Τα δικά της «μάτια στο διάστημα» διαθέτει πλέον η Ελλάδα. Οι πέντε ελληνικοί δορυφόροι, που εκτοξεύτηκαν στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, βρίσκονται πλέον σε τροχιά γύρω από τη Γη, στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» και ήδη ξεκίνησαν να παράγουν έργο.
Γιατί, για την Ελλάδα πλέον, το διάστημα δεν αποτελεί… ανέκδοτο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το project που έγινε κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιήθηκε για να παράγει λύσεις, οδηγώντας τη δημόσια διοίκηση, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας σε μια νέα εποχή, η οποία διαμορφώνεται μέσα από τη συστηματική αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων που προέρχονται από το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.
Ήδη, δύο επιχειρησιακοί μικροδορυφόροι βρίσκονται στο αχανές διάστημα, όπως και τρεις πειραματικοί-ερευνητικοί μικροδορυφόροι τεχνολογικής επίδειξης, με στόχο να δοκιμάσουν νέες διαστημικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. Πλέον, μέσα από τη συστηματική αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα εποχή που υπόσχεται σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.
«Η προοπτική παρουσίας της Ελλάδας στο διάστημα, κάποτε έμοιαζε, είτε αστείο, είτε ουτοπία. Ευτυχώς έχουμε αφήσει αυτές τις εποχές πίσω μας. Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα από την εκτόξευσή τους, έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες εικόνες των δορυφόρων του ‘Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων’.
Πρόκειται για ένα ορόσημο που επιβεβαιώνει ότι ως χώρα περνάμε από τον σχεδιασμό στην πράξη και αποκτούμε ουσιαστική παρουσία στο διάστημα, με άμεσο όφελος για το κράτος και τον πολίτη. Πέρα από την τεράστια συμβολική αξία της λήψης εικόνων ελληνικού εδάφους από ελληνικούς δορυφόρους στο διάστημα, έχει και τεράστια πρακτική», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως συνέχισε, «θα λαμβάνουμε συνεχώς, κρίσιμα δεδομένα, τα οποία θα χρησιμοποιούμε για την ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και τη χάραξη πιο αποτελεσματικών πολιτικών σε κομβικούς τομείς. Ενδεικτικά, στον αγροτικό τομέα συμβάλλουν στη διασφάλιση της διαφάνειας στις ενισχύσεις, ενώ προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση στους παραγωγούς.

Στην προστασία του περιβάλλοντος, επιτρέπουν συνεχή παρακολούθηση δασών, υδάτων και προστατευόμενων περιοχών. Στην πολιτική προστασία συμβάλλουν στην έγκαιρη πρόληψη, την ταχεία απόκριση και την τεκμηριωμένη αποτίμηση κρίσεων. Στην άμυνα διευκολύνουν την εποπτεία περιοχών ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, δημιουργούν νέες προοπτικές για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύουμε σε τεχνολογίες αιχμής και εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που μας δίνει το διάστημα με στόχο την ανάπτυξη, την ασφάλεια και ένα βιώσιμο μέλλον.
Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε μια νέα εποχή στον τομέα της ψηφιακής και διαστημικής υποδομής με την υλοποίηση μιας ενιαίας, κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας, που θα συγκεντρώνει και θα αξιοποιεί δεδομένα από όλους τους ελληνικούς και διεθνείς δορυφόρους. Αυτή η υποδομή θα επιτρέπει τη μετατροπή της πληροφορίας που προέρχεται από το διάστημα, σε άμεσα εφαρμόσιμα εργαλεία πολιτικής, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών».









