Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Μάσκες ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων -Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Μάσκες ενάντια στην μετάδοση του κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων -Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την πρόθεση των Αρχών να συστήσουν τη χρήση μασκών για την προστασία από τον κορωνοϊό μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της πορείας της νόσου την Τετάρτη, ανέφερε πως η ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πανδημίας του κορωνοϊού συζήτησε το ενδεχόμενο σύστασης χρήσης υφασμάτινης μάσκας από τον γενικό και τους ειδικούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, ECDC, η χρήση υφασμάτινης μάσκας από όλους θα αφορά σε κλειστούς χώρους.

Οι κίνδυνοι από την λάθος χρήση μάσκας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε τη σημασία των κανόνων υγιεινής στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, που δεν πρέπει να ατονούν με την ψευδαίσθηση προστασίας από τη χρήση μάσκας. Ο λοιμωξιολόγος θύμισε άλλωστε πως αρχικά η επιτροπή στην Ελλάδα ήταν αρνητική στην χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

«40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, ειδικά όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά, εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας» σημείωνε πριν από δυο εβδομάδες για το ζήτημα των μασκών ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν (ενδέχεται) να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν», εξηγούσε προσθέτοντας πως «γι’ αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας όπως γιατροί και νοσηλευτές».

Μάσκα, αλλά και σωστή υγιεινή συνέστησε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Θα την χρησιμοποιήσουμε σαν επιπρόσθετο μέτρο για να καλύψουμε το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον που είναι ασυμπτωματικός» σχολίασε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε ωστόσο σε όλους να έχουν μαζί τους ένα αντισηπτικό μαντηλάκι ή υγρό αντισηπτικό. «Αδύνατο να διανοηθώ να χρησιμοποιεί κανείς μάσκα χωρίς να έχει βάλει προηγουμένως αντισηπτικό στα χέρια του ή να την βγάζει πριν πλύνει τα χέρια του» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.