Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας. Πληροφορίες από κα. Βάσω Κουνέλη.
Από τις 5 Σεπτέμβρη μέχρι τις 8 διήρκεσαν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Γαβαλού Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου.
Διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, την Τοπική Κοινότητα Γαβαλούς, τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυνείας, τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ), τον Σύλλογο Γαβαλιωτών Αθήνας, ενώ συμμετέχουν ο «Κεραυνός» Γαβαλούς και οι Παλαίμαχοι «Κεραυνού».
Αυτές τις εορταστικές ημέρες του Σεπτεμβρίου, χιλιάδες επισκεπτών συρρέουν για προσκύνημα στο ξακουστό μοναστήρι, την Ιερά Μονή της Παναγίας Κατερινούς Μακρυνείας «Το γενέσιον της Θεοτόκου». (Σημ. 1η)
Ο κεντρικός δρόμος της Γαβαλούς, οι πλατείες και τα προαύλια των σχολείων δεν χωράνε τα πολλά μαγαζιά των εμπόρων που έρχονται στο παζάρι. Τα καφενεία και οι ταβέρνες με εξαιρετικά καλλιτεχνικά συγκροτήματα δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Όλοι εργάζονται πέρα από τις δυνάμεις τους για να μην αφήσουν τους πελάτες τους δυσαρεστημένους. Άνθρωποι που περιμένουν ένα χρόνο για να έρθουν τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη οικογενειακώς πριν ανοίξουν τα σχολεία.
——————-ο——————
1η Μέρα εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου από το προαύλιο του εμβληματικού κτηρίου του Γυμνασίου Γαβαλούς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Κωνσταντίνος Κουμπουλής, ο πρόεδρος της κοινότητας Δαφνιά κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης, (ο οποίος συντόνισε τον ποδηλατικό αγώνα), ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος της κοινότητας Λιθοβουνίου κ. Κώστας Αλεξανδρής, ο διευθυντής του πολυδύναμου Ιατρείου Γαβαλούς κ. Γιάννης Σιδερίδης, αντιπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Βραβεύτηκαν οι 3 πρώτοι αθλητές του ποδηλατικού αγώνα, ενώ στο τέλος της βραδιάς αναμνηστικά απονεμήθηκαν στους αντιπροσώπους των συμμετεχόντων συλλόγων.
Ακολούθησαν Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μακρυνούς», που παρουσίασαν χορούς από την Ικαρία. Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος ο κ. Βασίλης Τριανταφύλλου. Ο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Γραμματικούς» παρουσίασαν χορούς από την Εύβοια. Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος ο κ. Βασίλης Τριανταφύλλου. Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών» παρουσίασαν χορούς από την Αιτωλοακαρνανία. Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος ο κ. Δημήτρης Στεφανάτος. Και ο Π.Ε.Σ.Α.Γ. που παρουσίασε χορούς από την Μικρά Ασία με υπεύθυνη χοροδιδάσκαλο την κα Παναγιώτα Δάβουλου.
——————-ο——————-
2η Μέρα εκδηλώσεων. Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Πάλι στο προαύλιο του Γυμνασίου. Έγιναν βραβεύσεις των επιτυχόντων μαθητών του Λυκείου Γαβαλούς στις Πανελλήνιες εξετάσεις. (στο τέλος του κειμένου ακολουθούν τα ονόματα των νέων φοιτητών που βραβεύτηκαν).
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Κάτω Μακρυνούς», το «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου», τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Θέρμου», τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγελοκάστρου» και τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ.)
Η συντονίστρια κα. Βάσω Κουνέλη καλωσόρισε τους προσκεκλημένους επισκέπτες. (Η πλήρης ομιλία της-ειδικά για το ιστορικό της Μονής Κατερινούς, ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).
———————ο——————
3η Μέρα εκδηλώσεων. Στο γήπεδο Γαβαλούς έγινε αγώνας παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του «Κεραυνού» Γαβαλούς με την ομάδα παλαίμαχων του «Ομήρου» Νεοχωρίου.
Στην Ιερά Μονή Κατερινούς, όπου έγινε κοσμοσυρροή πιστών προσκυνητών, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ακολούθησε κήρυγμα, αρτοκλασία και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Θεοτόκου. (Σημ. 2η)
Στην Πλατεία της Γαβαλούς «Δημήτριος Μακρής», όπου δεσπόζει η προτομή του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κλεφταρματωλού του Ζυγού, μπροστά από το κτήριο του Πρώην Δημαρχείου Μακρυνείας, έγινε συναυλία που ήταν αφιερωμένη στον Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, από την μεικτή πολυφωνική χορωδία ενηλίκων «Μελόεσσα» του Μαέστρου Ανδρέα Φούκα.
