Στο δημόσιο διάλογο του τελευταίου διαστήματος στην Αιτωλοακαρνανία τίθενται τα ζητήματα της Ενεργειακής Kοινότητα της Περιφέρειας, το κυβερνητικό σχέδιο για μεταφορά νερού από Κρεμαστά, η εκτροπή Αχελώου (όπως πάντα…) αλλά και το φαραωνικό πλάνο για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό την ώρα που και τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκα σε λίμνες ξεσηκώνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Για τα τρέχοντα αυτά ζητήματα ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Λίνος Μπλέτσας μίλησε στο agrinionews.gr.
«Μπορώ να σας πω, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε εμείς, ως οφείλουμε άλλωστε, τη συζήτηση περί αντισταθμιστικών. Θα διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό σε επίπεδο αντισταθμιστικών για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Μπορώ δε να σας ενημερώσω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες», σημειώνει ο κ. Μπλέτσας ερωτώμενος για το θέμα των Κρεμαστών.
«Είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, πως θα τα καταφέρουμε ξανά», λέει για τον νομικό αγώνα ενάντια στην εκτροπή επισημαίνοντας πως «η πολιτεία διαχρονικά ζητά από τον ίδιο ποταμό και να αρδεύσει αλλά και να υδροδοτήσει περιοχές που βρίσκονται εκτός του υδατικού του διαμερίσματος» αλλά τονίζοντας πως μεταφορά νερού από Κρεμαστά και εκτροπή Αχελώου είναι «δύο διακριτές περιπτώσεις».
Πολύς λόγος γίνεται για την ενεργειακή κοινότητα της περιφέρειας και τα δεδομένα που θέτει το πρόγραμμα «Απόλλων» που δρομολογεί η Κυβέρνηση ενώ για το ζήτημα αναμένεται μεθαύριο στην Πάτρα η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα η περιφερειακή αρχή είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης για να ευοδωθούν οι σκοποί της ενεργειακής κοινότητας. «Το γεγονός αυτό όμως, δεν αποκλείει τη συμμετοχή σε άλλη ενεργειακή κοινότητα. Με αυτό το δεδομένο, η Περιφέρεια εξετάζει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα για τη βέλτιστη λύση προς όφελος φορέων, πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών», προσθέτει.
Για το Υπεράκτιο Αιολικό στον Πατραϊκό και τα φωτοβολταϊκά σε λίμνες ο κ. Μπλετσας επισημαίνει πως «θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η νομοθεσία για να ακυρώσουμε την καταστροφή του φυσικού, του ανθρωπογενούς και αισθητικού περιβάλλοντος της περιοχής μας».
Ερωτώμενος για την πορεία των έργων έλευσης φυσικού αερίου τονίζει πως «πολύ σύντομα συνεπώς, οι πολίτες του Αγρινίου, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που θα τους παρέχεται για φθηνότερη ενέργεια».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Λίνου Μπλέτσα
Κύριε αντιπεριφερειάρχα, σύμφωνα με τις πληροφορίες καταγράφεται μια κορύφωση στις διεργασίες για την προοπτική της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας αναφορικά και με το σχέδιο «Απόλλων» που δρομολογεί η Κυβέρνηση. Σε ποια φάση είναι οι σχετικές διαδικασίες;
Οι Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ακριβώς όπως προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, παραμένουν ενεργές με απόφαση όλων των εμπλεκόμενων μερών σε αυτές. Παράλληλα, διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις από τον Περιφερειάρχη κ. Ν. Φαρμάκη σχετικά με το θέμα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να ευοδωθούν οι ιδρυτικοί στόχοι των κοινοτήτων αυτών. Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές, ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης προς την κατεύθυνση αυτή. Με βάση το σχέδιο «Απόλλων» η ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας αποτελεί αναπόφευκτη νομική υποχρέωση της Περιφέρειας και θα πρέπει μάλιστα να καλέσει και τους ενδιαφερόμενους φορείς για ένταξη σε αυτή. Το γεγονός αυτό όμως, δεν αποκλείει τη συμμετοχή σε άλλη ενεργειακή κοινότητα. Με αυτό το δεδομένο, η Περιφέρεια εξετάζει ενδελεχώς όλα τα ενδεχόμενα για τη βέλτιστη λύση προς όφελος φορέων, πολιτών και ευάλωτων νοικοκυριών.
