Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Η μάχη του Ζαπαντίου και η απελευθέρωση της Μεγάλης Χώρας

Η μάχη του Ζαπαντίου και η απελευθέρωση της Μεγάλης Χώρας

maxes_ellinon1 Του αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου
π. Γεωργίου Κατσαούνη
Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού

Οι ενωμένες δυνάμεις των Ελλήνων με αρχηγούς τον Βλαχόπουλο με 500 άντρες, το Γρίβα και τον Ραζηκότσικα αρχηγό της φρουράς των Μεσολογγιτών, με οπλαρχηγούς τους Νικόλαο Ζέρβα, Γιαννάκη Στάικο, Δημοτσέλιο, Ανδρέα Ίσκο, Κώστα Βλαχόπουλο, Νότη Μπότσαρη, Κίτσο Τζαβέλα, Λάμπρο Βέϊκο και άλλους, καθώς και με την συνδρομή του Γεωργίου Βαρνακιώτη μετά την 11η Ιουνίου που παραδόθηκε το Αγρίνιο στους Έλληνες, επιτέθηκαν στο οχυρό Ζαπάντι.

Η κωμόπολη αυτή απέχει μόλις μισή ώρα με τα πόδια από το Αγρίνιο (Βραχώρι). Κατοικούνταν από Τούρκους σκληρούς πολεμιστές, περί τους 300. Ο αριθμός τους δε αυξήθηκε από Αλβανούς που κατέφυγαν εκεί μετά την κατάληψη του Αγρινίου. Οι Ζαπανταίοι Τούρκοι οχυρώθηκαν στα τζαμιά του χωριού, στα οχυρά σπίτια (που ορισμένα υπάρχουν ακόμα) και σε τέσσερις ισχυρούς τοίχους. Η δύναμη των Ελλήνων ανέρχονταν σε 2.000 άνδρες. Ο αρχηγός των Τούρκων Γιουσούφ Ζουλφικάρ Αγάς αρνήθηκε να παραδώσει την πόλη. Έτσι άρχισε η πολιορκία. Την 16η Ιουνίου ενεργήθηκε έφοδος από τους Έλληνες οι οποία απέτυχε αφήνοντας αρκετούς νεκρούς και τραυματίες από΄ τους Έλληνες.

Μεταφέρθηκε από το Μεσολόγγι ένα ακόμη κανόνι από αυτά που είχε ξεφορτώσει από το πλοίο του ο Άγγλος πλοίαρχος Χούντερσον ή είχε πουλήσει αυτά κατά τον Τρικούπη στους Έλληνες. Επειδή όμως ούτε τα βλήματα ήταν κατάλληλα ούτε έμπειροι πυροβολητές υπήρχαν, τα οχυρά του Ζαπαντίου δεν υφίστατο καμία βλάβη.

Η πολιορκία χρόνιζε και πολλοί από τους πολιορκούντες Έλληνες οπλαρχηγούς άρχισαν να φεύγουν προς άλλες κατευθύνσεις πεπεισμένοι ότι το Ζαπάντι δεν θα καταληφθεί. Ο Βλαχόπουλος έμεινε εκεί με την ένοπλο δύναμη της επαρχίας του αποκλείοντας το Ζαπάντι από όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι έγκλειστοι Τούρκοι να τρέφονται μόνο με ρύζι που είχε μείνει στις αποθήκες τους. Ο Έλληνας αρχηγός διέταξε να σκαφτεί υπόνομος και να ανατινάξουν μέρος του περιτοιχίσματος.

Τη 18η Ιουλίου 1821 έβαλαν πυρ στον υπόνομο και πράγματι η πυρίτιδα που είχε τεθεί εκεί άνοιξε ρήγμα μεγάλο. Οι Τούρκοι όμως αντί να τα χάσουν έκαναν αντεπίθεση. Οι Έλληνες άρχισαν να υποχωρούν και προς στιγμήν απειλήθηκε διάλυση του Ελληνικού στρατοπέδου. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο Βλαχόπουλος αναγνώρισε τον Ζουλφικάρ Αγά, αρχηγό των Τούρκων τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Η έφοδος των τούρκων ανεκόπη. Γύρισαν στα οχυρά τους αποθαρρημένοι και από το γεγονός ότι οι Έλληνες τα κεφάλια των νεκρών Τούρκων τα έβαλλαν σε στήλους μπροστά στο στρατόπεδό τους. Ο τρόμος, η πείνα και η απελπισία τους έκαναν να ζητήσουν διαπραγματεύσεις με τον Βλαχόπουλο για την παράδοση.

Συμφωνήθηκε να εγκαταλείψουν το Ζαπάντι άνευ όπλων υπό τον όρο ότι οι Έλληνες θα σέβονταν την ζωή και την τιμή τους. Οι Αλβανοί που βρέθηκαν εκεί αφού αφοπλίστηκαν, εστάλησαν μέσω του Μακρυνόρους στην Άρτα. Η ημέρα της παράδοσης (απελευθέρωσης) του Ζαπαντίου, δηλαδή της Μεγάλης Χώρας έγινε 26 Ιουλίου 1821, μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Όπως φαίνεται στήν Αιτωλία δε πολεμούσαν η έλληνες Αιτωλοί, γιά ποιό λόγο έρχονταν άλλη γιά άλλους, δεν είχαν αυτή στή περιοχητους παρόμοιες καταστάσεις όπως αναφέρονται, καί γιατί δέν αναφέρονται παρόμοια γεγονότα στά ορεινά τής Αιτωλίας με πολεμιστές άλλον περιοχών, πλήν του μάρκου Μπότσαρη αλλά καί αυτός γιά ποιό λόγο τότε,και ποιος τούς χτύπησε στο κεφαλόβρυσο καί γιατί, όλοι αυτή τότε γιατί φεραν γύρω απο τήν Αιτωλία, τα τραγούδια τα δημοτικά τών κλεφταρματολών μιλούν γιά βάλτο αιτωλια άγραφα Καρπενήσι ,(αλλά μιλούν γιά άλλους κλευταρματολους, τής ευρύτερης περιοχής,)και απο αυτά είναι πολά, και πρίν του 1821 το πώς δραστηριοποιούνταν, και όχι μόνο τραγούδια ( ίσος γιαυτό να μένει κενό η συγκεκριμένη χρονική περίοδο)

  2. Αντρεας

    Δεν ήταν Τούρκοι οι ζαπαντιωτες. Λόγω της προστασίας του πλούτου τους απο τους οθωμανους γίνανε μουσουλμάνοι. Επίσης το ζαπαντ κατοικήθηκε από Σλάβους και στη γλώσσα τους σημαίνει δυτικά. Επιτέλους η μαφιόζικη συμμορία που λέγεται εκκλησία ας πει κάποτε και μια αλήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.