Μετά από 6 αναβολές έγινε σήμερα η συζήτηση επί των ενστάσεων των υποψηφίων Δημάρχων Κώστα Λύρου και Νίκου Καραπάνου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δικηγόρος του νυν Δημάρχου Σπύρου Διαμαντόπουλου, Δημήτρης Μπουσμπουρέλης, χαρακτήρισε την ένσταση του κ. Λύρου αστειότητα, παραλήρημα και συκοφαντία, λέγοντας παράλληλα ότι δεν ήταν δυνατόν και οι 78 Δικαστικοί Αντιπρόσωποι να συνωμότησαν για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα κατά του κ. Λύρου. Είπε επίσης ότι, εκτός από αστείο αυτό είναι και ένα επικίνδυνο παιχνίδι, «καθώς ο κύριος αυτός (σ.σ. ο Κώστας Λύρος) θέλει να είναι πρώτος, με δεύτερο τον κ. Καραπάνο επειδή έτσι του αρέσει» και ζήτησε από το Δικαστήριο, όχι μόνο την απόρριψη των ενστάσεων τόσο του κ. Λύρου όσο και του κ. Καραπάνου, αλλά και την επιβολή χρηματικής ποινής.
Ωστόσο τόνισε ότι η πλευρά Διαμαντόπουλου βρίσκεται σε δυσχερή θέση να αποδείξει την αβασιμότητα της ένστασης Λύρου, ενώ σε ότι αφορά στην ένσταση Καραπάνου, μεταξύ των επιχειρημάτων, προέβαλε και την συμμετοχή της συνηγόρου του πρώην Δημάρχου, Κατερίνας Χριστογιάννης ως Δικαστικής Αντιπροσώπου σε ένα από τα επίμαχα τμήματα, όπου ο κ. Καραπάνος ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν ψηφοδέλτια χωρίς μονογραφή, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αλλοιωθούν.
Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα Χριστογιάννη, σε ένα από αυτά τα τμήματα βρέθηκε και ένα επιπλέον ψηφοδέλτιο μετά την καταγραφή των ψηφισθάντων.
Η πλευρά του κ. Λύρου δια του δικηγόρου του Αχιλλέα Παπουτσάκη, αρχικά τόνισε ότι η τοποθέτηση του κ. Μπουσμπουρέλη ήταν πολιτική, πράγμα που δεν αφορά το Δικαστήριο το οποίο έχει άλλο ρόλο και με ψυχραιμία εξήγησε ότι η ένσταση βασίστηκε σε νόμο του 2021 που επιβάλλει πλέον την συμπερίληψη όλου του εκλογικού υλικού εντός των εκλογικών σάκων και σε αυτό το υλικό συμπεριλαμβάνονται και οι φάκελοι. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Παπουτσάκη, αυτό δεν συνέβη.
Η δεύτερη δικηγόρος του κ. Διαμαντόπουλου Έφη Σκούρα, είπε ότι στο παρελθόν οι φάκελοι δεν συμπεριλαμβάνονταν στους σάκους, ενώ και σε ότι αφορά στην ακυρότητα κάποιου ψηφοδελτίου πρέπει να αποφασιστεί την ώρα της καταμέτρησης. Ο κ. Παπουτσάκης αντέκρουσε, επαναλαμβάνοντας ότι ο καινούργιος νόμος το επιβάλλει και έπρεπε να τηρηθεί, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να καταργείται το δικαίωμα επανελέγχου από κάποιον υποψήφιο ούτε ο ρόλος του Δικαστηρίου να ελέγχει τις ενστάσεις και τις τυχόν παραλείψεις στην εκλογική διαδικασία.
Ο κ. Παπουτσάκης είπε επίσης ότι η στάση του δικηγόρου της πλευράς Διαμαντόπουλου έδειξε θυμό και πανικό που «δεν αποτελούν αρετές ανδρός αλλά παραπέμπουν σε ποταπά συναισθήματα που δεν έχουν και καμία σχέση με την Δικαιοσύνη και την εκλογική διαδικασία». Σχολιάζοντας και τον ισχυρισμό του κ. Μπουσμπουρέλη, ότι το Δικαστήριο δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί καν με αυτή την διαδικασία επειδή βρισκόμαστε εκτός διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, τον χαρακτήρισε ως ανήκουστο επιχείρημα, θέτοντας το ερώτημα γιατί να θέλει η άλλη πλευρά να μην ελεγχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και το εκλογικό υλικό, το οποίο θα απαντηθεί από το Δικαστήριο.
Αφού ακούστηκαν και οι τρεις πλευρές, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η απόφαση του Δικαστηρίου.
Πηγή: aixmi-news.gr