Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Ληξιαρχείο μόνο στο Αγρίνιο, έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

liksiarxeio Τη συγχώνευση των Ληξιαρχικών Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Αγρινίου έτσι ώστε στο εξής να υφίσταται ληξιαρχείο μόνο στην έδρα του, το Αγρίνιο, εισηγείται η δημοτική αρχή .
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση της η οποία προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κάλεσε τη δημοτική αρχή να αποσύρει την πρόταση ενώ υποστήριξε πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ταλαιπωρία των πολιτών και πως υπάρχουν αντιδράσεις των προέδρων των κοινοτήτων και των κατοίκων. Εντάσεις καταγράφηκαν και κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Γκρίζης. Σύμφωνα με την εισήγηση του τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για όλα τα έτη – από το 2013 μέχρι και αρχές 2017- που είναι η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ο αριθμός των πράξεων σε όλες τις Ληξιαρχικές Ενότητες πλην της έδρας (Αγρινίου) είναι πάρα πολύ μικρός (π.χ. 31 , 36, 17, 29, 44, 76, 63, 45, 64 κλπ για όλο το έτος ) για να δικαιολογεί ληξίαρχο .
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο ληξίαρχος ο οποίος πέρα από τον μισθό του κάθε μήνα λαμβάνει κάθε μήνα και περίπου 70 € συν υπερωρίες ληξιάρχου, όπως προβλέπεται από το νόμο και επίσης οι τέσσερεις από τους εννέα ληξιάρχους είναι και προϊστάμενοι (290 € επίδομα προϊσταμένου επιπλέον) στην δημοτική ενότητα οι δε άλλοι πέντε δεν έχουν άλλο αντικείμενο εργασίας .
Η πρόταση της δημοτικής αρχής Αγρινίου εδράζεται σε επιχειρήματα όπως ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις από την έδρα δεν είναι μεγάλες , ο αριθμός των ληξιαρχικών πράξεων πάρα πολύ μικρός και ταυτόχρονα η έδρα και γενικά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν έλλειψη σε Διοικητικό προσωπικό.
Η εισήγηση Γκρίζη έτυχε σφοδρών επικρίσεων από την αντιπολίτευση και τους δύο ανεξάρτητους συμβούλους που απέρριψαν συλλήβδην την πρόταση. Μια πρόταση που-σημειωτέον- σε πρώτη φάση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς το υπουργείο εσωτερικών θα αποφασίσει.

“Aπαξιώνετε την Περιφέρεια”
Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Π.Μοσχολιός έκανε λόγο αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και για απαξίωση της περιφέρειας του δήμου καλώντας την δημοτική αρχή να αποσύρει την πρόταση την οποία χαρακτήρισε πρόχειρη. «Βάλτε τον ληξίαρχο να κάνει και άλλες δουλειές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης έκανε λόγο για «φθηνή επιχειρηματολογίỨκαι πρόταση ευθέως αντίθετη με τις νομικές επιταγές. Όπως εξάλλου εισηγήθηκε και ο αντιδήμαρχος το Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την «υποδιαίρεση της ληξιαρχικής περιφέρειας κάθε νέου Δήμου που συνιστάται από συνένωση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) , σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, σε τόσες όσες και οι Δημοτικές του Ενότητες και κατά τέτοιο τρόπο ώστε , κάθε υποδιαιρεμένη ληξιαρχική περιφέρεια να ταυτίζεται με την εδαφική περιφέρεια μίας δημοτικής ενότητας». Αυτή την πρόβλεψη επικαλέστηκε και ο Δ.Τραπεζιώτης τονίζοντας πως αυτό είναι το πνεύμα του «Καλλικράτη». Αναφορικά με το επιχείρημα για μείωση των δαπανών, ο κ.Τραπεζιώτης ανέφερε πως προτείνεται η κατάργηση των ληξιαρχείων όταν η δημοτική αρχή δίνει 400.000 ευρώ την πενταετία για τους οκτώ ειδικούς συνεργάτες.
Και ο κ.Τραπεζιώτης όπως και οι Π. Αντωνάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) και Στέλιος Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Κ.Ρόκος και Ν.Καζαντζής έθεσαν σωρεία αντιρρήσεων με την κουβέντα να πηγαίνει και στο νέο Οργανισμό του δήμου για τον οποίο χρεώνεται αδράνεια στη δημοτική αρχή. «Με τον οργανισμό δεν λύνονταν τα θέματα του ληξιαρχείου», αντέτεινε ο κ. Γκρίζης.
Ο κ. Καζαντζής ανέφερε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα μείωσης των δαπανών καθώς θα μισθωθεί νέος χώρος στο Αγρίνιο για την έδρα του ληξιαρχείου και του δημοτολογίων.
Επιγραμματικά, να αναφερθεί πως σύσσωμη η αντιπολίτευση επέμενε για την απόσυρση της πρότασης απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής.

Δείτε όλη τη συζήτηση στο ακόλουθο βίντεο, ξεκινά στο 3:56:00. 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.