Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Με λαμπρότητα το Αγρίνιο τιμά τη μνήμη του προστάτη και πολιούχου του Αγίου Χριστοφόρου (φωτό)

1

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην αναστάσιμη χαρά, το Αγρίνιο τιμά και φέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Στην ακολουθία του Όρθρου και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμανδρίτης Λαυρέντιος Καρανάσιος, ο οποίος ανέλυσε τον πρώτο στίχο από το απολυτίκιο του Αγίου: «Στολαίς ταις εξ αίματος ωραϊζόμενος…». Ο π. Λαυρέντιος αναφέρθηκε στις στολές που αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού και επεσήμανε το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να ομορφαίνει μια στολή όταν βάφεται με αίμα». Αναφέρθηκε επίσης στις στολές που χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες, οι αρχιερείς, οι λειτουργοί ιερείς και γενικά όλοι οι άνθρωποι στις διάφορες δραστηριότητές τους, για να καταλήξει στην αναφορά της λαμπρότερης και πολυτιμότερης από όλες τις στολές, που δεν είναι άλλη από την στολή της Εκκλησίας, της νύμφης του Χριστού. Αυτή τη Πρώτη Στολή «έπλυνε και καθαγίασε με το Τίμιο Αίμα Του ο Κύριος μας, για να την παρουσιάσει στον Θεό Πατέρα αγία και άμωμη, καθαρή από κάθε κηλίδα».
«Καθένας που εισέρχεται στην Εκκλησία λούζεται στο αίμα και το ύδωρ που έτρεξε από την αγία πλευρά του Κυρίου μας. Έτσι και ο Ρεπρόβος, ο βάρβαρος που κατοικούσε στις ερημιές, όταν εισήλθε στην Εκκλησία εκδύθηκε την στολή της αγριότητος και βαρβαρότητος και ενδύθηκε την φωτεινή στολή του Βαπτίσματος» ανέφερε ο ιεροκήρυξ, ολοκληρώνοντας με την επισήμανση ότι το Αίμα του Κυρίου μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία. «Γι’ αυτό είναι ανάγκη κι εμείς να έχουμε ως παράδειγμά μας τον Άγιο Χριστοφόρο, να πλύνουμε την στολή της ψυχής μας στο αίμα του Αρνίου, δηλαδή στο μυστήριο της μετανοίας και της ιεράς εξομολογήσεως».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, ενώ κατά την αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Σάμου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση, η οποία έγινε αφορμή να έρθει για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, εκφράζοντας παράλληλα και την χαρά του για την ευλαβή παρουσία τόσων πιστών που γέμισαν τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό, αλλά και τον αύλιο χώρο του Πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου.

Στις 6:30 μ.μ. θα τελεστεί Μεθεόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Στην Ιερή Ακολουθία θα χοροστατήσουν και θα Ιερουργήσουν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά, οι Μητροπολίτες: Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.
Στις 7:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου.

1 2

4 5 6 7

IMG_5520 8

7 6

32 3 4 5 6 7

1 2

?
?

12

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.