Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Λαϊκή Ενότητα: Προστασία και κατοχύρωση των ελιών Καλαμών σε όλη την επικράτεια!

Λαϊκή Ενότητα: Προστασία και κατοχύρωση των ελιών Καλαμών σε όλη την επικράτεια!

elia-kalamon-696x464«Για αποκατάσταση της ηρεμίας στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και για την άρση των εμποδίων στην ευοίωνη  προοπτική που έχει  η ελιά Kalamata, για σημαντικές εξαγωγές που μπορούν να βαίνουν αυξανόμενες, επιβάλλεται άμεσα   να προστατευθεί και να κατοχυρωθεί, από την πολιτεία, ως αποκλειστική Ελληνική ποικιλία, για όλη την Ελληνική επικράτεια», αναφέρει ανακοίνωση της Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Λαϊκής Ενότητας. Αναλυτικα:

Προστασία και κατοχύρωση των ελιών Καλαμών σε όλη την επικράτεια!

Η ελιά Kalamata, που παράγεται σε πολλές περιοχές της χώρας και που καταξιώθηκε στις αγορές των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και ευρύτερα,  είναι γνωστή ως Ελληνική ποικιλία εδώ και χρόνια.

Παρ’ ότι ο τίτλος παραπέμπει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η συγκεκριμένη ποικιλία έχει εξαπλωθεί και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας(προσεγγίζει το 50% της συνολικής παραγωγής), Φθιώτιδας, Λακωνίας, Εύβοιας και Άρτας και μικρότερες παραγωγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι παλινωδίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την κατοχύρωση ονομασίας της παραπάνω ποικιλίας, έχει προκαλέσει ζημιά σχετικά με την αντιμετώπιση του προϊόντος σε πολλές αγορές των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σύγχυση και εκνευρισμό στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς της ελιάς Kalamata.

Η κατοχύρωση του ονόματος μόνο για τη Μεσσηνία και τους όμορους νομούς της είναι άστοχη, γιατί έτσι αγνοούνται οι ελιές της ίδιας ποικιλίας και της ίδιας ποιότητας  στις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και επιπλέον είναι εκτός πραγματικότητας, καθότι η Μεσσηνία έχει ελάχιστη παραγωγή και από τους όμορους νομούς της, μόνο η Λακωνία έχει αξιόλογη παραγωγή, ενώ στην Αρκαδία και στην Ηλεία δεν έχουν καταγραφεί  καθόλου παραγωγές σε ελιές Kalamata. Είναι προφανές ότι η παραγωγή αυτών των περιοχών(Μεσσηνία, Λακωνία) καλύπτει ελάχιστα τη ζήτηση για Ελληνικές εξαγωγές.

Από τις πολύχρονες καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές έχει ήδη πληγεί επικίνδυνα η Ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα ο αγροτικός πληθυσμός Ας φροντίσουν οι κυβερνώντες να μην την επιβαρύνουν και  με άλλες επιπρόσθετες πληγές. Αντίθετα, απαιτείται ιδιαίτερη συνολική εθνική στρατηγική ώθησης για όλα τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα  τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας !

Για αποκατάσταση της ηρεμίας στους ελαιοπαραγωγούς αλλά και για την άρση των εμποδίων στην ευοίωνη  προοπτική που έχει  η ελιά Kalamata, για σημαντικές εξαγωγές που μπορούν να βαίνουν αυξανόμενες, επιβάλλεται άμεσα   να προστατευθεί και να κατοχυρωθεί, από την πολιτεία, ως αποκλειστική Ελληνική ποικιλία, για όλη την Ελληνική επικράτεια.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.