
Υπάρχουν σημαντικά κενά και ελλείψεις σε υποδομές και πόρους, τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία και προοπτική του θεσμού.
Αδυναμίες διαπιστώνονται και στην εκπαίδευση ενηλίκων, καθώς και στην περιορισμένη σύνδεση των ΣΔΕ με την αγορά εργασίας.
Η διαρροή εκπαιδευομένων παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.
Η δυαρχία μεταξύ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δημιουργεί ασυνέχειες και προβλήματα συντονισμού.
Επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και των υποδομών των ΣΔΕ με σταθερές εργασιακές συνθήκες, καλύτερες αμοιβές και αυξημένες επενδύσεις, ώστε ο θεσμός να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό μέσο παρέμβασης.
Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Χρήστος Γούλας (Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ και ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ) και Νίκος Φωτόπουλος (Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Διευθυντής ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ). Συγγραφείς της έκδοσης είναι οι Δ. Βεργίδης, Α. Βεργίδου, Χ. Γούλας, Μ. Κουτούζης, Π. Λευθεριώτου, Π. Πανδής, Α. Παπαδοπούλου, Π. Φατούρου, Ν. Φωτόπουλος, Α. Χαλκιαδάκη.