Η σάλτσα κιμά έχει όλα τα βασικά μπαχαρικά και αρωματικά που συνηθίζονται στις κλασική ελληνική προσέγγιση (σκόρδο, δάφνη, κανέλα, μπαχάρι).
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εξοικονομείται καθώς αντί για σάλτσα από τριμμένες ντομάτες που θα έμπαινε κανονικά, μπαίνει ντοματοπολτός που επειδή δεν έχει υγρά να πρέπει να εξατμιστούν, γλυτώνει 5-8 λεπτά σε χρόνο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε τα υλικά: Περνάτε σταδιακά το κρεμμύδι, τα κλωνάρια του σέλινου και το καρότο απ’ τον πολυκόφτη, για να τα ψιλοκόψετε.
Βήμα 2
Σοτάρετε τα λαχανικά και μπαχαρικά και βάζετε το νερό να βράσει: Σε μεγάλο τηγάνι που χωράει όλη τη σάλτσα κιμά και τα ζυμαρικά, βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση και ρίχνετε τα 3 ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλινο), τα μπαχαρικά (δάφνη, κανέλα , μπαχάρι) και το σκόρδο πολτοποιημένο. Ανακατεύετε και αφήνετε να μελώσουν τα λαχανικά σε χαμηλή ένταση για 5-6 λεπτά, καθώς τα μπαχαρικά εντείνουν τα αρώματά τους.
Παράλληλα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου 5 λίτρα νερού και την τοποθετείτε σε εστία με δυνατή ένταση και με το καπάκι κλειστό, για να βράσουν, γρήγορα.
Βήμα 3
Σοτάρετε τον κιμά: Ανεβάζετε την ένταση της εστίας και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε κάθε τόσο ώστε να πάρει χρώμα παντού, επί περίπου 5-7 λεπτά, σπάζοντας τους σβόλους του κιμά.
Βράζετε τα ζυμαρικά: Όταν το νερό βράσει και σε συντονισμό με το 5ο στάδιο ολοκλήρωσης της σάλτσας, θα αφαιρέσετε το καπάκι της κατσαρόλας, θα ρίξετε 2 κουτ. σούπας κοφτές, χοντρό αλάτι και αφού κοχλάσει θα προσθέσετε τα ζυμαρικά. Βάλτε το χρονόμετρο να σας θυμίσει να τα βγάλετε 30” πριν τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Βήμα 4
Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Χαμηλώνετε την ένταση στην εστία, προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε να πάρει χρώμα και γεύση ο κιμάς. Στη συνέχεια προσθέτετε τον ντοματοπολτό εφόσον θέλετε τη πιο γρήγορη εκδοχή της συνταγής με περισσότερη ένταση και γλύκα ντομάτας. Αν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση ντομάτας, χρησιμοποιήστε την τριμμένη ντομάτα, που όμως θα πάρει περί τα 5 λεπτά περισσότερα στο μαγείρεμα για να φύγουν τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε τόσο για όσο χρόνο θα χρειαστούν τα ζυμαρικά να βράσουν και μετά σβήνετε την εστία και αφαιρείτε δάφνες, κανέλα και μπαχάρια.
Βήμα 5
Ανακατεύετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα κιμά: Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αν θέλετε να τα σουρώσετε, κρατείστε ένα μπρίκι απ’ το νερό που έβρασαν γιατί μπορεί να χρειαστεί στα δεύτερα πιάτα ή στην ανάμειξη με τη σάλτσα κιμά. Εναλλακτικά μπορείτε με την ειδική κουτάλα να ρίξετε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τη σάλτσα κιμά και να τα ανακατεύετε σταδιακά, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Βήμα 6
Σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως μόλις είναι έτοιμο το φαγητό απ’ το τηγάνι στα πιάτα. Πασπαλίζετε κατά βούληση με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο δεύτερο πιάτο, αναζωογονείτε τα μακαρόνια με λίγο απ’ το νερό γεμάτο άμυλο όπου έβρασαν, που είχατε κρατήσει στο μπρίκι.
Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. σπαγγέτι (εναλλακτικά: ταλιατέλες ή βίδες ή πένες)
400 γρ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό καρότο ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
6 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι κανέλας
4 κόκκους μπαχάρι
70 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml κόκκινο κρασί
70 γρ. πελτέ ντομάτας (ή 250 γρ. τριμμένες ντομάτες)
αλάτι, πιπέρι
χοντρό αλάτι για το βράσιμο των ζυμαρικών
τριμμένο τυρί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΥΜΟΥΡΗΣ – cantina.protothema.gr