Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Λίμνη Κρεμαστών: Ένα εν πλω οδοιπορικό στην πρώτη χώρα των Αγραίων

Λίμνη Κρεμαστών: Ένα εν πλω οδοιπορικό στην πρώτη χώρα των Αγραίων

Του Λίνου Υφαντή,

Η εικονιζόμενη χερσόνησος και ο υδάτινος χώρος πέριξ που βλέπετε ίσως είναι η αρχή  του ονόματος Αγρινίου στον χωροχρόνο της ιστορίας. Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων στον γύρω χώρο εντοπίζεται η αρχαία πόλη Έφυρα, η οποία συνδέεται με την αρχή του φύλου των Αγραιών ήδη από τα Μυκηναϊκά χρόνια, οι οποίοι ίδρυσαν το αρχαίο Αγρίνιο ( βλέπε εδώ παλαιότερο άρθρο https://www.agrinionews.gr/efyra-poli-proeleysis-archaioy-agrinioy-vriskotan-sti-dytiki-eyrytania-konta-sti-simerini-limni-kremaston/).

Ουσιαστικά η κοιλάδα των τριών ποταμών ( Αχελώος, Μέγδοβας και  Αγραφιώτης) που καλύπτε η χώρα των Αγραιών βρίσκεται σήμερα κάτω από τα νερά της λίμνης Κρεμαστών. Για να γίνει ένα είδους προσομοίωσης στην αξία της περιοχής, ο μόνος τρόπος είναι μια πλοήγηση στη Λίμνη Κρεμαστών, όπερ και εγένετο χάρις στα δρομολόγια της Περιφερειακής Ενότητας Καρπενησίου και των αξιόλογων οδηγών Νικόλαου Βαγενά και Μακρή Παναγιώτη που είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Περιηγούμενοι μέσα στη λίμνη διαπιστώνει κανείς ότι το ανάγλυφο του εδάφους το καθιστά  σταυροδρόμι μεταξύ κεντρικής και δυτικής Ελλάδας για πολλούς αιώνες. Η περιοχή είναι “περικυκλωμένη” από ορεινούς όγκους με διαδρόμους που δημιουργούν οι ποταμοί της. Κάποιος δηλαδή από το βορρά που ήθελε να κατέβει στη νότια Ελλάδα από βορειοδυτικά θα “κατέληγε” στο έφορο ξέφωτο της κοιλάδας της σημερινής Λίμνης Κρεμαστών. Το ίδιο και κάποιος από τον Κρικιεριώτη αλλά και από τους μικρότερους σε μήκους ποταμούς Μέγδοβα και Αγραφιώτη. Δεν είναι τυχαίο που ο τόπος είναι γεμάτος ιστορία: Τα σκεπασμένα νερά της λίμνης σκεπάζουν τον πρώτο κατά το μύθο ιδρυτή τον Ολυμπιακών Αγώνων Όξυλο Αιτωλό και το στάδιο του, την Εφύρα και χώρα των Αγραίων, οι μεσαιωνικοί Αγαλιανός, Παναγιά Επισκοπής και Κάστρο Τόκκου ( δείτε εδώ το προηγούμενο αφιέρωμα : https://www.agrinionews.gr/to-mesaioniko-kastro-tokkoy-sti-limni-kremaston/), τον Κατσαντώνη και στα στενά του όπου πλησίον έγινε το φράγμα και πολλά άλλα.

Κοιτώντας τις εικόνες του εν πλώ οδοιπορικού αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κοιλάδα των Κρεμαστών υπήρξε ο συνδετικός κρίκος στην ενδοχώρα της βορειοδυτικής Ελλάδας όταν οι θαλάσσιοι δρόμοι ένωναν ουσιαστικά μόνο τις παραλιακές περιοχές. Τα μόνα δυστυχώς ορατά σημεία εντός της λίμνης από την ιστορία που κρύβει είναι η γέφυρα του Μανώλη, το κάστρο του Τόκκου και το φράγμα των Κρεμαστών. Πιο δίπλα στέκουν σιωπηλά η Μονή Τατάρνας, μια εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειες και φυσικά οι γέφυρες Τατάρνας και Επισκοπής, οι οποίες  μαζί με  την έρημη προβλήτα του Αγίου Βασιλείου θυμίζουν την πορεία που διάλεξε η περιοχή τη σύγχρονη εποχή.

Ας ελπίσουμε η πορεία να είναι αναστρέψιμη και ας ξαναζωντανέψει η λίμνη αρχής γενομένης από τις άλλες προβλήτες , του Αγίου Γεωργίου και της Τατάρνας, από τις οποίες ξεκίνησαν τα συγκεκριμένα δρομολόγια.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.