Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Ο λυκάνθρωπισμός στην ευρωπαϊκή λαογραφία και οι αναφορές στο Αγρίνιο

Ο λυκάνθρωπισμός στην ευρωπαϊκή λαογραφία και οι αναφορές στο Αγρίνιο

Η καταγραφή Αγρινιωτών αγροτών σε πόνημα φημισμένου Άγγλου συγγραφέα

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Augustus Montague Summers είναι φημισμένος Άγγλος συγγραφέας του Μεσοπολέμου. Αν και είχε την ιδιότητα του κληρικού, πραγματεύονταν περίεργα θέματα όπως ο λυκανθρωπισμός, τα βαμπίρ, οι βρυκόλακες κ.α. Εκτενή αναφορά στην ευρωπαϊκή λαογραφία έκανε σε ένα από τα έργα του λοιπόν με τίτλο “Ο λυκάνθρωπος στις λαϊκές παραδόσεις και στο μύθο”.

Εκεί λοιπόν επικαλούνταν διηγήσεις ή μαρτυρίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης για τα μεταφυσικά-κατ΄αυτόν-αυτά ζητήματα. Συμπεριλαμβάνει λοιπόν μαρτυρίες ερασιτεχνών ερευνητών που καταγράφουν αντίστοιχα μαρτυρίες κατοίκων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πως έβλεπαν το ζήτημα αυτό και στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το έργο του αυτό γράφτηκε το 1933, σε μια εποχή όπου οι λαϊκές δοξασίες οργίαζαν, ιδίως στην ύπαιθρο.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να αποδείξει ότι λυκάνθρωπος και βρυκόλακας είναι το ίδιο πράγμα. Για το ισχυρισμό αυτό στη σελίδα 17 του βιβλίου του επικαλείται ..αγρότες από το Αγρίνιο! Αυτοί λοιπόν διαβεβαίωσαν έναν ερευνητή ονόματι Lawson, ότι η έννοια βρυκόλακας παραπέμπει σε πρόσωπο που βρίσκεται στη ζωή με την έννοια του λυκανθρώπου. Στη συνέχεια ο Άγγλος “ερευνητής” αποδίδει τον συνειρμό των Αγρινιωτών αυτών στην έννοια των βαμπίρ, την οποία και ταυτίζει. Μάλιστα δίνει επεκτάσεις προς τη μαγεία παρουσιάζοντας τους λυκανθρώπους ως υποχθόνια πλάσματα που βγαίνουν τη νύχτα με σκοπό την αρπαγή κτλ.

Το Αγρίνιο λοιπόν υπάρχει στο χάρτη της ευρωπαϊκής λαογραφίας ως προς την καταγραφή των υποχθόνιων βαμπίρ κ.α. Ίσως ο πυρήνας αυτός λαογραφικών παραδόσεων  να αποτελέσει την αιτία να εμπνεύσει αργότερα την Αγγλικη λογοτεχνία. Συγκεκριμένα αγγλική νουβέλα του 1978 συμπεριέλαβε το Αγρίνιο στο λογοτεχνικό ταξίδι του Δράκουλα προς την Τρανσυλβανία (δείτε προηγούμενο άρθρο εδώ).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.