Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Μαγιορκίνης: Οι παράγοντες που επιδείνωσαν την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Οι παράγοντες που επιδείνωσαν την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στους 2 παράγοντες που συνέβαλαν στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η αλλαγή του καιρού που επέφερε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των ανθρώπων επιδείνωσε την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Το βεβαρυμμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης λόγω θερμοκρασιακής πτώσης και τις συνεπακόλουθες διαφοροποιήσεις συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της δραστηριότητας της κοινωνικής συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους. Αυτό το πρότυπο μάλλον ερμηνεύει εν μέρει την εντονότερη δυναμική προς τα Βόρεια της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι όπως διαμορφώνονται στην Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία κορονοϊού, εκτινάχθηκε στην Ελλάδα με μία ώση από 300-400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε πάνω από 700 με σαφείς ενδείξεις επέκτασης, σημείωσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού.

«Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Η αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό. Οι νέοι 19-39 ετών διατηρούν 4 με 5 φορές μεγαλύτερη επίπτωση από τις ηλικιακές ομάδες από 0 έως 18 ετών και άνω των 65 ετών. Η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών προς το παρόν κινείται στη μισή επίπτωση έναντι της ομάδας 19-39 ετών», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

«Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που έχουν καταλήξει είναι 9-10 ενώ εκείνων που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, δείχνοντας τάσεις αύξηση της πίεσης του συστήματος υγεία ξεπερνώντας τους 100. Η διάμεση ηλικία των θανόντων παραμένει στα 79» σημείωσε ο καθηγητής.

news4health.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.