Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Λέκκας: Υπάρχουν 100 περιοχές όπως το Μάτι

Λέκκας: Υπάρχουν 100 περιοχές όπως το Μάτι

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως οι σφοδροί άνεμοι, ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης αλλά και οι πολεοδομικές στρεβλώσεις έκαναν τη φωτιά στο Μάτι παγίδα θανάτου

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ πως οι σφοδροί άνεμοι, ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης αλλά και οι πολεοδομικές στρεβλώσεις έκαναν τη φωτιά στο Μάτι παγίδα θανάτουγια 95 ψυχές.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξηγεί πως αντίστοιχοι μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν για μία σειρά περιοχών στην ελληνική επικράτεια. Συγχρόνως αναλύει τις δομικές αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν για να μην υπάρξουν άλλες καταστροφές.

Πιο συγκεκριμένα, για το Μάτι είπε πως “η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση”. Υποστήριξε πως αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής και μάλιστα σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.

Τόνισε ότι όπως είναι το Μάτι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 100 περιοχές, λέγοντας πως “ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής”. Επανέλαβε δε, πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες ενώ δήλωσε πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και σχετικά μαθήματα και στα σχολεία. “Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα”, είπε.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι Τούρκοι είναι έτοιμοι με σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως δεν πρόκειται για κάτι νέο καθώς κρίνεται πως το ρήγμα της Ανατολίας θα μπορούσε να δώσει τέτοιο σεισμό μιας και κάποια κομμάτια του ρήγματος δεν έχουν σπάσει. “Μέχρι το 2023 θα πρέπει να εκτονωθεί ένας σεισμός της τάξης άνω των 7 Ρίχτερ, πρέπει να σπάσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος γιατί χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει. Πράγματι αναμένεται ένας μεγάλος σεισμός”.

Σημείωσε πως “οι μεγάλες αλήθειες πονάνε” και πως “όλος ο κόσμος προχωράει, εμείς μένουμε πίσω. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για όλα τα ενδεχόμενα. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φύση, όταν η φύση βλέπει πως κάτι δεν γίνεται σωστά, αντιδρά”.

Thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.