Ήταν η πιο μεγαλειώδης καλλιτεχνική παράσταση που έγινε ποτέ! Ο Μαέστρος Ανδρέας που από μικρός εμφανίστηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα σαν ένας ανερχόμενος με ταχύ ρυθμό καλλιτέχνης, διηύθυνε την χορωδία «Μελόεσσα» και το συγκρότημα μουσικών. Με εξαιρετική μαεστρία και με εντυπωσιακές κινήσεις που αυτομάτως φέρνουν στον νου τον μεγάλο απόντα Μίκη που τιμήθηκε στην Γαβαλού, συγκίνησε τους ακροατές που πολλοί-ανεξαρτήτου ηλικίας-«πετάχτηκαν» επάνω σαν άλλοι Ζορμπάδες και χόρεψαν αυθόρμητα αθάνατα τραγούδια που άφησαν εποχή!
Τι να πρωτογράψει κανείς για την ποιότητα της μουσικής παράστασης που μάγεψε όλους μικρούς και μεγάλους!
Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό που απηύθυνε η συντονίστρια/παρουσιάστρια της εκδήλωσης κυρία Βάσω Κουνέλη στους καλεσμένους, που γέμισαν αμφιθεατρικά τον χώρο του προαυλίου του κτηρίου του Δημαρχείου, τα σκαλοπάτια προς την πλατεία, δεξιά και αριστερά της ορχήστρας αλλά και μεγάλο μέρος της πλατείας.
«Αγαπητοί μας φίλοι κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε που είστε και απόψε μαζί μας στη συναυλία αυτή και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά σε εσάς και τις οικογένειές σας. Εύχομαι η Παναγία να μας προσφέρει δύναμη και ελπίδα. Να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί, ώστε να μπορούμε κάθε χρόνο να ανταμώνουμε και να γιορτάζουμε τη χάρη της.
Βρισκόμαστε στην τρίτη από τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων “Μακρύνεια 2024”, που συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Αγρινίου, την Κοινότητα Γαβαλούς, τον Π.Ε.Σ.Α.Γ, τον Σύλλογο Γυναικών Μακρυνείας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τον Σύλλογο Γαβαλιωτών Αθήνας.
Η βραδιά αυτή είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η μουσική άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην Ελληνική κουλτούρα και ιστορία. Με έργα όπως «Ζορμπάς» και «Άξιον Εστί», ένωσε λαούς και ψυχές. Απόψε είναι μαζί μας η μεικτή πολυφωνική χορωδία ενηλίκων «Μελόεσσα», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Φούκα για να μας ταξιδέψουν και να μας θυμίσουν πως η τέχνη του Θεοδωράκη διαρκεί και εμπνέει τις νέες γενιές.
Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες θερμά! Ας απολαύσουμε όλοι μαζί αυτή τη μαγική βραδιά»!
Παραβρέθηκαν εκατοντάδες Γαβαλιώτες, Μακρύνειοι, Αγρινιώτες αλλά και από άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Μεταξύ αυτών από τον Δήμο Αγρινίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Ζώης, οι Αντιδήμαρχοι κα. Γεωργία Μπόκα και οι κύριοι Βασίλης Φωτάκης και Χρήστος Γούλας. Ο Δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Κώστας Κουμπουλής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγρινίου κ. Κώστας Μποκώρος και ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Καραμάνης, ο Πρόεδρος Γαβαλιωτών Αθήνας και Αντιπρόεδρος της Π.Α.Ν.Σ.Υ. κ. Άρης Σουφλής, ο Ταμίας της Π.Α.Ν.Σ.Υ. και Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» των Χαλκιοπουλιτών στην Αθήνα κ. Ευάγγελος Τσιούνης, η Πρόεδρος της Ακτίνας εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και Ιδρύτρια του Συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας «Παναγία η Κατερινιώτισσα» κα. Βούλα Αρτίκου-Γουργουλίτσα, ο Προϊστάμενος του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Γαβαλούς κ. Στάθης Λαγός, ο Πρόεδρος του «Συλλόγου Τριχωνίου» κ. Γούλας, ο Ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Δημήτρης Αλεξανδρής. (Ο κ. Αλεξανδρής έχει συγγράψει πολλά ιστορικά βιβλία για την Μακρυνεία και ένα από τα τελευταία του είναι το «Γαβαλού Μακρυνείας-ο τόπος μας», που παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο, την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2023 στο Δημοτικό Σχολείο της Γαβαλούς).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Bασίλης Φωτάκης.
Επίσης ο Πρόεδρος Γαβαλούς κ. Ανδρέας Γούλας χαιρέτισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά.
