Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Μαρία Κούση, η κόρη του αείμνηστου μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση που διαπρέπει στο εξωτερικό

Μαρία Κούση, η κόρη του αείμνηστου μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση που διαπρέπει στο εξωτερικό

marykousi

 

Ο μαραθωνοδρόμος Μιχάλης Κούσης ήταν μια από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες που ανέδειξε ο τόπος μας, το Αγρίνιο. Ο μαραθώνιος όμως του μεγάλου Έλληνα δρομέα φαίνεται ότι συνεχίζεται. Αυτή τη φορά συνεχίζεται στο στίβο της επιστήμης από την κόρη του Μαρία.

Η Μαρία Κούση είναι ερευνήτρια με κομβικό πόστο στο Duke University της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, όπου έχει ολοκληρώσει τις μεταδιδακτορικές της σπουδές. Αντικείμενό της η γενετική.

Συγκεκριμένα επιτελεί ερευνητικό έργο  στο  Κέντρο Μοντελοποίησης Ανθρώπινων Νοσημάτων (CHDM), το οποίο  ιδρύθηκε το 2009. Έργο του  CHDM είναι  μια νέα, υβριδική δραστηριότητα που γεφυρώνει τη γενετική, τη γονιδιωματική, την κυτταρική βιολογία και την κλινική έρευνα. Η κύρια αποστολή του είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει πειράματα με σκοπό την κατανόηση των γενετικών μεταλλάξεων που ανακαλύφθηκαν σε ασθενείς.

Στο τομέα αυτό δραστηριοποιείται ακόμα πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως η επιληψία και ειδικά σε βρέφη. Το κομμάτι αυτό αποτελεί και το αντικείμενο της Διδακτορικής διατριβής που εκπόνησε η Μαρία Κούση στο Ελσίνκι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μαρία είναι ένα ακόμα παράδειγμα νέων, που άφησαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και την Ελλάδα βρίσκοντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό.Αποτελεί δε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι Έλληνες στην εποχή της κρίσης που διανύουμε εξακολουθούν να στέκονται στα πόδια τους και να προοδεύουν.

Για το κομμάτι της έρευνας της η Μαρία μιλάει σε άπταιστα αγγλικά στο Αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο ASHG.

Δείτε το παρακάτω βίντεο. Η Μαρία Κούση μιλάει για το έργο της από το  03:09-03:29:

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Δημήτρης κοντονικας

    Μιλάει σε άπταιστα αγγλικά…
    Ερευνήτρια στις Ηνωμένες πολιτείες είναι.
    Η δημοσιογράφια στα καλύτερα της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.