Η Αιτωλοακαρνανία και όσοι τίθενται κατά της εκτροπής του Αχελώου αποφασίσατε προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ), κατά της 2ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδος. Αισιοδοξείτε για την έκβαση του αγώνα με βάση τα νέα δεδομένα και τις κυβερνητικές προθέσεις για μερική εκτροπή;
Είναι ευρέως γνωστό, ότι το σενάριο της εκτροπής του Αχελώου στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης. Περιβαλλοντικά, τεχνικά, οικολογικά και νομικά είναι έωλο και απαράδεκτο. Αυτό καταμαρτυρούν άλλωστε οι έξι προηγούμενες δικαστικές αναγνωρίσεις του δίκαιου αγώνα, ενάντια στην επιχειρούμενη υλοποίηση της εκτροπής, όλων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτονόητα συνεπώς, προσφεύγουμε ξανά στη δικαιοσύνη με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να αποτρέψουμε αυτή την αναχρονιστική και πολύπλευρα καταστροφική προσέγγιση απέναντι στο μεγαλύτερο υδατικό σύστημα της πατρίδας μας. Είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, πως θα τα καταφέρουμε ξανά.
Ξαφνικά ωστόσο ήρθε στο προσκήνιο και το κυβερνητικό σχέδιο για μεταφορά νερού από τα Κρεμαστά για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας της πρωτεύουσας. Ποια είναι η προσέγγιση της περιφερειακής αρχής σε αυτό το ζήτημα και στη συζήτηση που αναπτύσσεται για διεκδίκηση αντισταθμιστικών;
Αν συνδυαστεί αυτή η ερώτηση με την προηγούμενη, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους για τους οποίους το σενάριο της εκτροπής είναι εντελώς παράλογο. Η ελληνική πολιτεία διαχρονικά ζητά από τον ίδιο ποταμό και να αρδεύσει αλλά και να υδροδοτήσει περιοχές που βρίσκονται εκτός του υδατικού του διαμερίσματος. Θα πρέπει πάντως να διαπιστώσουμε ότι μπροστά μας έχουμε δύο διακριτές περιπτώσεις. Από τη μία πλευρά η άρδευση μίας περιοχής (Θεσσαλία) που δεν έχει προβεί στα απαραίτητα έργα που θα καθιστούσαν μη αναγκαία την εκτροπή του Αχελώου και από την άλλη την ύδρευση της πρωτεύουσας σε μία περίοδο έντονης λειψυδρίας εν μέσω εντόνων φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής. Ταυτόχρονα όμως ο Αχελώος ηλεκτροδοτεί τη μισή χώρα ήδη από τη δεκαετία του 1960 και ετοιμάζεται να συνεισφέρει έτι περαιτέρω στη διαδικασία αυτή μέσω του υλοποιούμενου έργου της αντλησιοταμίευσης στον ορεινό Βάλτο. Μπορώ να σας πω, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε εμείς, ως οφείλουμε άλλωστε, τη συζήτηση περί αντισταθμιστικών. Θα διεκδικήσουμε το μέγιστο δυνατό σε επίπεδο αντισταθμιστικών για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. Μπορώ δε να σας ενημερώσω ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες.
Εσείς προσωπικά χρόνια τώρα λέτε για την ανάγκη ενός χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο αυτό που βλέπουμε είναι πέραν των ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών, να σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά σε λίμνες και υπέρακτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό. Ποια είναι η θέση της περιφέρειας;
Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είναι προφανές ότι η έλλειψη σύγχρονου χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ ευνοεί την άναρχη χωροθέτησή τους, γεγονός που συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνολικά. Το όποιο όφελος από την παραγωγή πράσινης ενέργειας συνεπώς εξανεμίζεται στην πράξη, εξαιτίας της απουσίας ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ. Τούτων δοθέντων, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η αρνητική γνωμοδότηση για τέτοιου είδους έργα είναι αυτονόητη. Παράλληλα όμως, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η νομοθεσία για να ακυρώσουμε την καταστροφή του φυσικού, του ανθρωπογενούς και αισθητικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Πώς προχωρά η διαδικασία για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο Αγρίνιο; Είστε ικανοποιημένοι στην περιφερειακή αρχή;
Η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, ως αποτέλεσμα των κατάλληλων ενεργειών του Περιφερειάρχη αποτελεί μία ιδιαίτερη ευχάριστη εξέλιξη, καθώς αναμένεται αφενός να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και αφετέρου να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις μας. Όσον αφορά την πρόοδο του έργου, εντός του 2024 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα έχουν 8 έως 9 χιλιόμετρα ενώ εντός του 2025 θα έχουμε την αποπέρατωσή, του με ταυτόχρονη εγκατάσταση του εδικού σταθμού στην περιοχή του Δοκιμίου. Πολύ σύντομα συνεπώς, οι πολίτες του Αγρινίου, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που θα τους παρέχεται για φθηνότερη ενέργεια.
1 Σχόλιο
Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι.
Κουβέντες εντυπωσιασμού από τον Λίνο.