Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Η Μαρία Δημάδη των νεανικών χρόνων ανάμεσα στους Αγρινιώτες παραθεριστές του Μεσοπολέμου.

Η Μαρία Δημάδη των νεανικών χρόνων ανάμεσα στους Αγρινιώτες παραθεριστές του Μεσοπολέμου.
Πηγή εικόνας: Θ.Μ. Πολίτη, Ρίζα Αγρινιωτών, τεύχος 77-78 (2010), σελ. 16.

Του Λίνου Υφαντή,

Προ ημερών δημοσιεύτηκε φωτογραφία με τους πρώτους Αγρινιώτες παραθεριστές στην εποχή του Μεσοπολέμου στη θέση Καραμανέικα Αγίου Βλασίου. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα περισσότερα ονόματα όσων εμφανίζονται στην φωτογραφία και πράγματι ήταν επιφανείς Αγρινιώτες της εποχής. Δείτε το άρθρο εδώ: https://www.agrinionews.gr/oi-protoi-agriniotes-toyristes-mesopolemoy/

Η σημαντικότερη όμως πληροφορία που έστειλε αναγνώστης του agrinionews.gr  είναι ότι μέσα στη φωτογραφία εμφανίζεται η μετέπειτα ηρωϊδα Μαρία Δημάδη. Πράγματι η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες μαρτυρίες ντόπιων της εποχής, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Μαρία Δημάδη πράγματι παραθέριζε στον Άγιο Βλάση και μάλιστα στο σπίτι του πατέρα του διακριθέντος αεροπόρου Βασίλειου Κοντογεώργου με τον οποίον ήταν στενοί συγγενείς. Για τον Βασίλειο Κοντογεώργο πρόσφατα κατά σύμπτωση είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο εδώ: https://www.agrinionews.gr/vasileios-kontogeorgos-o-diakekrimenos-agiovlasitis-aeroporos-poy-dorise-ton-choro-tin-kataskinosi-tis-chea/.

Η Μαρία Δημάδη είναι η εικονιζόμενη νεαρή κοπέλα που φοράει μαντήλι κάτω δεξιά που κρατάει τη μαγκούρα στους ώμους της. Είχε γεννηθεί το 1907 και η φωτογραφία αυτή υπολογίζεται ότι τραβήχθηκε το 1938. Η Μαρία Δημάδη διακρίθηκε λίγα χρόνια αργότερα για την αντιστασιακή της δράση, πληρώνοντας το με τη ζωή της τον Αύγουστο του 1944.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.