Ο Μαέστρος κ. Ανδρέας Φούκας μίλησε για τον Μίκη Θεοδωράκη αναφέροντας πολλές γνωστές αλλά και άγνωστες πληροφορίες για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που έγραψε πάνω από χίλια τραγούδια!
Η παρουσιάστρια του μουσικού προγράμματος κα. Μαρία Τσιρώνη προλόγιζε το κάθε τραγούδι και ενδιάμεσά τους μετέφερε στο κοινό πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις συνθέσεις του μεγάλου Μαέστρου Μίκη που έφυγε από την ζωή πριν τρία χρόνια.
Αξέχαστες επιτυχίες του ερμήνευσαν ο ίδιος ο μαέστρος Ανδρέας, ο Σωτήρης Γκεβεντζές και η κα. Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν δεν θα μπορούσε να μην τα συνοδέψει και χορός! Τα νέα παιδιά του χορευτικού Γαβαλούς χόρεψαν συρτάκι το Ζορμπά, την ορχηστρική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη το 1964!
Με το πέρας της εκδήλωσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Αντιδήμαρχος κ. Γούλας πρόσφερε το βιβλίο «Γαβαλού Μακρυνείας-ο τόπος μας» στην παρουσιάστρια της μουσικής εκδήλωσης κα. Τσιρώνη.
Ακόμα ένα ίδιο βιβλίο πρόσφερε στον μαέστρο Ανδρέα η Αντιδήμαρχος κα. Μπόκα.
Ήταν μία ανεπανάληπτη μουσική πανδαισία και θα μείνει σε όλους αξέχαστη!
—————-ο—————-
4η Μέρα εκδηλώσεων. Τέλος την Κυριακή στις 8 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Κατερινούς, πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Συμμετείχε και η Βυζαντινή χορωδία «Πανύμνηστος» από την Πάτρα.
Το απόγευμα τελέστηκε Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παρακλητικός κανών της Παναγίας. Έψαλαν, όπως και στην Θεία Λειτουργία μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος».
Το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 έγινε ο Αγώνας δρόμου με αφετηρία το μοναστήρι και τερματισμό στο Γυμνάσιο Γαβαλούς.
Και έτσι έληξαν και για φέτος οι επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Γαβαλού που με τόσο κόπο διοργανώνουν και φέρουν εις πέρας τόσοι πολλοί άνθρωποι, επαγγελματίες αλλά και πολλοί εθελοντές όλων των ηλικιών, που θα έπρεπε να ανταμείβονται με μία εκδήλωση μόνο γι’ αυτούς!
——————-o—————–
Οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου Γαβαλούς που βραβεύτηκαν:
Αλεξανδρή Βιολέτα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών σπουδών,
Ανδρέου Λαμπρινή – Ειρήνη Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας,
Δασκαλία Σιμίνα Οικονομικών Επιστημών,
Γαλανογιώργος Νικόλαος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
Καζανά Αγελική Μαιευτικής,
Καλπουζάνη Παναγιώτα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,
Κίτσος Αναστάσιος Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών,
Μπεσίρη Μαρία Σχολή Πλοίαρχων,
Μπεσίρης Αντώνιος Σχολή Πλοιάρχων,
Πολύζος Δημήτριος Αστυφυλάκων,
Πολύζος Ιωάννης- Παναγιώτης Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Σακούλη Αγλαΐα-Μαρία Ιστορίας και Αρχαιολογίας,
Τσαντοπούλου Παναγιώτα Παιδαγωγικών Νηπιαγωγών,
Λάμπου Ανδριάνα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών,
Ντζάνης Γεώργιος Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.
——————ο—————–
Σημ. 1η Στις 8 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και όλες οι Χριστιανικές εκκλησίες Ανατολής και Δύσης, γιορτάζει την γέννηση της Παναγίας. Στις εκκλησίες που ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο στο Άγιο Όρος και αλλού, γιορτάζεται στις 21 Σεπτέμβρη. Μόνο η Κοπτική Εκκλησία της Αλεξάνδρειας και της Αιθιοπίας γιορτάζουν στις 9 του Μάη.
