Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Λευτέρης Αυγενάκης στο agrinionews.gr: ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα

Λευτέρης Αυγενάκης στο agrinionews.gr: ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει στο agrinionews.gr για τις θέσεις του κόμματος του, το “Σκοπιανό” και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. 

1_vasiki«Με δεδομένο, ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα, πριν οι πολίτες βιώσουν τα νέα επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει», αναφέρει  στο agrinionews.gr o κ. Λευτέρης Αυγενάκης

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, θα είναι αύριο ομιλητής στην εκδήλωση κοπή πίτας της ΔΗΜ.ΤΟ. Μεσολογγίου της ΝΔ και με αφορμή την παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία παραχώρησε συνέντευξη στο agrinionews.gr . «Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν σχέδιο και όραμα για την Ελλάδα, στηρίζουν τις κοινωνικές δομές και στέκονται δίπλα στους πιο αδύναμους πολίτες, παντού στη χώρα», υπογραμμίζει ο κ.Αυγενάκης τονίζοντας παράλληλα πως «η φτώχεια, που έχει προκαλέσει στην χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ σύντομα».

Ερωτώμενος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναφέρει πως «η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει την ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν» ενώ για τις εξελίξεις στο «Σκοπιανό» ο κ.Αυγενάκης σημειώνει πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η Κυβέρνηση για τα συμφέροντα της Χώρας».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Περιφέρεια σε πολιτικό επίπεδο είναι αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπάρχουν ενστάσεις για το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και για την «σιγή» της Κυβέρνησης αναφορικά με τον ακριβή χρόνιο διεξαγωγής τους. Ποια η θέση της Ν.Δ. για το ζήτημα; 

Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει την ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα κόμματα και οι πολίτες τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές, επειδή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη μικροκομματικό παιχνίδι.
Η Ν.Δ., η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, θα διεξάγει τις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 και με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα.

avgenakis_ (52) Ποιο είναι το πλάνο της Νέας Δημοκρατίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε επίπεδο υποψηφίων; Θα δοθούν χρίσματα ή όχι;

Η περιφέρεια βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.Για τον λόγο αυτό ως παράταξη προσαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά. Διαμορφώνουμε ένα Πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραμματικό μας λόγο.Γι’ αυτό το εγχείρημα θέλουμε κοντά μας ανθρώπους με ικανότητες, με κέφι για δουλειά και διάθεση για προσφορά. Και πιστέψτε με πως και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν για το καλό του τόπου τους και μοιράζονται το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα έτοιμη και ικανή να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες  διεθνείς προκλήσεις.

“Τον Αύγουστο παρά τα όσα, αποπροσανατολιστικά, λέει η Κυβέρνηση η Χώρα μπαίνει στο τέταρτο, το πιο αχρείαστο και πιο βαρύ Μνημόνιο”

Το 2018 θα είναι, εκτιμάτε, χρονιά εκλογών; Και αν ναι, τί σας κάνει να το πιστεύετε;

Κύριε Ροΐδη, τον Αύγουστο παρά τα όσα, αποπροσανατολιστικά, λέει η Κυβέρνηση η Χώρα μπαίνει στο τέταρτο, το πιο αχρείαστο και πιο βαρύ Μνημόνιο. Με δεδομένο, ότι τα πιο σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 ο πολιτικός καιροσκοπισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τους οδηγήσει σε εκλογές άμεσα, πριν οι πολίτες βιώσουν τα νέα επώδυνα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει.Επομένως, η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά εκλογών. Η χρονιά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει τα ηνία της Χώρας, αλλάζοντας την πορείας της και εγκαινιάζοντας μια νέα μετα-μνημονιακή εποχή για την Ελλάδα.

