Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Λιτά στολισμένοι Επιτάφιοι της Αιτωλοακαρνανίας (φωτό)

Λιτά στολισμένοι Επιτάφιοι της Αιτωλοακαρνανίας (φωτό)

M.Παρασκευή σήμερα, ημέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος.

Η βαριά σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού επισήμως δεν επιτρέπει την προσέλευση στις εκκλησίες αν και οι περισσότερες στην περιοχή του Αγρινίου δεν είναι κλειδωμένες-όπως προβλέπεται- και σε αρκετές από αυτές πιστοί εισέρχονται, χωρίς εικόνες συνωστισμού πάντως, για να ασπαστούν τον Επιτάφιο.

Η αστυνομία προβαίνει σε συστάσεις όπου καλείται και όπου αντιλαμβάνεται μεγάλη παρουσία πιστών  ωστόσο πιο αυστηρή είναι η στάση της για τέλεση των λειτουργιών που προβλέπονται κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα.

Συστήνουν οι τοπικές αρχές στους πιστούς να μην παρακολουθήσουν λειτουργίες.  Χωρίς πιστούς θα ψαλλεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και θα γίνει η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και το βράδυ ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Επιτάφιος εξάλλου θα μείνει μέσα στις εκκλησίες, με κλειστές τις πόρτες.

Το Πάσχα του 2020 λοιπόν διαφέρει από το Πάσχα των Ελλήνων των περασμένων ετών και αυτό αφορά και το τελετουργικό του στολισμού των επιταφίων από τις ενορίτισσες που υπό κανονικές συνθήκες ξεκινά στους ναούς μετά την ακολουθία του Εσταυρωμένου την Μεγάλη Πέμπτη.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως οι Επιτάφιοι έμειναν αστόλιστοι, φρόντισαν οι ιερείς για αυτό. Δείτε ενδεικτικές εικόνες από Επιταφίους στην Αιτωλοακαρνανία.

Ι.Ν.Ζωοδόχου Πηγής-Μητρόπολη Aγρινίου
I.N.Aγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου
Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Ανάλψης Τριχωνίδας
Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Σπολάιτα
Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Λεπενούς
I.N.Koιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παπαδάτου Ξηρομέρου
Κανδήλα Ξηρομέρου
Άγιος Γεράσιμος Κεφαλοβρύσου
Αμοργιανοί Βάλτου Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Σκουτεράς

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Abba

    Τα περιπολικά έξω από τις κλειδαμπαρωμενες εκκλησίες δεν τις δείξατε….Φυλάνε τον Ένα Νεκρό…Αυτόν τρέμουν…όπως και τότε…
    Καλή Ανάσταση..

  2. Κχ

    Ειναι ολοι πολυ ομορφοι.και δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει να ειναι πανακριβοι για να ειναι ομορφοι;και εκτος απο αυτο ο χριστος μας επελεξε να γεννηθει σε μια φατνη,γιατι να θελει αυτη τη μερα μνημης της θυσιας του,πανακριβους επιταφιους και οχι ταπηνα ομορφους οπως και η zωη του;κυριες και κυριοι,καλη ανασταση στις zωες και στις καρδιες μας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.