Δευτέρα, Αύγουστος 19, 2019

Ας μάθουν πρώτα απέξω τον «δωδεκάλογο του Γύφτου» και μετά συζητάμε…

tagas

► Του ΣΠΥΡΟΥ Χ. ΤΑΓΚΑ 

Μια, όχι και τόσο γνωστή, ιστορία στο ευρύτερο κοινό· λέει ότι ό Ν. Ζαχαριάδης –ναι, ο καλούμενος ως ο ιστορικός (και μοιραίος) ηγέτης του Κ.Κ.Ε στην Ελλάδα-, ενόσω ήταν εγκλεισμένος στις φυλακές – κολαστήριο της Κέρκυρας το 1937 (είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του ’36 αμέσως μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά), και σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης -στο μπουντρούμι του, κατάφερε και έγραψε πάνω σε χύδην χαρτάκια, φόδρες και πανάκια ολόκληρη πραγματεία – δοκίμιο για τον «Αληθινό Παλαμά». Εκεί, χωρίς το παραμικρό φώς ήλιου και εντελώς από μνήμης χρησιμοποίησε ολόκληρα κομμάτια από τον «δωδεκάλογο του Γύφτου»· για να αναδείξει και να αποδείξει θεωρητικά ότι, ο κυρίως ειπείν, εθνικός ποιητής έβλεπε τα πράγματα και κάπως μαρξιστικά και ότι, τελικά, το μαρξιστικόν δεν αποκλείει και το εθνικόν!

Από την άλλη –λίγο παλιότερα τώρα-, το μεγάλο ταλέντο της εθνικής αστικής τάξης Ελ. Βενιζέλος, όταν έμενε, τοιουτοτρόπως, άεργος στην εγχώρια πολιτική ζωή (!), διάβαζε τόσο πολύ τους αρχαίους κλασσικούς, ώστε, απήγγειλε απέξω στο πρωτότυπο ολόκληρα κεφάλαια από Πλούταρχο έως Ηρόδοτο στους συνδαιτυμόνες και φίλους του (σ.σ.: δεν είναι άστοχο να θεωρηθεί ότι κάπως έτσι είχε κλέψει την καρδιά των δυτικών συμμάχων και πήρε την Συνθήκη που ήθελε στις Σέβρες το 1920). Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο Ελ. Βενιζέλος υπήρξε μεταφραστής του Θουκυδίδη στη νεοελληνική – επιχείρημα δύσκολο και για μείζονες λόγιους, διότι, δεν κατέχουν την πολιτική παιδεία και οξυδέρκεια (που είχε χτίσει μεθοδικά εκείνος)· ώστε, να εργαστούν και αποδώσουν αυθεντικά την ερμηνεία και να μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο μεγάλος ιστορικός και συγγραφέας της αρχαιότητας.

Παρατηρούμε με ενάργεια εδώ, ότι κάποτε –σε εποχές, ίσως, πιο δυσχερείς και δραματικές από τις σημερινές-, οι πολιτικοί ηγέτες αυτής – τούτης της χώρας (ανεξάρτητα την πολιτική, κοινωνική ή ταξική τους ταυτότητα), πέραν των υψηλών πολιτικών καθηκόντων και δύσκολων περιστάσεων που αντιμετώπιζαν ήταν ταυτόχρονα και πνευματικοί άνθρωποι – ηγέτες : είχαν εντρυφήσει τόσο στον κόσμο της Γνώσης , είχαν δομήσει έτσι τον εσωτερικό τους κόσμο, ώστε, η θέαση και η αντίληψη που οικοδομούσαν για τα τρέχοντα, αλλά, και πιο διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, είχε όση επάρκεια και πληρότητα χρειάζονταν για κυλήσουν τα πράγματα προς την αποτελεσματικότερη κατεύθυνση.

Και, ανεξάρτητα, ασφαλώς, αν ο Ν. Ζαχαριάδης και ο Ελ. Βενιζέλος επέτυχαν ή δεν επέτυχαν το αποτελεσματικότερο για το κόμμα, την τάξη ή τη χώρα τους εκείνες τις εποχές –τις τόσο δύσκολες και περίεργες όντως, τούτο είναι το πλέον σαφές : ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό – για το καλύτερο δυνατό. Σήμερα, για πια προετοιμασία στη Γνώση και για πιο σωστότερο ή καλύτερο αποτέλεσμα να μιλήσουμε εμείς (ή αυτοί που ξέρουν τα περισσότερα από μας) άραγε; Τα πράγματα μιλάνε, σχεδόν, από μόνα τους. Και όταν δεν μιλάνε, μιλάνε τα συμπλέγματα και η τερατώδης ημιμάθεια ειδικώς και γενικώς των ηγετών μας που, δυστυχώς, δεν αποτελούν  με τίποτε και πνευματικοί άνθρωποι και πολιτικοί ηγέτες μαζί…

Matrix 24

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.