 Κύριε Αυγενάκη, στη Νέα Δημοκρατία καταγγέλλετε την Κυβέρνηση ότι υπονομεύει την ανάπτυξη. Πως στοιχειοθετείτε τον ισχυρισμό σας;

Το 2017 είχαμε μισή ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις και σοβαρή απόκλιση από το μέσο όρο της Ε.Ε.. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς το καλύτερο. Η μόνη χώρα στην οποία αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο ήταν η Ελλάδα. Αυτό φυσικά συνέβη εξαιτίας συγκεκριμένων εσφαλμένων επιλογών της Κυβέρνησης. Ανάμεσά τους η αύξηση των φόρων και των εισφορών, αλλά και η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

avgenakis_ (48)Με τη σειρά της η Κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει πως η Ν.Δ. θα είχε επιφέρει την καταστροφή αν βρισκόσασταν στη θέση της, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τι απαντάτε;

Πρωτ’ απ’ όλα, ας μη ξεχνά η Κυβέρνηση τη δήλωση Ντάϊσελμπλουμ ότι «με Τσίπρα και Τσακαλώτο η ζωή των δανειστών έγινε ευκολότερη». Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν διαπραγματευόταν μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

 • Δεν θα είχαν ληφθεί επιπλέον νέα μέτρα λιτότητας 15 δις ευρώ.
 • Δεν θα είχαμε 27 νέους φόρους.
 • Δεν θα είχαμε 20 περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.
 • Δεν θα είχαμε περικοπές του επιδόματος για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, και μάλιστα με ταυτόχρονη μείωση του φόρου για τα καζίνο, που επίσης επέβαλε η Κυβέρνηση με το ίδιο Πολυνομοσχέδιο.
 • Δεν θα είχαμε το κόστος 100 δισ. ευρώ που κόστισε η διαπραγμάτευση Τσίπρα- Βαρουφάκη, ούτε την κατάρρευση των τραπεζών και τα capitalcontrols.

Η «γενιά των 360 ευρώ» θα στιγματίζει πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

 Λέτε πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους. Από το σχέδιο όμως της Ν.Δ,. που και εσείς λέτε ότι δεν περιλαμβάνει παροχές, τί μπορούν να περιμένουν; Πως θα τους ενισχύσει;

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν σχέδιο και όραμα για την Ελλάδα, στηρίζουν τις κοινωνικές δομές και στέκονται δίπλα στους πιο αδύναμους πολίτες, παντού στη χώρα. Είναι άλλωστε, όχι μόνο πολιτική, αλλά και ανθρώπινη υποχρέωση όλων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Πιστεύουμε ότι, με σχέδιο και όραμα, μπορεί να αναγεννηθούν οι χαμένες ελπίδες. Η «γενιά των 360 ευρώ» θα στιγματίζει πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο.

 Κύριε Γραμματέα μιλάτε συχνά για το ολοκληρωμένο κυβερνητικό σας πρόγραμμά σας την ετοιμότητα της Ν.Δ. να κυβερνήσει.Πως θα θεραπεύσει η Ν.Δ. τις «πληγές» που έχει ανοίξει η μακρά κρίση την ελληνική κοινωνία; Τί προβλέπει το κοινωνικό σας πρόγραμμα;

Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί, όντως, μια τεράστια πληγή. Στη ΝΔ δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα. Για μας μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά, πάνω από όλα, από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική σήμερα είναι να μπορέσουμε:

 • να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και βέβαια
 • να επανεκπαιδεύσουμε ανθρώπους σε άλλες δεξιότητες, να αυξήσουμε την πιθανότητα να πάρουν ξανά τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους.

Στο σχέδιό μας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων

 • πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού,
 • πολιτικές στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες,
 • η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου
 • εισοδήματος, που πιλοτικά είχαμε ξεκινήσει το 2014 και
 • η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών.

Η φτώχεια, που έχει προκαλέσει στην χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ σύντομα.

Ας περάσουμε,τέλος, από τα κοινωνικά στα εθνικά ζητήματα. Ποιες είναι κατά τη Νέα Δημοκρατία οι προτεραιότητες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης στο «Σκοπιανό»;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, γνωστή σε όλους και βασίζεται στους εξής τρεις άξονες:

Πρώτον, το όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (ergaomnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού Κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.

Δεύτερον, η πΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.

Και τρίτον να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. Απόπειρα να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό άλλωστε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η Κυβέρνηση για τα συμφέροντα της Χώρας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Σωτήρης

  Πες του Κ.Καραμανλη να βγει να ομολογήσει τις παπαριές που έκανε το 2008 για το Σκοπιανό….και άσε τις υποδείξεις !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.