Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας: το πρόγραμμα δακοκτονίας βρίσκεται στον αέρα

Λαϊκή Συσπείρωση  Δυτικής Ελλάδας: το πρόγραμμα δακοκτονίας βρίσκεται στον αέρα

dakoktoniaΑίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα ζητά τη συνεδρίαση για « τις καταστροφές αγροτικών προϊόντων από τις βροχοπτώσεις και την καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας». Αναφέρει στο αίτημα προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Γεώργιο Αγγελόπουλο:

Οι πρόσφατες παρατεταμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μια σειρά προβλήματα στις καλλιέργειες σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ειδικότερα στον νομό Ηλείας, αφού οδήγησαν σε καταστροφές αγροτικών προϊόντων όπως στο καρπούζι, τις πατάτες, τη βιομηχανική ντομάτα, τα κηπευτικά, τις σταφίδες και άλλα προϊόντα. Οι παραγωγοί είναι σε μεγάλη ανησυχία, βλέποντας το λεηλατημένο τους εισόδημα εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, να δέχεται άλλο ένα χτύπημα, ενώ στην σταφίδα παρατηρείται το φαινόμενο της ταχύτατης σήψης του καρπού της με σοβαρές συνέπειες για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Ταυτόχρονα οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου ενώ το πρόγραμμα δακοκτονίας, που την κύρια ευθύνη έχει η Περιφέρεια, βρίσκεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η παραγωγή και στους 3 νομούς.

Αν και η δακοκτονία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Την ίδια στιγμή μόλις πρόσφατα και με μεγάλη καθυστέρηση, στις 25 Ιουνίου, προκυρήχτηκαν 38 θέσεις έκτακτου προσωπικού στην Ηλεία και 31 στην Αιτωλοακαρνανία που θα πραγματοποιήσουν την τοποθέτηση δολωματικών παγίδων.Να επισημάνουμε οτι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για την δακοκτονία προέρχεται από εισφορές των ίδιων των παραγωγών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και της Περιφερειακής Αρχής που αποδέχτηκε και υλοποιεί αυτή την πολιτική, είναι μεγάλες για αυτήν κατάσταση που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ελαιοκαλλιεργητές.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε της έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:
• Να υπάρξει άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πληγέντων παραγωγών (ΕΛΓΑ).
• Να μην ισχύσει για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που θα κάνουν οι παραγωγοί για το 2018, η ελάχιστη παράδοση προϊόντος για να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας.
• Να ξεκινήσει άμεσα η δακοκτονία, αφού η όποια επιπλέον καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα με κίνδυνο να υπάρχει άλλη μια χαμένη χρονιά για τους αγρότες.
• Να εξεταστεί το ενδεχόμενο από τους αρμόδιους επιστήμονες, της επέκτασης της δακοκτονίας και σε άλλες περιοχές που μέχρι τώρα δεν πραγματοποιούνταν, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν την φετινή χρονιά.
• Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μοσθολογικά δικαιώματα, χωρίς την διαμεσολάβηση των εργολάβων.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Σπύρος Κοτοπούλης
Κώστας Κοτσιλιάνος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.