Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Λιμνοθάλασσα Σταμνάς- Κλεισούρα: Το πλησιέστερο οικοσύστημα από έξοδο Ιονίας Οδού &οι προοπτικές ανάπτυξης

Του Λίνου Υφαντή,

Διασχίζοντας κάποιος την Ιόνια Οδό στην Αιτωλοακαρνανία συναντά όμορφους προορισμούς και ενδιαφέροντα οικοσυστήματα. Η όαση νερού όμως  που συναντάει σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο είναι η λιμνοθάλασσα Σταμνάς. Γιατί μπορεί να έχει πολλές ομορφιές ο τόπος μας, όμως υπεραξία έχουν μόνο εκείνες που έχουν έξοδο σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Με τη λογική αυτή, διασχίζοντας κάποιος την Ιόνια Οδό κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει μια παράκαμψη εφόσον του προσφέρει κάτι ελκυστικό και δεν απέχει πάνω από 5 χμ από τον κύριο δρόμο. Τις προϋποθέσεις αυτές τηρεί η περιοχή της Σταμνάς και Κλεισούρας. Υπάρχει η παραλία, που θέλει σίγουρα βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Κάποτε είχε υπεραξία τις δεκαετίες του ’50 και του ΄60΄ιδίως που υπήρχε τρένο. Σήμερα με τους νέους όρους θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί περισσότερο ως θέρετρο αναψυχής σε ένα ευρύ οικοσύστημα. Αυτό θα πλαισιώνονταν από μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και η Κλεισούρα, η οποία έχει θρησκευτικό ενδιαφέρον και φυσικά φυσιολατρικό.

Μια απλή έξοδος από την Ιόνια Οδό θα μπορούσε να δώσει στον διερχόμενο επισκέπτη προορισμούς όπως η Αγία Ελεούσα, το οικοσύστημα της Κλεισούρας και το υδάτινο στοιχείο της λιμνοθάλασσας. Έτσι η περιοχή θα αποκτούσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μία πινακίδα άλλου χρώματος που οδηγεί σε ένα οικοσύστημα ανάμεσα στις πολλές πράσινες των οδών ταχείας κυκλοφορίας θα έδινε μια επιλογή διαφορετική. Η έξοδος είναι εύκολη, οι δομικές αλλαγές όπως μονοπάτια, προσβάσεις και ανάπλαση της λιμνοθάλασσας μένουν.

Όλα αυτά μέχρι να γίνει η σύνδεση με το Αγρίνιο, η οποία θα δημιουργούσε νέες ταχείες λύσεις σε διερχόμενους οδηγούς και φυσικά νέους προορισμούς.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.