Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση τάσης καιρού για τη χειμερινή σεζόν 2017-2018 σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση τάσης καιρού για τη χειμερινή σεζόν 2017-2018 σύμφωνα με τους Αμερικανούς

kairos xeimonas
Ανακοινώθηκε σήμερα από την ιστοσελίδα www.accuweather.com η μακροπρόθεσμη τάση εκτίμησης του καιρού στην Ευρώπη για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018. Πολυπόθητη για πολλούς αναγνώστες η συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς θα ήθελαν να γνωρίζουν τι επιφυλάσσει ο φετινός χειμώνας. Θα χιονίσει; Θα έχει πολλές βροχές;

Ακολουθεί ανάλυση των κυριότερων σημείων της εκτίμησης της τάσης του καιρού, έτσι όπως την παρουσιάζουν οι Αμερικάνοι για φέτος:

  • O χειμώνας στο ξεκίνημά του θα δώσει καταιγίδες και σοβαρές καταστάσεις με σχετικά μεγάλη συχνότητα στην περιοχή της ΒΔ Ευρώπης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ.Βρετανίας, της β. Γαλλίας και των Κάτω Χωρών καθώς και τη Γερμανία.
  • Ήπιο θα είναι το ξεκίνημα του χειμώνα στην κεντρική Ευρώπη και ανατολική Ευρώπη το οποίο σε δεύτερη φάση θα μετατραπεί σε ψυχρές καταβάσεις  προς το τέλος του  και θα εναρμονιστεί με τις φυσιολογικές συνθήκες .
  • Ξηρασία και όχι ανακούφιση από την πολύμηνη ανομβρία προβλέπει ο Eric Leister για την Βαλκανική χερσόνησο καθώς και τα ανατολικά της Ιβηρικής χερσονήσου και την Ιταλία .

* Όσον αφορά την περιοχή μας επειδή σίγουρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενδιαφέρεται, φαίνεται πως την ώρα που η βόρεια Ευρώπη θα δέχεται αξιόλογα βροχοφόρα συστήματα κατά περιόδους , οι βροχές θα είναι λιγότερο συχνές στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου και τη Βαλκανική χερσόνησο. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα έχουμε βροχές ,όμως αυτές δε θα είναι ικανές να πλησιάσουν τα κανονικά κλιματικά επίπεδα και να δώσουν ανακούφιση από την παρατεταμένη ανομβρία, αν και αναμένονται ευεργετικές βροχές μέχρι τη λήξη του φθινοπώρου. Τώρα όσον αφορά τις ψυχρές εισβολές οι Αμερικάνοι με το να παρουσιάζουν σχετικά μεγάλη συχνότητα από περάσματα ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στο ύψος της Μ.Βρετανίας  δίνουν την εντύπωση πως ο Άτλαντας θα είναι ιδιαίτερα  ενισχυμένος στέλνοντας την όποια ψυχρή κατάβαση ανατολικότερα τη περιοχής μας, όποτε αυτή είναι σε θέση να κατηφορίσει  . Αυτό δε σημαίνει πάντως πως αποκλείεται κάθε ψυχρή κατάβαση(παραθυράκι αποτελεί ο ψυχρός χειμωνιάτικος καιρός που θα επικρατήσει στην περιοχή της Ρουμανίας και της Ουκρανίας).Μην ξεχνάμε πως η περσινή και αγαπημένη μας Αριάδνη δεν είχε προβλεφθεί από καμία μακροπρόθεσμη εκτίμηση τάσης του καιρού…Το σίγουρο είναι πως το παραπάνω αποτελεί μια εκτίμηση η οποία δεν πρέπει να ληφθεί 100% υπόψη καθώς μιλάμε για ένα εύρος μελέτης 3 μηνών , δεν μπορεί όμως και να μην κάνει αισθητή την παρουσία του από τη στιγμή που υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις.

*Όσον αφορά την εκτίμηση του  χειμώνα της χώρας μας από εμάς με τα διαθέσιμα στοιχεία  … βλέπουμε πως οι πολικές δεξαμενές έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν ψύχος στην ώρα τους με την επικράτηση της ζωνικής κυκλοφορίας. Το ζήτημα για φέτος είναι πώς και αν θα καταφέρει να σπάσει η σύσφιξη μεταξύ των αερίων μαζών και πιο ψυχρές αέριες μάζες να καταφέρουν να κατηφορίσουν προς τα μέρη μας.Οι δείκτες ΑΟ και ΝΑΟ κινούνται σε  τιμές ελαφρώς θετικές με τάση αύξησης κοντά στο +2 μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το πολικό ‘χαμηλό’ θα ενισχυθεί και άλλο με τις πιέσεις να διατηρούνται υψηλές σχετικά στους μεσαίους παραλλήλους του βορείου ημισφαιρίου , εν αναμονή της κατάρρευσης του πολικού στροβίλου την κατάλληλη στιγμή μέσα στο χειμώνα αν και εφόσον αυτό καταφέρει να συμβεί.

Πηγή: meteoclub.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.