Σημ. 2η Η Εικόνα της Θεοτόκου φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Γιάννη Ζωγράφο το 1865. Γεννήθηκε το 1827 και πέθανε το 1915. Ο τάφος του είναι πίσω από το ιερό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Λιθοβούνι. Ο σπουδαίος Αγιογράφος και ξυλογλύπτης κατασκεύασε τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου και Προφήτη Ηλία στο Άνω Μποτίνο. Του Αγίου Νικολάου, Αγίων Θεοδώρων και Αγίων Αποστόλων στο Παλιοχώρι-Καψοράχη. Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Πάμφιο. Και της Παναγίας στο Μωρόσκλαβο. Οι Αγιογραφίες του σώζονται σε πολλές εκκλησίες της περιοχής. Ο Άγγλος περιηγητής William Woodhouse συνάντησε τον Γιάννη Ζωγράφο στα 1893 στο Άνω Μποτίνο και έχει γράψει γι’ αυτόν στο βιβλίο του «Aetolia. It’s Geography, Topography, and Antiquities» στην σελίδα 259. Το βιβλίο του εκδόθηκε στην Οξφόρδη το 1897. (Οι πληροφορίες για τον Γιάννη Δ. Ζωγράφο προέρχονται από τον πρώτο τόμο του ιστορικού βιβλίου «Άκρες (Λιθοβούνι) Μακρυνείας» εκδόσεως 2021, του συγγραφέα Δημήτρη Β. Αλεξανδρή. Ο οποίος στο βιβλίο του, στις σελίδες 255 & 256 αναφέρεται λεπτομερώς στον Γιάννη Ζωγράφο και τους απογόνους του.)
Ομιλία της συντονίστριας κυρίας Βάσως Κουνέλη στις 6 Σεπτεμβρίου στο Γυμνάσιο Γαβαλούς.
«Αγαπητοί προσκεκλημένοι , αντιπρόσωποι και μέλη των συλλόγων Κυρίες και Κύριοι. Σας ευχαριστούμε που ήρθατε και απόψε κοντά μας και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά! Σε εσάς και τις οικογένειές σας. Η Παναγία να μας δίνει δύναμη και ελπίδα, να μας προστατεύει ,να μας καθοδηγεί, να μας φωτίζει και να μας αξιώνει κάθε χρόνο να ανταμώνουμε και να γιορτάζουμε την χάρη της.
Πριν ξεκινήσουμε την αποψινή βραδιά θα θέλαμε να αναφερθούμε συνοπτικά στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας και με την πλούσια ιστορία και την αδιάλειπτη πνευματική της προσφορά, αποτελεί φάρο πίστης και ελπίδας για όλους μας.
Ας ανατρέξουμε λοιπόν για λίγο στην ιστορία αυτού του ιερού τόπου. Το Μοναστήρι βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Γαβαλού, στις παρυφές του Αράκυνθου, και όπως αναφέρει η τοπική παράδοση, η ονομασία του προέρχεται από μια βοσκοπούλα, την Κατερίνα, η οποία, ακολουθώντας τις εντολές της Παναγίας, έκτισε εκεί ένα εικονοστάσι.
Από το 1725, όταν έχουμε και την πρώτη έγγραφη μαρτυρία για τη λειτουργία της, μέχρι και σήμερα, το Μοναστήρι μας υπήρξε ανδρικό έως το 1951, οπότε και μετατράπηκε σε γυναικεία Μονή.
Ανάμεσα στα σπουδαία μνημεία που κοσμούν το Μοναστήρι, ξεχωρίζει η παλαιά βιβλιοθήκη του, ενώ σημαντικά κειμήλια όπως το Ευαγγέλιο του 1686 μαρτυρούν τη διαχρονικότητα της ιερότητας που διέπει αυτό τον τόπο. Με το πέρασμα των αιώνων, το Μοναστήρι συμμετείχε ενεργά στην ιστορία του τόπου μας, προσφέροντας καταφύγιο στους διωγμένους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συμβάλλοντας στην Επανάσταση του 1821.
Το 1819, η Μονή αποκτά και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς εδώ μυήθηκαν οι καπετάνιοι του Ζυγού στην Φιλική Εταιρεία, ετοιμάζοντας την αντίσταση κατά του κατακτητή. Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής το μοναστήρι προσέφερε αμέριστη βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε εκείνους που αντιστάθηκαν στους κατακτητές.
Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς η Μονή Κατερινούς παραμένει σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην πνευματική ,κοινωνική και οικονομική ανάπτυξή της.
Σήμερα, οι αδελφές της Μονής, με αγάπη και πίστη, συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της προσφοράς, διατηρώντας την μονή σε άριστη κατάσταση, με ανοιχτές τις πόρτες για τους επισκέπτες.
Με την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη, τις βελτιώσεις του περιβάλλοντα χώρου και το πάρκο στην γέφυρα, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί και ελπίζουμε συνεχιστεί η ανοδική αυτή διάθεση.
‘Όμως η γιορτή της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου, πέρα από τη θρησκευτική μας χαρά, σηματοδοτεί και την έναρξη των εκδηλώσεων Μακρύνεια που φέτος συνδιοργανώνονται από τον ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΒΑΛΟΥΣ, τον Π.Ε.Σ.Α.Γ., τον ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, αλλά και της ετήσιας εμποροπανήγυρης στο χωριό μας, την οποία όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία».
Α.Κ.Κ.