Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Mπραντεφέρ για την έδρα του ΤΕΙ

Mπραντεφέρ για την έδρα του ΤΕΙ

Το Μεσολόγγι δικαιούται την έδρα και αυτό ενστερνίζεται ο υπουργός Παιδεία. Το ερώτημα είναι αν θα αντέξει στην πίεση των Αχαϊών παραγόντων που έχουν την αμέριστη στήριξη του συμπατριώτη τους υφυπουργού που τους καθησυχάζει.

Ένα  ιδιότυπο μπραντεφέρ Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας για την έδρα του ΤΕΙ είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Παιδείας να είναι στη μέση και να προσπαθεί να ελιχθεί καθώς αφενός είναι ειλημμένη, και ορθολογική θα πρέπει να επισημανθεί, η απόφαση η έδρα του νέου ιδρύματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο να είναι στο Μεσολόγγι, ωστόσο μένει να αποδειχτεί πόσο ανθεκτική θα είναι η ηγεσία του υπουργείου στις πιέσεις των Αχαιών παραγόντων .

Ο υπουργός Παιδείας είχε πάρει την απόφαση η έδρα να είναι στο Μεσολόγγι και μάλιστα είχε ενημερώσει για αυτό το λόγο και τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης αλλά και κορυφαίους παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να λάβει τη -σωστή σε κάθε περίπτωση -αυτή απόφαση  δέχθηκε πιέσεις και εισηγήσεις από πολλούς και αντελήφθηκε τη διαδρομή και τη δυναμική του ιδρύματος του Μεσολογγίου. Ωστόσο ενώ η υπόθεση θεωρήθηκε θετικώς λήξασα από τις πρώτες ημέρες ακόμη των κινητοποιήσεων του Μεσολογγίου, επιχειρήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Ωστόσο η επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά να την γνωστοποιήσει δημοσίως έδωσε νέα τροπή στο θέμα προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πάτρας, την πόλωσε και ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της και επιχειρεί πλέον με κάθε τρόπο να ακυρώσει τη βούληση του Κ.Αρβανιτόπουλου.

Η επιλογή Σαλμά ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως και η αλήθεια είναι ότι έχει τύχει σφοδρής κριτικής καθώς θεωρείται ότι έγινε για να καρπωθεί επικοινωνιακά την εξέλιξη την ώρα που, για παράδειγμα όπως από καιρό είναι γνωστό στους δημοσιογράφους, για να ληφθεί η απόφαση εργάστηκαν πολλοί και πάνω από όλα ο λαός του Μεσολογγίου.

Ωστόσο ο Μ.Σαλμάς δεν διακίνησε ψεύτικη είδηση αλλά αληθή αλλά το ζητούμενο αυτή την ώρα είναι υπάρξει αρραγές αιτωλοακαρνανικό μέτωπο για να προασπίσει το δίκαιο. Γιατί απολύτως δίκαιο είναι η έδρα να είναι στο Μεσολόγγι.

Ωστόσο την ώρα που η υπόθεση αυτή αποδεικνύει άλλη μια φορά πως η Περιφέρεια μας είναι αχαιοκεντρική, ο περιφερειάρχης ψελλίζει κάποιες γενικολογίες για το «Αθηνά» και οι Αιτωλοακαρνάνες αδυνατούν (με ευθύνη κυρίως  των δύο μελών του υπουργικού σχήματος) να συντονιστούν  ώστε να υπάρξει  πίεση στο υπουργείο, οι Αχαϊοί πιέζουν με όλα τα μέσα.

Αύριο το πρωί μάλιστα (όπως αναφέρει το thebest.gr)   ο δήμαρχος Πατρέων Δημαράς θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο και έχει ήδη συνομιλήσει με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θανάση Γιανναδάκη, αλλά και με εκπροσώπους άλλων φορέων, ώστε να είναι παρόντες στο ραντεβού. Θα κληθεί ο υπουργός λοιπόν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Aναφέρει  συγκεκριμένα ο κ. Δημαράς: “Την πρωταπριλιά δημοσιεύτηκε στα  ΜΜΕ μια δήλωση του Αιτωλοακαρνάνα  αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά βάση της οποίας έδρα του  νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα είναι  το Μεσολόγγι και όχι η Πάτρα. Θεώρησα ότι επρόκειτο για  πρωταπριλιάτικο αστείο, διότι μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά επικοινώνησα αμέσως με τον υφυπουργό Παιδείας, τον κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει  καμία τέτοια περίπτωση και κανένας  τέτοιος σχεδιασμός από το Υπουργείο  Παιδείας.

Απορίας άξια όμως είναι η αναφορά του κυρίου Δημαρά πως επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον κ. Αγγελάκα που βρίσκεται στην Αθήνα και του ζήτησε  να παρέμβει και αυτός προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα. «Και ο κ. Αγγελάκας, είχε τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Γνωρίζω επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι  οι δηλώσεις Σαλμά έχουν σηκώσει  την πόλη στο πόδι, καμία επίσημη  διάψευση δεν υπάρχει από την  πλευρά του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου  να λήξει αυτό το θέμα» αναφέρει ο κ δήμαρχος Πάτρας αποκαλύπτοντας ένα ρόλο που δεν πρέπει να έχει ο κ.Αγγελάκας.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΤΕΙ Πάτρας  Σωκράτη  Καπλάνη (esos.gr). «Μετά την συνεχή επικοινωνία του τις τελευταίες ημέρες με το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα με το επιτελείο του Υπουργού και με τον Υφυπουργό Καθ. Θ. Παπαθεοδώρου, έλαβα όλες τις διαβεβαιώσεις, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για το ΤΕΙ Πάτρας όσον αφορά στην έδρα του».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.